Како да сумирате обоени ќелии во Excel (4 начини)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Нема вградени функции на Excel кои само ги сумираат обоените ќелии во Excel. Сепак, многу начини можат да успеат да ги сумираат ќелиите врз основа на нивните бои на клетките. Во овој блог пост, ќе научите 4 различни начини, да ги сумираме, обоените ќелии во Excel со лесни примери и соодветни илустрации.

Преземете ја работната книга за вежбање

Ви препорачуваме да ја преземете Excel датотека и вежбајте заедно со неа.

Sum Colored Cells.xlsm

4 начини за сумирање обоени ќелии во Excel

Ќе користиме Ценновник на производи табела со податоци за да ги прикажеме сите методи, да ги сумираме, обоените ќелии во Excel.

Значи, без имајќи каква било понатамошна дискусија, ајде да навлеземе во сите методи еден по еден.

1. Користење на функцијата SUMIF за сумирање обоени ќелии во Excel

Да претпоставиме дека сакате да ја сумирате вкупната цена на производите кои имаат „ MTT “ во нивните идентификатори на производи. За да ги обележите тие производи, сте ги припишале со сина боја. Сега, ќе разговараме за формула која ќе ги сумира вредностите на ќелиите означени со сина боја. За да го сториме тоа, можеме да ја користиме функцијата SUMIF . Сега следете ги чекорите подолу за да видите како да го направите тоа.

🔗 Чекори:

❶ Прво, додадете дополнителна колона за да одредите боите на ќелиите во колоната „ Цена “.

❷ Потоа изберете ја ќелијата C16 ▶ за да го зачувате резултатот од формулата.

❸ После тоа напишете

=SUMIF(E5:E13,"Blue",D5:D13)

во ќелијата.

❹ Конечно притиснете го копчето ENTER .

Прочитајте повеќе: Како да ги сумирате избраните ќелии во Excel (4 лесни методи)

2. Користење на AutoFilter и SUBTOTAL за собирање обоени ќелии во Excel

Можеме да ја користиме функцијата AutoFilter и функцијата SUBTOTAL исто така, за да се сумираат обоените ќелии во Excel. Еве ги чекорите што треба да ги следите:

🔗 Чекори:

❶ Прво, изберете целата табела со податоци.

❷ Потоа одете на лентата Податоци .

❸ После тоа, кликнете на командата Филтер .

❹ Сега кликнете на иконата за паѓање на аголот од заглавието на колоната Цена .

❺ Потоа од паѓачкото мени изберете Филтрирај по боја.

❻ Потоа кликнете на правоаголникот во сина боја.

❼ Сега изберете ќелија C16 ▶ за да го зачувате резултатот од формулата.

Впишете

=SUBTOTAL(109,D5:D7)

во Клетка.

❾ Конечно завршете го целиот процес со притискање на копчето ENTER .

Тоа е тоа.

Прочитај повеќе : Како да се сумираат филтрирани ќелии во Excel (5 соодветни начини)

Слични читања

 • Како да Збир по група во Excel (4 методи)
 • [Поправено!] Формулата на Excel SUM не работи и враќа 0 (3 решенија)
 • Како да се сумираат само позитивни броеви во Excel (4 едноставни начини)
 • Сумирање по боја на фонтот во Excel (2Ефективни начини)
 • Како да се сумира опсегот на ќелии во ред користејќи Excel VBA (6 лесни методи)

3. Користење на Excel GET. Функција CELL за сумирање на обоени ќелии

Можете да ја користите функцијата GET.CELL заедно со функцијата SUMIF за да ги сумирате обоените ќелии во Excel. Сега ги следите чекорите подолу за да видите како да ги вклопите заедно, да ги сумираме обоените ќелии.

🔗 Чекори:

❶ Прво, одете на Формули Дефинирани имиња Управник со имиња.

Потоа дијалог Управник со имиња ќе се појави кутија. Од тоа поле:

❷ кликнете на Ново .

Потоа, полето за дијалог Уреди име ќе се појави на екранот. Оттаму,

❸ Доделете име, на пример, Код во лентата Име .

Впишете следниот код во лентата Се однесува на .

=GET.CELL(38,GET.CELL!$D5)

❺ Потоа притиснете го копчето OK .

❻ Сега треба да создадете нова колона. На пример, Кодот е како што следува.

❼ Изберете ќелија E5 и тип

=Code

во ќелијата и притиснете го копчето ENTER .

❽ Сега повлечете ја иконата Рачка за пополнување до крајот на колоната Код .

❾ Сега изберете ја ќелијата C16 и внесете ја формулата:

=SUMIF(E5:E13,33,D5:D13)

❿ Конечно, прекинете го процесот со притискање копчето ENTER .

Значи, тукадоаѓа резултатот!

␥  Распределба на формулата

 • =GET.CELL(38,GET.CELL!$D5 ) ▶ 38 се однесува на операцијата збир; GET.CELL! се однесува на името на листот; $D5 е адресата на ќелијата на првата обоена ќелија.
 • =Код ▶ тоа е синтетизиран код како што го создадовме во чекор 7.
 • =SUMIF(E5:E13,33,D5:D13) ▶ ги сумира вредностите на ќелиите во колоната Цена со шифра на боја 33.

Прочитај повеќе: Збир до крајот на колона во Excel (8 практични методи)

4. Excel VBA макроа: друга алатка за да ги соберете обоените ќелии

Можете и да ги сумирате обоените ќелии со користење на VBA кодот . Во овој дел, ќе создадеме функција дефинирана од корисникот користејќи VBA, за да ги сумираме обоените ќелии.

Сега следете ги чекорите подолу:

❶ Прво, притиснете го копчето <Копче 1>ALT+F11 за да се отвори прозорецот Excel VBA .

❷ Сега, одете во модулот Вметни ▶.

❸ По копирањето, следниов код VBA .

7658

❹ Сега залепете и зачувајте овој код во уредникот VBA .

❺ Сега изберете ја ќелијата D16 ▶ за да го зачувате резултатот од сумата.

❻ Внесете го шифрата во ќелијата:

=SumColoredCells($D$5,D5:D13)

Овој код ќе ги сумира сите ќелии означени со жолта боја.

❼ Конечно, притиснете го копчето ENTER .

␥  Распределба на формулата

📌 Синтакса =SumColoredCells(colored_cell,range)

 • $D$5 ▶ ова е примерок обоена ќелија исполнета со жолта боја.
 • D5:D13 ▶ опсег на ќелии за да се изврши операцијата sum .

📓 Забелешка :

 • Формула за сумирање на Сино насликани ќелии:
=SumColoredCells($D$8,D6:D14)

Каде што ќелијата $D$8 е примерок Сино насликана ќелија.

 • Формула за сумирање на Портокалово насликани ќелии:
=SumColoredCells($D$11,D7:D15)

Каде што ќелијата $D$11 е примерок Портокалова насликана ќелија.

Прочитај повеќе: Збир на ќелии во Excel: континуирано, случајно, со критериуми итн.

Работи што треба да се запаметат

📌 Внимавајте на синтаксата од функциите.

📌 Внимателно вметнете ги опсезите на податоци во формулите.

Заклучок

За да завршиме, илустриравме 4 различни методи севкупно, за сумирање на обоените ќелии во Excel. Покрај тоа, можете да ја преземете работната книга за вежбање прикачена заедно со овој напис и да ги вежбате сите методи со тоа. И не двоумете се да поставите какви било прашања во делот за коментари подолу. Сигурно ќе се обидеме да одговориме на сите релевантни прашања што е можно поскоро.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.