Стожерна табела на Excel: не може да се групира тој избор (2 лесни решенија)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Во Excel Pivot Table , можете да групирате броеви или датуми. Групирањето број или датуми ни помагаат поефективно да ги анализираме податоците. Excel има команда која може автоматски да групира броеви и датуми. Но, ако форматот на ќелијата се промени или ќелиите содржат неважечки податоци, тогаш Excel не може да ги групира тие броеви и датуми. Во оваа статија, ќе разговарам за причините поради кои стожерната табела на Excel ја покажува грешката „Не можам да го групирам тој избор“ . Ќе се обидам и да ги дојдам до сите можни решенија. Значи, ајде да започнеме.

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да ја преземете датотеката Excel од следнава врска и да вежбате заедно со неа.

Не може да се групира that Selection.xlsx

Причини за појава на грешка „Не може да се групира тој избор“

Главните причини поради кои Excel ја прикажува грешката „Не може да се групира тој избор“ се,

 • Празни ќелии среде броеви или датуми
 • Текстови со броеви или датуми
 • Неважечки формат на броеви или датуми

VBA за откривање на причините за грешката „Не може да се групира тој избор“

Тука, јас Ви обезбедувам VBA код. Можете да го користите овој код за да проверите формат на ќелија едноставно со повикување на ќелија. Кога ќе добиете формат на ќелија различен од броеви или датуми, претворете ги сите во броеви или датуми. Сега Excel ќе групира слични броеви и датуми без да се појави грешка.

Ќе користамследнава Запис за нарачка на производи како збирка податоци за да се прикажат сите решенија. Во базата на податоци, имам различни имиња на производи со нивната количина и земја. Ги имам и соодветните Датум на нарачка и Датум на испорака на сите производи.

Ќе се обидам да ги групирам сите Датуми на испорака . Но, погледнете, колоната Датум на испраќање има мешавина од различни формати на датуми, како и неважечки датуми.

Сега ќе се создаде функција дефинирана од корисникот за откријте ги сите типови ќелии во колоната Датум на испорака .

За тоа,

 • Притиснете ALT + F11 за да ја отворите Уредувач на VBA .
 • Сега одете во Вметни Модул за да креирате нов модул.

 • Сега вметнете го следниов VBA код во VBA уредникот .
8137

Горенаведениот код создава функција дефинирана од корисникот наречена ValueType . Ако внесете која било адреса на ќелија во функцијата, таа може да го открие типот на адресата на ќелијата.

 • Сега креирајте дополнителна колона наречена Тип на податоци .
 • Вметнете ја следната формула во ќелијата G5 .
[email protected](F5)

 • Потоа притиснете ENTER .

Оваа формула ќе го врати типот на ќелија F5 .

Сега повлечете Рачка за пополнување за да ја копирате формулата до крајот на колоната Тип на податоци .

Сега ќе ги добиете типовите ќелии на сите ќелии од колоната наречена Датум на испорака .

Како што можетевиди, има 3 типа формати на ќелии во колоната Датум на испраќање .

Тие се

 • Датум
 • Празно
 • Текст

Конвертирај ги сите Празни како како и Текст формати на ќелии до Датум . Сега Excel нема да ја прикаже грешката „Не може да се групира тој избор“ .

2 решенија за поправање „Не може да се групира тој избор“ во Excel Pivot Table

1. Поправка Неважечки податоци за да се поправи грешката „Не може да се групира тој избор“

Погледнете ја следната колона Датум на испорака . Сите црвени означени датуми се неважечки формат на датум.

 • Сега избирам датум.
 • Десен-клик на него.
 • Потоа изберете ја Група

Excel покажува „Не можам да го групирам тој избор“ грешка.

Главната причина зад оваа грешка се неважечките формати на датуми.

Сега ги коригирав сите неважечки формати на датуми. Го задржав форматот Месец-Ден-година .

Потоа, повторно се обидов да ги групирам датумите. Овој пат не се појави грешка.

Се појави полето за дијалог Групирање .

Избрав Месци и кликнав OK .

Значи, сите датуми се групирани по Месци . Овој пат Excel не покажа никаква грешка.

Прочитај повеќе: [Поправена] Стожерната табела на Excel не ги групира датумите по месеци

2. Пополнување празни ќелии за да се поправи грешката „Не може да се групира тој избор“

Празни ќелии восредината на датумите може да доведе и до грешката „Не можам да го групирам тој избор“ .

Во колоната Датум на испраќање , можете да видите некои празни ќелии.

 • Сега кликнав со десното копче на датумот во Стартната табела .
 • Потоа кликнав на Групата команда од контекстното мени.

Excel повторно покажа грешка „Не може да се групира тој избор“ .

За да го решам овој проблем, ги пополнив сите празни ќелии со соодветни датуми.

После тоа, повторно се обидов да ги групирам датуми. Овој пат не се појави грешка.

Се појави полето за дијалог Групирање .

Избрав Месци и кликнав OK .

Значи, сите датуми се групирани по Месци . Овој пат Excel не покажа никаква грешка.

Прочитај повеќе: Како да се групираат податоците во Стожерна табела (3 едноставни методи)

Дел за вежбање

Ќе добиете лист на Excel како следнава слика од екранот, на крајот од дадената Excel-датотека каде што можете да ги вежбате сите теми дискутирани во оваа статија.

Заклучок

Да резимираме, разговаравме за 2 брзи и ефективни решенија за поправка на „Не може да се групира тој избор“ во Excel Pivot Table. Ве молиме не двоумете се да поставите какви било прашања во делот за коментари подолу. Ќе се обидеме да одговориме на сите релевантни прашања што е можно поскоро. И посетете ја нашата веб-локација ExcelWIKI за да истражуватеповеќе.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.