Кратенка на Excel за бришење редови (со бонус техники)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Додека работите со Microsoft Excel, ќе се соочите со многу ситуации каде што треба да бришете редови. Сега, некои луѓе сакаат да работат со глувчето и интерфејсот на Excel. Исто така, некои луѓе сакаат да работат со кратенка на тастатура. Тоа го прави нивниот работен процес побрз и заштедува многу време. Во ова упатство, ќе научите да бришете редови со кратенката на тастатурата во Excel. Овој туторијал ќе биде снаодлив со соодветни примери и правилни описи.

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја оваа работна книга за вежбање

Избришете редови со Shortcut.xlsx

2 начини да избришете повеќе редови со кратенка на Excel

Во следниот дел, ќе ви покажеме да бришете повеќе редови со кратенката Excel . Запомнете, со ова можете да избришете и сингл. Но, примарната разлика со тоа е изборот на редовите. Може да биде секвенцијален или несеквенцијален. Исто така, ние ја користиме оваа база на податоци за да го извршиме ова:

1. Избришете ги секвенцијалните редови во Excel со кратенка на тастатура

Сега, ако сакате да изберете повеќе редови секвенцијално и избришете ги, користете го овој метод. Овде, нашата кратенка на тастатурата е слична на претходните методи.

1. SHIFT+SPACE

2. ПРОСТОР + СТРЕЛКА НАДОЛ

3. CTR+ – (минус знак)

Сега, сакаме да ги избришеме последните три редови од сетот. Овие едноставни чекори ќе ви помогнат да го направите ова.

📌 Чекори

 • Прво, изберете која било ќелија од базата на податоци.

 • Потоа, притиснете SHIFT+ SPACE После тоа, ќе го избере целиот ред.

 • Следно, притиснете SHIFT+СРЕЛКА НАдолу за да изберете повеќе редови. Притиснете го сето тоа заедно. Притиснете SHIFT и потоа СРЕЛКА НАДОЛ двапати за да ги изберете следните два реда.

 • Сега, притиснете CTRL+ – (минус знак).

Како што можете да видите, успешно избришавме повеќе редови со едноставна кратенка на Excel.

Прочитајте повеќе: Како да избришете специфични редови во Excel (8 брзи начини)

2. Избришете ги несеквенцијалните редови во Excel со кратенка на тастатура

Слично на претходниот метод, можете исто така да избришете несеквенцијални редови со кратенка на Excel. Можете да изберете бројни редови од сетот и да ги избришете. Главно, треба да изберете повеќе ќелии од сетот за да ги избришете сите редови.

Тука сакаме да ги избришеме редовите 5,7 и 9 со помош на кратенката на тастатурата на Excel.

📌 Чекори

 • Прво, притиснете CTRL и изберете која било ќелија од редовите 5,7 и 9.

 • Потоа, притиснете CTRL+ – (знак минус).
 • Потоа, изберете Цел ред .

 • Следно, кликнете на OK .

Како што можете да видите, ние сме успешни да избришеме повеќе редови со помош на кратенка на Excel.

Поврзана содржина: Како даИзбришете ред користејќи VBA (14 начини)

3 начини да избришете еден ред во Excel со помош на кратенката на тастатурата

Во овој дел, ќе ви обезбедиме три начини со тастатурата кратенка за бришење редови во Excel. Овие делови ќе се фокусираат на еден ред. Можете да ги користите овие техники за да избришете ред со кратенката. Ви препорачуваме да ги научите и имплементирате сите овие стратегии и во вашите работни листови. Тоа сигурно ќе го развие вашето знаење за Excel.

За да го покажеме ова упатство, ќе го користиме овој сет на податоци:

Овде, нашата база на податоци покажува некои играчи статистика. И ако погледнете внимателно, има празна ќелија во датата на податоци. Значи, нашата цел е да го избришеме целиот ред што ја содржи празната ќелија со кратенката на Excel. Ајде да навлеземе во него.

1. Изберете и избришете ред со помош на кратенка на Excel со копчиња за пристап (CTRL + -)

Кратенка на Excel за бришење редови е:

Ctrl + – (Минус знак)

Сега, почесто ја користиме оваа кратенка. Тоа е методот што се користи за сите корисници на Excel. Само следете ги овие едноставни чекори за да избришете редови во Excel.

📌 Чекори

 • Прво, изберете ја празната ќелија.

 • Потоа, притиснете Ctrl + – (знак минус) заедно. После тоа, ќе се прикаже дијалог-кутија.
 • Следно, изберете го Целиот ред .

 • Потоа, кликнете на OK .

