Како да ги заштитите ќелиите без заштита на лист во Excel (3 начини)

  • Споделете Го Ова
Hugh West

Ако се обидувате да да ги заштитите ќелиите во Excel без заштитен лист, тогаш овој напис ќе ви биде корисен. Значи, да почнеме со главната статија.

Преземете работна книга

Заштитете ги Cells.xlsm

3 начини да ги заштитите ќелиите без заштитен лист во Excel

Овде, го имаме следниов сет што ги содржи записите за продажба на некои производи на една компанија. Ќе се обидеме да заштитиме одредени ќелии од оваа база на податоци без да ја заштитиме целата база на податоци или лист со користење на следните 3 методи.

Користевме Верзијата на Microsoft Excel 365 овде, можете да користите која било друга верзија според вашата погодност.

Метод-1: Користење на опцијата за форматирање ќелии за заштита на ќелиите без заштитен лист

Во овој дел , ќе ја користиме опцијата Format Cells за да ги заштитиме ќелиите од колоната Производ само наместо заштита целата база на податоци.

Чекори :

➤ Изберете го целиот лист со кликнување на симболот на триаголникот во горниот лев агол и потоа одете во Дома Табот >> Ќелии Група >> Формат Опаѓачки >> Форматирај ќелии Опцијата.

Потоа, ќе се појави полето за дијалог Format Cells .

➤ Кликнете на Заштита , отштиклирајте го Заклучена опција и потоа изберете OK .

Сега, ќе го направиме тој процес повторно за ќелиите што сакаме дазаклучи.

➤ Изберете ги ќелиите од колоната Производ и потоа одете во Дома картичката >> Ќелии Група >> ; Форматирај Опаѓачко >> Форматирајте ги ќелиите Опција.

После тоа, Форматирајте ги ќелиите Повторно ќе се појави дијалог прозорец.

➤ Кликнете на Заштита , проверете ја опцијата Заклучено , а потоа изберете OK .

Време е да го заштитите овој лист за да проверите дали само избраните ќелии се заклучени или не.

➤ Одете во Дома Табот >> Ќелии Група >> Форматирај Опаѓачки надолу >> Заштити лист Опција.

По така, ќе се појави волшебникот Заштитен лист .

➤ Внесете ја лозинката и притиснете OK .

➤ Повторно внесете ја лозинката и повторно притиснете OK .

Сега, ако сакате да промените некоја од вредностите на ќелијата на Производот колона тогаш ќе ја добиете следнава порака за грешка.

Но, успешно ја променивме продажната вредност за Strawberry ѓ rom 3,914,00 $ до 4,000,00 $ .

Прочитајте повеќе: Како да се заштитат клетките на Excel со лозинка (4 соодветни примери)

Метод-2: Користење на опцијата Дозволи уредување опсези за заштита на ќелиите во Excel без заштитен лист

Тука, ќе го користиме Дозволете ја опцијата Edit Ranges да ги заштити ќелиите од колоната Производ без заклучување на другите ќелии од оваалист.

Чекори :

➤ Одете во Преглед картичката >> Заштита на Група >> Дозволи уредување опсези Опција.

Потоа, Дозволи корисниците да ги уредуваат опсезите ќе се отвори дијалог прозорец.

➤ Изберете ја Нова Опција.

Потоа, ќе бидете префрлени на Нов опсег дијалог.

➤ Именувајте го полето Наслов како Опсег1 или кое било друго што сакате и напишете го опсегот C4:D11 во полето Се однесува на ќелиите и притиснете OK .

Потоа, Дозволи корисниците да ги уредуваат опсезите дијалог полето ќе се појави повторно.

➤ Кликнете на Примени .

➤ Сега, изберете Заштити Повторно опција за лист .

Потоа, ќе се појави волшебникот Заштита на лист .

➤ Внесете ја лозинката и притиснете Во ред .

➤ Повторно внесете ја лозинката и притиснете OK повторно.

За промена на која било од вредностите на ќелијата на колоната Производ тогаш ќе ја добиете следнава порака за грешка.

Но, ние успешно ја променивме продажната вредност за Cherry од $4,316,00 на $3,845,00 .

Прочитај повеќе: Excel VBA за заштита на опсегот на ќелии (3 примери)

Слични читања

  • Како да се заклучи вредноста на ќелијата откако ќе се пресмета во Excel (3 едноставни начини)
  • Заштитете ги ќелиите на Excel, но дозволите внесување податоци (2 БрзоМетоди)

Метод-3: Користење на VBA код за заштита на клетки без заштитен лист

Во овој дел, ќе користиме код VBA за заштита на специфичните клетки за производите Cherry и Apple без заштита на целиот лист.

Чекори :

➤ Десен-клик на името на листот.

➤ Изберете го Прегледајте го кодот Опција.

Потоа, ќе бидете префрлени во прозорецот Visual Basic Editor .

➤ Внесете ја следнава шифра во прозорецот со код.

5720

Овој код ќе се изврши само ако избереме која било ќелија и затоа ја дефиниравме постапката како Работен лист_Изборна промена , Работниот лист е Објектот и ИзборотПромена е Постапката .

Две IF-THEN изјави се користат овде за да се дефинираат нашите специфични ќелии со Број на колона 2 и Број на ред 6 или 9 .

Ако овие услови се исполнети тогаш избраната ќелија ќе биде 3 ќелии десно до ќелиите B6 или B9 .

Сега, обидете се да ја изберете ќелијата што го содржи производот Лубеница , а потоа нашиот избор ќе се премести во ќелиите 3 десно.

Прочитајте повеќе: Excel VBA за заклучување ќелии без заштитен лист (4 идеални примери)

Дел за вежбање

За вежбање сами обезбедивме пракса дел како подолу во листот со име Вежба . Ве молиме направете го тоа сами.

Заклучок

Во оваа статија се обидовме да ги покриеме начините за заштита на ќелиите во Excel без заштитен лист. Се надевам дека ќе ви биде корисно. Ако имате какви било предлози или прашања, слободно споделете ги во делот за коментари.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.