Како да се отстрани формат како табела во Excel

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Во оваа статија, ќе разговараме за тоа како да го отстраните форматот како табелата во Excel. Често, додека работиме во Excel, применуваме различни типови на стилови и форматирање во ќелиите на табелата. Најчесто овие формати се корисни. Но, понекогаш и тие можат да го одвлечат вниманието. За среќа, постојат неколку многу лесни и брзи начини за отстранување на форматот од табелите.

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да ја преземете работната книга за вежбање што ја користевме за да ја подготвиме оваа статија.

Отстрани го форматот како табела.xlsx

3 брзи методи за отстранување формат како табела во Excel

1. Избришете Формат од картичката Дизајн на табела во Excel

Пред да го отстраните форматирањето од табела, ајде да создадеме табела од временски опсег. Да претпоставиме дека имаме опсег на податоци што содржи детали за продажба на овошје.

За да креирате табела од овој опсег на податоци, само изберете ги податоците и напишете Ctrl+T . Табелата ќе се креира со стандардно форматирање.

Сега, ќе ги поминеме чекорите за да го избришеме ова форматирање.

Чекори :

 • Прво, изберете која било ќелија од табелата.
 • Следно, одете во Дизајн на табела Ова е Контекстуално јазиче, кое се појавува само кога ќелијата на табелата е избрано.

 • Потоа, одете во групата Стилови на табела и кликнете на иконата Повеќе (долу на десната страна лента за лизгање).

 • Потоа, кликнете на Избриши опција.

 • Конечно, табелата е ослободена од сите видови автоматски генерирани формати.

Забелешка:

Ако примените какво било форматирање рачно на табелата, тие нема да се отстранат со горенаведениот метод.

2. Отстранете го форматот како табела од групата за уредување во Excel

Сега, ќе објасниме друг метод во врска со отстранувањето формат од табелата на Excel.

Чекори:

 • Прво, изберете ја целата табела.

 • Второ, одете во картичката Дома од лентата.

 • Трето, одете во групата Уредување и кликнете на Исчисти

 • Потоа, кликнете на опцијата Исчисти формати од паѓачкото мени Исчисти .

 • На крај, сите формати од табелата ќе бидат избришани.

Прочитајте повеќе: Како да уредите стожерна табела во Excel

Слични читања

 • Конвертирај опсег во табела во Excel (5 лесни методи)
 • Што е D разлика помеѓу табела и опсег во Excel?
 • Користете сечачи за филтрирање табела во Excel 2013
 • Како да направите табела за амортизација во Excel (4 методи)

3. Претворете ја табелата во опсег и исчистете го формат во Excel

Понекогаш треба да конвертираме табели во опсег на податоци и потоа исчистете ги форматите. Сега, ќе разговараме за чекорите вклучени во тоапроцес.

Чекори:

 • Прво, изберете која било ќелија од табелата.

 • Следно, одете во картичката Табела Дизајн и кликнете на Конвертирај во опсег од групата Алатки .

 • После тоа, ќе се појави прозорецот MS Excel за да се потврди конверзијата на табелата во опсег. Кликнете Да .

 • Потоа, табелата ќе се претвори во опсег на податоци. Сепак, целото форматирање е присутно.

 • Сега, изберете го целиот опсег на податоци и следете ги чекорите споменати во Метод 2 .

(Оди во Дома > Исчисти ( Група за уредување ) > Исчисти формати )

 • Конечно, тука е опсегот на податоци, без какво било форматирање.

Забелешка:

Можете да конвертирате табели во податочни опсези и со десен клик. За да го направите ова, кликнете со десното копче на која било ќелија од табелата, а потоа од опцијата Табела кликнете на Конвертирај во опсег .

Прочитајте повеќе: Како да ја конвертирате табелата во листа во Excel

Заклучок

Во горната статија, Се обидов детално да разговарам за сите методи. Се надеваме дека овие методи и објаснувања ќе бидат доволни за да ги решите вашите проблеми. Ве молам известете ме ако имате какви било прашања.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.