Како што можете да видите, успеавме да избришемеред со кратенка на Excel. Сега, можете да избришете повеќе редови со оваа техника.

Поврзана содржина: Како да избришете избрани редови во Excel (8 пристапи)

2. Избришете цел ред со Excel Кратенка и други кратенки

За да избришете цел ред, можете да ја користите оваа кратенка на тастатурата:

1. SHIFT+SPACE

2. CTRL+- (минус знак)

Сега, ова е процес во два чекора. Можете исто така да го користите овој метод за да избришете цели редови со кратенка на тастатурата Excel. Ако сакате брзо да изберете цел ред, дефинитивно користете го овој метод.

📌 Чекори

 • Прво, изберете ја празната ќелија.

 • Потоа, притиснете SHIFT+SPACE на вашата тастатура. После тоа, ќе го избере целиот ред.

 • Потоа, притиснете CTRL+ – (знак минус)

На крајот, оваа кратенка на Excel лесно ќе брише цели редови . Обидете се со овој метод на вашиот работен лист за да избришете цел ред.

Прочитајте повеќе: Како да ги избришете сите редови под одреден ред во Excel (6 начини)

Слични читања:

 • Кратенка на Excel за бришење редови (со бонус техники)
 • Како да ги избришете скриените редови во Excel (3 Методи)
 • Макро за бришење ред во Excel ако ќелијата е празна
 • Како да се отстранат празните редови во Excel (11 методи)

3. Кратенка на Excel за бришење редови со Alt + H + D + R

Следната тастатуракратенка на Excel што ја користиме:

Alt+H+D+R

Сега, нема да гледате луѓе кои ја користат оваа кратенка на Excel. Всушност, јас исто така не го користам ова. Но, според мене, треба да го научите и ова за да го проширите вашето знаење. Понекогаш, познавањето на повеќе методи ве прави познавања.

📌 Чекори

 • Прво, изберете која било ќелија од вашиот работен лист. Овде, ја избираме празната ќелија.

 • Потоа, притиснете Alt+H+D+R. Не мора да ги притискате овие целосно. Само притиснете еден по еден. Во основа ќе ве однесе до лентата.

 • Откако ќе притиснете R , ќе го избрише редот.

На крајот, можете да видите дека успеавме многу лесно да бришеме редови со оваа кратенка на Excel.

Прочитајте повеќе: Како да Бришење редови во Excel што продолжуваат засекогаш (4 лесни начини)

2 бонус техники за бришење редови во Excel

Иако нашето упатство е за користење на кратенката на Excel, мислам дека ова методот е за почетници. Ако не сте почетник, можете да го прескокнете ова.

1. Избришете редови во MS Excel со глувчето за компјутер

📌 Чекори

 • Прво, изберете кои било ќелии од базата на податоци.

 • Потоа, кликнете со десното копче на глувчето. Сега, изберете Избриши .

 • Сега, изберете го Целиот ред .

 • После тоа, кликнете на OK .

Како што можете види, ние смеуспешно бришење редови со помош на кратенката на Excel.

Поврзана содржина: VBA макро за бришење ред ако ќелијата содржи вредност во Excel (2 методи)

2. Избришете редови користејќи лентата

Сега, можете да ја користите лентата на Excel за да бришете редови. Ако сакате да работите со интерфејсот, дефинитивно можете да го користите овој метод.

📌 Чекори

 • Прво, изберете која било ќелија од базата на податоци.

 • Потоа, од картичката Дома , одете во Ќелии.

 • Потоа, изберете Избриши > Избришете ги редовите на листови .

На крајот, избришавме редови со вградената лента на Microsoft Excel.

Поврзано Содржина: Како да го избришете секој n-ти ред во Excel (најлесни 6 начини)

💬 Работи што треба да ги запомните

Ако случајно избришете редови, само притиснете CTRL+Z за да ги вратите.

Секогаш избирајте ја опцијата Цел ред . Во спротивно, тоа ќе создаде непотребни проблеми.

Ако вашата база на податоци е голема, можете да бришете бројни редови со VBA кодови за да заштедите време.

Заклучок

Да заклучиме, се надевам дека ова упатство ви обезбеди парче корисно знаење за бришење редови со кратенката на тастатурата во Excel. Ви препорачуваме да ги научите и да ги примените сите овие упатства во вашата база на податоци. Преземете ја работната книга за вежбање и пробајте ги сами. Исто така, слободно дајте повратни информации во делот за коментари.Вашите вредни повратни информации не одржуваат мотивирани да создаваме вакви упатства.

Не заборавајте да ја проверите нашата веб-локација Exceldemy.com за различни проблеми и решенија поврзани со Excel.

Продолжете да учите нови методи и да растете!

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.