VBA за сортирање табела во Excel (4 методи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Имплементацијата на VBA макро е најефективниот, најбрзиот и најбезбедниот метод за извршување на која било операција во Excel. Во оваа статија, ќе ви покажеме како да ја сортирате табелата во Excel со VBA .

Преземете работна книга

Можете да ја преземете работната книга за бесплатна пракса Excel од овде.

Подреди табела со VBA.xlsm

Работи што треба да ги знаете пред да имплементирате VBA за сортирање на табела во Excel

Постојат некои параметри што треба често да ги користите додека работите со методот Сортирај на VBA . Затоа, овде ќе разговараме за некои од параметрите за да ве запознаеме додека го пишувате кодот.

Параметар Задолжително/ Изборно Тип на податоци Опис
Клучен Изборен Варијанта Го одредува опсегот или колоната чии вредности треба да се подредат. 1>XlSortOrder Го одредува редоследот по кој ќе се врши сортирањето.
 • xlРастечки = За подредување по растечки редослед.
 • xlОпаѓачки = За подредување по опаѓачки редослед.
Заглавие Изборно XlYesNoGuess Одредува дали првиот ред содржи заглавија или не .
 • xlNo = Кога колоната нема заглавија; Стандардна вредност.
 • xlYes = Кога колоните имаат заглавија.
 • xlGuess = Да се ​​дозволи Excelодреди ги заглавијата.

4 методи во имплементација на VBA за сортирање табела во Excel

Овој дел ќе ви покаже како да сортирате табели на Excel земајќи ги предвид вредноста, боите, иконите и повеќе колони со VBA кодот.

1. Вметнете VBA за да ја подредите табела по вредност во Excel

Со оглед на следниов пример, ние ќе ја подредиме оваа табела според вредностите присутни во Означи колона во опаѓачки редослед.

Чекори:

 • Притиснете Alt + F11 на вашата тастатура или одете во картичката Програмер -> Visual Basic за да се отвори Visual Basic Editor .

 • Во скокачкиот прозорец со код, од лентата со мени , кликнете Вметни -> Модул .

 • Копирајте го следниов код и залепете го во прозорецот за код.
3187

Вашиот код сега е подготвен за извршување.

Тука,

 • SortTBL → Наведено го името на табелата.
 • SortTBL[ознаки] -> Го одреди името на колоната на табелата што треба да се подреди.
 • Key1:=iColumn → Одреди го опсегот на колоната за да знае кодот која колона во табелата да ја подреди.
 • Ред1:=xlОпаѓачки → Го одреди редоследот како xlОпаѓачки за да ја подреди колоната по опаѓачки редослед. Ако сакате да ја подредите колоната во растечки редослед, тогаш напишете xlНараснато наместо тоа.
 • Заглавие:= xlYes → Бидејќи колоната во оваа табела имазаглавие, па го наведовме со опцијата xlYes .

 • Притиснете F5 на вашата тастатура или од лентата со мени изберете Стартувај -> Стартувај Sub/UserForm . Можете исто така само да кликнете на малата икона Play во лентата со под-мени за да го извршите макрото.

Ќе видите дека колоната во вашата табела сега е подредена по опаѓачки редослед .

Прочитајте повеќе: Како да ги подредите податоците по вредност во Excel (5 лесни методи )

2. Вметнете VBA макро за сортирање табела за повеќе колони

Можете и да подредите табела за повеќе колони во Excel со VBA макро.

Од горната табела, ќе ги подредиме колоните Име и Оддел во растечки редослед .

Чекори:

 • Исто како и претходно, отворете го Visual Basic Editor од картичката Developer и Вметнете Модул во прозорецот со код.
 • Во прозорецот со код, копирајте го следниот код и залепете го.
2275

Вашиот кодот сега е подготвен за извршување.

