Како да изберете опсег на ќелии во Excel (9 методи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Оваа статија нагласува 9 методи за тоа како да изберете опсег на ќелии во Excel. Методите вклучуваат употреба на кратенки на тастатурата, кликнете & засилувач; повлечете, Name Box, Excel VBA итн.

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да ја преземете работната книга за вежбање од копчето за преземање подолу.

Изберете опсег на клетки.xlsm

9 начини да изберете опсег на ќелии во Excel

Сега ќе илустрирам 9-те методи што можете да ги примените за да изберете опсег на ќелии во Excel. Ќе ја користиме следната база на податоци за да го направиме тоа.

1. Кликнете на & засилувач; Повлечете за да изберете опсег на ќелии во Excel

Можете лесно да изберете опсег на ќелии во Excel со кликнување на првата ќелија и влечење на курсорот до последната ќелија од опсегот.

 • На пример, кликнете на ќелијата B3 и повлечете ја во ќелијата B10 . Ќе видите дека целиот опсег на ќелии B3 до B10 се избрани на следниов начин.

Читајте Повеќе: Како да влечете ќелии во Excel користејќи тастатура (5 мазни начини)

2. Изберете опсег на ќелии користејќи кратенка на тастатура

 • Прво, изберете ја ќелијата B3 . Потоа притиснете SHIFT+ ➔+ ⬇ . После тоа, ќе видите дека опсегот B3:C4 е избран како што е прикажано подолу.

 • Можете да ги притиснете стрелките повеќе пати за продолжување на изборот. Користете ⬆ или ⬅ за да изберете ќелии над или лево до првите ќелии соодветно.
 • Сега, изберете ќелија A3 . Потоа притиснете CTRL+SHIFT+ ⬇ . Ова ќе ги избере сите ќелии под A3 додека не се најде празна ќелија. Можете да ги користите другите стрелки соодветно.

 • Можете и да изберете ќелија во опсег на ќелии. Потоа притиснете CTRL+A за да го изберете целиот опсег на ќелии.

Прочитајте повеќе: Како да изберете ќелии во Excel со помош на тастатура (9 начини)

3. Користете го полето за име за да изберете опсег на ќелии во Excel

 • Внесете B5:C10 во Поле за име над горниот лев агол на сетот. Ќе го видите избраниот опсег како што е прикажано на следната слика.

 • Ако внесете B:B или C:C тогаш целата колона B или колона C ќе биде избрана соодветно. Со внесување B:D ќе се изберат колоните B до D . Сега внесете 4:4 или 5:5 и редот 4 или 5 ќе бидат избрани соодветно. Слично, со внесување 4:10 ќе се изберат редови 4 до 10 .
 • Можете и да изберете дефиниран опсег користејќи ја Поле за име . Кликнете на паѓачката стрелка во Поле за име и изберете го името на саканиот опсег или список.

Прочитајте повеќе: Како да изберете опсег на ќелии во формулата Excel (4 методи)

4. Изберете опсег на ќелии со SHIFT+Изберете

Изборот на голем опсег на ќелии со кликнување и влечење можеби е малкупроблематично за вас. Затоа што ќе треба да се движите низ податоците додека влечете. Има лесен начин да го направите ова со користење на копчето SHIFT .

 • Прво треба да ја изберете првата ќелија од опсегот. На пример, изберете ја ќелијата B3 . Потоа скролувајте низ податоците. Следно, држете го копчето SHIFT и изберете ја последната ќелија од опсегот (да речеме ќелијата C40 ). После тоа ќе се избере целиот опсег на ќелии ( B3:C40 ).

5. Изберете повеќе опсези на ќелии со CTRL+Select

Можете да го користите копчето CTRL за да изберете несоседни ќелии или повеќе опсези на ќелии.

 • Прво изберете опсег A3:A10 . Сега држете го копчето CTRL и изберете опсег C3:C10 . Потоа опсезите A3:A10 и C3:C10 ќе бидат избрани на следниов начин.

Прочитај повеќе : Како да изберете повеќе ќелии во Excel (7 брзи начини)

Слични читања

 • Како да Групни ќелии во Excel (6 различни начини)
 • Повеќе ќелии на Excel се избираат со еден клик (4 причини+решенија)
 • [Поправи] : Копчињата со стрелки не ги поместуваат ќелиите во Excel (2 методи)
 • Како да ги заклучите ќелиите во Excel при лизгање (2 лесни начини)
 • Како да кликнете на една ќелија и да означите друга во Excel (2 методи)

6. Изберете редови или колони од ќелии во Excel

 • Можете лесно да изберете единечни или повеќе редови одќелии со избирање на броевите на редовите лево од секој ред. За да изберете несоседни редови, држете го копчето CTRL и потоа изберете ги саканите редови.

 • Слично, можете да користите броевите на колоните на врвот на секоја колона за да изберете една или повеќе колони од ќелии.

Прочитај повеќе: Избери ги сите Ќелии со податоци во колона во Excel (5 методи+кратенки)

7. Изберете опсег на ќелии со командата Go To

 • Притиснете F5 или CTRL+G за да го отворите Оди на команда. Внесете ја референцата ( B4:C9 ) на саканиот опсег на ќелии и притиснете го копчето OK . Потоа опсегот ќе биде избран на следниов начин.

8. Изберете ги сите ќелии во работниот лист во Excel

 • Потребно е да ја изберете стрелката на пресекот на броевите на редови и броевите на колоните во горниот лев агол за да ги изберете сите ќелии во работниот лист.

 • Алтернативно, притиснете CTRL+A за да ги изберете сите ќелии од празен работен лист. Користете ја кратенката двапати ако работниот лист има податоци во него.

Прочитајте повеќе: Изберете ги сите ќелии со податоци во Excel (5 лесни методи)

9. Изберете опсег на ќелии со Excel VBA

Можете и да изберете кој било опсег на ќелии користејќи VBA во Excel. Следете ги чекорите подолу за да можете да го направите тоа.

Чекори

 • Прво притиснете ALT+F11 (на Windows) или Опт+F11 (вклученоMac) за да го отворите Microsoft Visual Basic за апликации (VBA) Можете исто така да го отворите од картичката Програмер .
 • Потоа изберете Вметни >> ; Модул за да отворите празен модул.

 • Следно копирајте го следниов код.
7347
 • Потоа залепете го копираниот код на празниот модул. После тоа, извршете го кодот користејќи ја триаголната икона или јазичето Изврши .

 • Конечно избраниот опсег ќе изгледа како што е прикажано подолу . Можете да го промените опсегот во кодот според опсегот во вашата база на податоци.

Работи што треба да се запаметат

 • Погрижете се да ја користите соодветната стрелка додека ја применувате кратенката CTRL+SHIFT+ ⬇ . Ако не го притиснете копчето SHIFT , ќе ве однесе до последната користена ќелија наместо да ја изберете.
 • Можете да го промените опсегот во кодот или да ја повторите линијата за код за да изберете повеќе опсези исто така.

Заклучок

Сега знаете како да изберете опсег на ќелии во ексел. Ве молиме користете го делот за коментари подолу за дополнителни прашања или предлози. Можете исто така да го посетите нашиот блог ExcelWIKI за да прочитате повеќе на Excel. Останете со нас и продолжете да учите.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.