Како да се референцира ќелија во друг лист на Excel врз основа на вредноста на ќелијата

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Сакате да користите Excel за референтни ќелии во друг лист врз основа на вредност на ќелијата ? Во ова упатство ќе го објаснам целиот процес чекор по чекор. Во основа ќе покажам два начини на тоа. Но, пред да влезам во дискусијата, сакам да ја прегледам вашата меморија со функцијата Excel INDIRECT .

Преземете ја работната книга на Excel

Прво, преземете ја работна датотека Excel што ја користев за да го напишам овој напис.

Референтна ќелија на Cell Value.xlsx

Excel INDIRECT функција

Excel INDIRECT функцијата ја враќа референцата наведена со текстуална низа.

Синтаксата на функцијата INDIRECT :

=INDIRECT(ref_text, [a1])

Тука,

 • ref_text (задолжително) : Овој аргумент може да преземе било кое од следниве влезови:
  • Референца на ќелија во стилот А1. На пример, INDIRECT(A1) , INDIRECT(B2) , INDIRECT(D100) итн.
  • Референца во стилот на R1C1. На пример, INDIRECT(R9C7), INDIRECT(R2C3), итн.

Забелешки: За да ја користите оваа референца, вие треба да ја активирате референцата R1C1 од Датотека > Опции > Опции за Excel > Формули > Работа со формули > Проверете R1C1 референтен стил

Користете дефинирани имиња како референци. На пример, =INDIRECT(„старата_вредност“), =INDIRECT(„нова_вредност“) каде стара_вредност = A5и new_value=B5.

Упатување на ќелија како текстуална низа. На пример, INDIRECT(“A1”), INDIRECT(“D15”)

 • a1 (изборно) :
  • Ако a1 е испуштена, или 1, референцата на ќелијата е од типот A1.
  • Ако е неточна, се однесува на референцата на ќелијата R1C1.

На следната слика, можете да видите некои користи на Excel INDIRECT функцијата .

Сега ајде да разговараме како да го користиме Excel за повикување на ќелија во друг работен лист врз основа на вредноста на ќелијата.

2 Примери за референтна ќелија во друг лист на Excel врз основа на вредноста на ќелијата

Ќе покажам како да упатувам клетка во друг лист на Excel користејќи INDIRECT функцијата со списокот за валидација на податоци за првиот метод. Потоа, за последниот метод, ќе ја користам INDIRECT функцијата со референците на ќелиите. За двата од овие методи, јас исто така ќе го имплементирам операторот амперсанд во формулата.

Пример 1: Изберете единечна ќелија и повикајте се на цел опсег на ќелии

Имам два работни листови на Excel со имињата AAPL и MSFT . Можете да имате многу. Двата работни листови имаат слични видови на податоци. Профит (PCO) , EPS и Растот на две компании во последните 5 години.

Она што сакам е: во Главниот работен лист, ќе го внесам името на компанијата од паѓачкото мени и сите тие вредности ( Година , PCO , EPS и Растот )ќе се прикаже во Главниот работен лист.

Овој метод може да биде корисен ако го одржувате истиот вид на податоци на стотици работни листови. Напорно е да се бара секој релевантен работен лист и потоа да се прегледаат податоците. За едноставност, користам само два работни листови. Ќе користам формула како оваа:

=INDIRECT('worksheet_name'!column_reference&row_reference)

Чекори:

 • За референца_колона , ја искористив помошта од овој опсег на ќелии: C11:G11 . Овој опсег содржи вредности од A до E . Можете да го продолжите според вашите потреби. За refer_reference , ја искористив помошта од овој опсег на ќелии: B12:B16 . Овој опсег има вредности од 5 до 13. Проширете го според вашите потреби.
 • Ова е вистинската формула што ја користев во ќелијата B5 од работниот лист Главна:

=INDIRECT("'"&$H$6&"'!"&D$11&$B12)

 • Сега, применете ја оваа формула на други ќелии во опсегот ( B5:E9 ).

 • Ова е резултатот ќе добиете:

Разложување на формулата

 • Овој дел од формулата (“'”&$H$6&”'!”) го враќа името на работниот лист „MSFT!““ (за горната слика).
 • Овој дел &D$11 се однесува на референцата на ќелијата D11 и ја враќа текстуалната вредност &"B" .
 • И овој дел, &$B12 се однесува на референцата на ќелијата B12 и ја враќа нумеричката вредност &5 .
 • Значи, ова е севкупниот принос од 3-те дела на формулата: „'MSFT!'"&"B"&5 = „'MSFT!'B5“

Забелешки: Кога текстуалната вредност и нумеричката вредност се спојуваат во Excel, враќањето е текст вредност.

 • И тука е крајното враќање на формулата: INDIRECT(“MSFT!'B5”)
 • Кога ќе ја применам формулата на други ќелии во опсегот, работи затоа што користевме мешани референци за ќелии како D$11 и $B12 . Кога формулата се применува на ќелиите од десната страна, се менуваат само референците на колоните, за референца D$11 . Кога формулата се применува на ќелиите на дното, само референците на редови се менуваат за референца $B12 .

Забелешки: За да видите како функционираат различните делови од формулата на Excel, изберете го тој дел и притиснете го копчето F9 . Ќе ја видите вредноста на тој дел од формулата.

Прочитајте повеќе: Како да поврзете повеќе ќелии од друг работен лист во Excel (5 лесни начини)

Слични написи

 • Како да ги поврзете листовите на Excel со друг лист (5 начини)
 • Поврзување датотеки во Excel (5 различни пристапи)
 • Како да поврзете ќелија со друг лист во Excel (7 методи)
 • Поврзете листови во Excel со Формула (4 методи)

Пример 2: Референтна поединечна ќелија на друг работен лист

Во овој пример, јас сумповлекување ред од друг работен лист врз основа на некои вредности на ќелиите (референци).

Чекори:

 • Прво, ја создадов следната база на податоци.
 • Второ, ја напишав оваа формула во ќелијата C10 .

=$C$4

 • Трето, напишете друга формула во ќелијата C11 .

=INDIRECT("'"&$C$4&"'!"&$C5)

 • Потоа, Автоматско пополнување на формулата за опсегот на ќелиите C11:C14 .

 • После тоа, ќе изгледа вака.

Јас го прикажувам овој метод како на некој може да му биде корисно во неговата работа. Ако сакате да одите во друга компанија уште една година, треба да смените 5 вредности. Погледнете ја оваа слика сега.

Нема да објаснам како функционира оваа формула, бидејќи овие формули се исти како горенаведените.

Прочитајте повеќе: Како да ги поврзете податоците во Excel од еден лист на друг (4 начини)

Заклучок

Ви покажав како да користите Excel до референтни ќелии во друг лист заснован на вредност на ќелијата . Се надевам дека ова ќе ви помогне кога сакате да прикажете податоци од многу работни листови во главниот работен лист. Дали користите подобри методи? Известете ме во полето за коментари.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.