Тука,

 • TableValue → Наведете го името на табелата.
 • TableValue[Име] -> Го наведе името на првата колона на табелата за подредување.
 • TableValue[Department] -> Го одреди името на втората колона на табелата за подредување.
 • Key1:=iColumn1 → Го одреди опсегот на колоната за да знае кодот дека првата колона во табелата треба да бидеподредено.
 • Key1:=iColumn2 → Го одреди опсегот на колоната за да знае кодот дека втората колона во табелата треба да се подреди.
 • Реден 1: =xlРастечки → Го одреди редоследот како xlРастечки за да ја подреди колоната по опаѓачки редослед. Ако сакате да ја подредите колоната по опаѓачки редослед, тогаш напишете xlОпаѓачки наместо тоа.
 • Заглавие:= xlYes → Бидејќи колоните од оваа табела имаат заглавија, затоа го наведовме со xlYes опцијата.

 • Изврши овој код и ќе ги добиете двата од колоните од табелата подредени по растечки редослед.

Прочитајте повеќе: Како автоматско подредување повеќе колони во Excel (3 начини)

Слични читања

 • Како да подредите единствена листа во Excel (10 корисни методи)
 • Подреди низа со Excel VBA (и растечки и опаѓачки редослед)
 • Како да се подредат и филтрираат податоците во Excel (целосно упатство)
 • Автоматско сортирање на Excel кога се менуваат податоците (9 примери)
 • Случајно сортирање во Excel (формули + VBA)

3. Имплементирајте макро за подредување табела по боја на ќелија во Excel

Можете и да подредите табела според бојата на ќелијата што ја содржи.

Со наш пример горната табела, ќе ви покажеме како да ја сортирате врз основа на боите што ги содржи оваа табела.

Чекори:

 • Како што беше прикажано претходно, отворете Visual BasicУредувач од табулаторот Програмер и Вметни Модул во прозорецот за код.
 • Во прозорецот со код, копирајте го следниот код и залепете го.
9832

Вашиот код сега е подготвен за извршување.

Овде ги шифрите RGB што ги дадовме , можете да го најдете или кој било друг RGB код што го сакате следејќи го GIF-от даден подолу.

 • Само кликнете на обоената ќелија .
 • Во табулаторот Дома , кликнете на стрелката покрај Пополнете боја потоа изберете Повеќе бои . Ќе ги видите шифрите RGB во картичката Прилагодено на појавеното скокачко поле Бои .

 • Изврши овој код и вашата табела ќе биде сортирана врз основа на боите .

Прочитајте повеќе: Како да подредите по боја во Excel (4 критериуми)

4. Примени VBA за сортирање на табела на Excel по икона

Да претпоставиме дека табелата од сетот има икони за подобра читливост. Можете да ја сортирате табелата врз основа на иконите во Excel со VBA макро.

Погледнете ја горната база на податоци. Овде табелата има икони покрај вредностите на броевите во колоните Ознаки за да можеме да разбереме кој ученик има добри, лоши или просечни резултати.

Забележете дека, ако не знаете како можете да вметнете икона во ќелија, едноставно можете да го направите тоа со функцијата Условно форматирање во Excel.

 • Изберете целиот опсег иликолона.
 • Одете во Условно форматирање -> Поставки на икони . Потоа изберете ги сите множества на икони што ги сакате од опцијата.

Чекори за сортирање табела врз основа на икони се дадени подолу.

Чекори:

 • Отворете Visual Basic Editor од картичката Програмер и Вметнете a Модул во прозорецот со код.
 • Во прозорецот со код, копирајте го следниов код и залепете го.
4817

Вашиот код сега е подготвен за извршување.

Тука,

 • xl5Arrows -> Го избравме сетот од 5 стрелки од опцијата во Условно форматирање .
 • Точка (1) -> Наведен првиот тип на икона со стрелка.
 • Точка (2) -> Наведен втор тип на икона со стрелка.
 • Точка (3) -> Наведен третиот тип на икона со стрелка.
 • Точка (4) -> Наведен четврт тип на икона со стрелка.
 • Точка (5) -> Наведи го петтиот тип на икона со стрелка.

 • Изврши овој код и табелата ќе биде подредено врз основа на иконите .

Прочитајте повеќе: Како автоматско сортирање табела во Excel (5 методи)

Заклучок

Оваа статија ви покажа како да сортирате табелата во Excel VBA . Се надевам дека овој напис беше многу корисен за вас. Слободно прашајте дали имате прашања во врска со темата.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.