Како да копирате и залепите без да го менувате форматот во Excel

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Имате проблеми со копирање и вметнување податоци во Excel? Ги копиравте податоците, но не можете да ги залепите без да го промените форматот? Ајде! Направете пауза. Денес ќе покажам како да копирате во Excel без да го менувате форматот од множество податоци и потоа да го залепите.

Копирајте го збирката на податоци во Excel

Да речеме, имаме сет на различни овошје, со цена за килограм од нив достапни на пазарот, количество купено секој од нив и вкупна цена на соодветното овошје.

Вкупниот трошок е производ на Цена по кг и количина. Значи формулата на секоја ќелија од колоната E (Вкупна цена) е:

=C4*D4

Ајде да ја започнеме постапката !

Чекор 1: Изберете ја првата ќелија од сетот што сакате да го копирате. Во овој пример, го избирам насловот „ Овошје “.

Чекор 2: Сега држете ја Рачката за полнење алатка со курсорот и повлечете ја за да ги изберете сите редови и колони што сакате да ги копирате. Можете исто така да притиснете CTRL+SHIFT+END Во овој случај, го избирам целиот сет на податоци.

Мали совети:

 • Ако сакате да ја изберете целата колона , изберете ја првата ќелија и потоа притиснете CTRL+SHIFT+ стрелка надолу ⬇️
 • Ако сакате да да го изберете целиот ред , да ја изберете првата ќелија и потоа притиснете Ctrl + Shift + End.

Чекор 3: Десен-клик на глувчето и изберете Копирај .

ИЛИ

Притиснете CTRL + C на вашата тастатура.

ИЛИ

Изберете Копирај опција од Excel Toolbar. Се наоѓа на најлевата страна во горната лента со алатки под опцијата Home .

Чекор 4: По успешното копирање на саканите ќелии, ќе ја видите границата на ќелиите некако означена вака. Ова значи дека успешно сте ги копирале ќелиите.

Слични читања:

 • Како да копирате и залепите Точно форматирање во Excel
 • Копирајте и залепете повеќе ќелии во Excel
 • Како да копирате иста вредност во повеќе ќелии во Excel (4 методи)

Залепете ги копираните податоци без промена на форматот

Можете да ги залепите копираните податоци на кој било од следниве начини.

1. Избор на опција за залепување од лентата со алатки на Excel

Чекор 1: Прво, кликнете на саканата ќелија каде што сакате да ја копирате содржината. Може да е на истиот работен лист или друг работен лист.

Во овој пример, избирам ќелија од друг работен лист.

Чекор 2 : Сега, навигирајте ја опцијата Вметни во Excel Toolbar под менито Home и кликнете на паѓачкото мени (мал инверзен триаголник веднаш подолу зборот „Залепи“ ) поврзан со опцијата Залепи . Ќе ги добиете овие опции.

Чекор 3: Изберете Залепете или Задржете го форматирањето на изворот или ЗадржиИзвор Ширина на колона од менито Залепи .

💭 Забелешка: Најдобрата опција е да ја изберете опцијата Задржи изворна ширина на колона . Залепува сè, вклучувајќи ја формулата, форматот и ширината на колоната на изворната ќелија. Другите опции не ја задржуваат ширината на колоната недопрена.

 • Ќе ги добиете копираните ќелии залепени со форматот непроменети.

ИЛИ

 • Кликнете на опцијата Залепи специјално .

 • Ќе добиете вакво поле за дијалог.
 • Изберете Сите од менито Залепи и Никој од Операција иконата, чувајте ги алатките Прескокни празни места и Транспонирање отштиклирани. Кликнете OK .

 • Ќе го добиете истиот резултат како порано.

💭 Забелешка: Ако не сакате да залепите сè од изворната ќелија, само некои одредени работи, тогаш ова поле за дијалог Вметни специјално ќе биде многу корисно.

2. Избирање на опцијата за залепување со десен клик на саканата ќелија

Ако не сакате да ја следите претходната постапка, можете да ја следите оваа постапка и да залепите без да го промените форматот.

Чекор 1: Изберете ја првата ќелија каде што сакате да ја залепите базата на податоци. Ова може да биде во истиот работен лист или друг работен лист. Баш вака.

Чекор 2: Десен-клик на глувчето. Ќе видите опции какоова. Изберете Залепи од Опции за залепување.

 • Ќе видите дека сè, вклучително и форматот е залепено. Исто како и претходната.

ИЛИ

 • Можете да ја изберете опцијата Вметни специјално .

 • Потоа изберете ја опцијата Залепете или Задржете го форматирањето на изворот или Задржете ја ширината на изворната колона .

ИЛИ

 • Можете повторно да кликнете Залепи специјално од горенаведените опции.

 • Ќе го добиете истиот дијалог прозорец како погоре и истиот резултат како порано.

3. Користење на кратенка на тастатура

Ако не сакате да следите ниту еден од горенаведените два методи, тогаш следете го овој метод.

Чекор 1: Изберете ја ќелијата каде сакате да ја залепите базата на податоци. Ова може да биде во истиот работен лист или друг работен лист.

Чекор 2: Сега кликнете Ctrl + V на вашата тастатура. Ќе видите дека сè е залепено, формати и формули. Исто како и претходните.

 • Можете да завршите овде. Или можеби ќе копате малку длабоко. Ќе видите мало поле наречено Ctrl во најдесниот долен агол на залепените ќелии.

 • Кликнете на Ctrl. Ќе го најдете истото поле како порано.

Потоа следете која било од горенаведените две постапки.

Заклучок

Користејќи ги овие методи, можете да копирате и залепите податоци во Excel без да менуватеформатот прилично пригоден. Ако имате некој подобар метод, не заборавајте да ги споделите во полето за коментари.

Имајте убав ден!

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.