Како да конвертирате датум во месец и година во Excel (4 начини)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Во оваа статија, ќе научиме како да го конвертирате датумот во месецот & Година во Ексце л. Понекогаш треба да го искорениме бројот на денови од Датум & користете само Месец & Година за визуелна погодност. Читајќи го ова, ќе научиме како да го направиме тоа користејќи неколку формули & засилувач; Форматирајте карактеристики .

Да претпоставиме дека имаме база на податоци од неколку вработени со DoB во Колона C . Сега сакаме да го Конвертираме Датумот кој има Месец & Година само за наша погодност. Сега ќе ви покажам како да го направите ова во Excel .

Преземете ја работната книга за вежбање

Конвертирај Датум до месец и година.xlsx

4 лесни начини за конвертирање на датум во месец и година во Excel

Метод 1. Конвертирајте датум во месец и година во Excel користејќи комбинирани функции & Амперсанд

Во овој метод, ќе ви покажам како да Конвертирате датум во Месец & Година во Excel со користење на MONTH и YEAR функциите и Амперсанд (&) .

Чекори:

 • Прво, треба да избереме Ќелија каде што ќе го одвоиме месецот користејќи ја Месечната формула .
 • Избрав Cell D5 каде што ќе ја одделам вредноста Month на Cell C5 .
 • Сега напишете ја формулата .
=MONTH(C5)

 • По притискање на ENTER ќе најдеме 5 во Ќелија D5 што евредноста Месец на Cell C5 .

 • Сега се користи Рачка за пополнување Ќе Автоматско пополнување останатите Ќелии од колоната MONTH .

 • Сега ќе ја одделиме Година од Датум користејќи ја функцијата YEAR .
 • Во Ќелија E5 I сакате да ја имате Година вредноста на Cell C5 .
 • Ќе ја напишам следната формула овде.
=YEAR(C5)

 • Ова ќе ни ја даде Year вредноста на Cell C5 .

 • Сега користете Автоматско пополнување за преостанатите Ќелии од Годината Колона .

 • Сега да се придружите на Месец & Датум од Ред 5 ќе го користиме симболот Амперсанд (&) .
 • Изберете Ќелија F5 Имам ја напишав формулата .
=D5&”/”&E5

 • Ако сакате да користите кој било друг сепаратор како '-' , потоа внесете „-“ наместо во формулата.

 • Сега горната формула ќе го врати Месец & Вредноста година има сепаратор .

 • Сега се користи функцијата Автоматско пополнување ќе го имаме нашиот Датум да се претвори во Месец & Година .

 • Ако Избришете која било Ќелија од Колона C , D & засилувач; Д ; ќе ја изгубите вредноста во Колона F .
 • Затоа задржете ја вредноста на КолонаПрво непроменети Копирај целата Колона .
 • Потоа користете ја опцијата Залепи Вредности на истата Колона Со десен клик на Глувчето .
 • Така можеме да Избришиме други Колони & имајте го Датумот претворен во колоната МЕСЕЦ-ГОДИНА .

Прочитајте повеќе: Како да конвертирате Датум до ден од годината во Excel (4 методи)

Метод 2. Користење на комбинирани функции за конвертирање датум во месец и година во Excel

Во овој дел од статијата, ќе научете како да Конвертирате датум во месец & Година во Excel користејќи ги месец , ГОДИНА & засилувач; CONCAT Функции .

Чекори:

 • Следете ги Чекорите од метод 1 за Пополнување месец & ГОДИНА Колона .
 • Сега изберете Ќелија F5 каде што сакате да ја примените формулата CONCAT за да се придружите на МЕСЕЦ & ГОДИНА Колона .

 • Впишете ја следнава CONCAT формула.
=CONCAT(D5,"-",E5)

 • Ставете го саканиот сепаратор помеѓу симболите „“ .

 • Ќе го врати Месецот & Вредноста година има сепаратор .

 • Сега се користи функцијата Автоматско пополнување ќе го имаме нашиот Датум на конвертирање во Месец & Година .

 • Сега ако сакате да Избришете месецот & ; ГОДИНА Колона & задржи само Колона МЕСЕЦ-ГОДИНА , следете ги процедурите прикажани во Метод 1 .

Прочитајте повеќе: Формула на Excel за тековниот месец и година (3 примери)

Слични читања:

 • Како да конвертирате датум во dd/mm/yyyy hh:mm:ss Формат во Excel
 • Добијте го првиот ден од месецот од името на месецот во Excel (3 начини)
 • Како да добиете последен Ден од претходниот месец во Excel (3 методи)
 • Конвертирај 7-цифрен Џулијан датум во календарски датум во Excel (3 начини)
 • Како да Запрете го Excel од автоматско форматирање датуми во CSV (3 методи)

Метод 3. Конвертирај датум во месец и година во Excel со функцијата TEXT

Во овој метод, јас ќе ви покаже како да Конвертирате датум во месец & Година во Excel користејќи ја функцијата TEXT .

Чекори:

 • За да ја користиме функцијата TEXT прво треба да научиме неколку кодови за формат за месеци & Години .
 • Во Excel , можеме да ги користиме следните основни шифри за формат за да означиме Година & Месец .

Годински кодови:

 • гг – двоцифрена визуелизација на годината (на пр. 99 или 02).
 • гггг – четирицифрена визуелизација на годината (на пр. 1999 или 2002 година).

Шифри на месеци:

 • m – едноцифрена или двоцифрена визуелизација на месецот (на пр.; 5 или 11)
 • mm – двоцифренавизуелизација на месецот (на пр. 05 или 11)
 • ммм – месечна визуелизација во три букви (на пр.: мај или ноември)
 • мммм – месец претставен со полно име (на пр. мај или ноември)

Ајде да избереме ќелија на почетокот каде што сакаме да го форматираме Датумот на Ќелија C5 во формат „m/yy“ користејќи ја формулата TEXT .

 • Избрав Ќелија D5 .

 • Сега напишете ја следнава формула.
=TEXT(C5,"m/yy")

 • Овде „/“ се Употребете го посакуваниот сепаратор помеѓу „“ симболите .

 • Ќе го врати Месецот & Година вредност во саканиот формат.

 • Сега користете Автоматско пополнување за целата колона .
 • Потоа, пишувајќи ја Текст формулата со користење на соодветниот код споменатиот погоре, ќе добиеме Месец & Година е претворена во нашиот посакуван формат.

Прочитајте повеќе: Земете го првиот ден од тековниот месец во Excel (3 методи )

Метод 4. Употреба на формати на броеви за конвертирање на датум во месец и година во Excel

Во овој метод, ќе научиме како да Конвертираме датум во Месец & Година во Excel користејќи ја функцијата Форматирање на броеви .

Чекори:

 • Иницијално изберете го Ќелија или Ќелии каде што сакате да го форматирате вашиот Датум .
 • Избрав Датуми од мојотбаза на податоци што се наоѓа во Колона C .

 • Потоа следете ја Дома табот >> Форматирајте >> Форматирајте ги ќелиите .

 • По кликнување на Форматирајте ги ќелиите потоа ќе се појави дијалог поле .
 • Сега следете го Број >> Датум .
 • Потоа скролувајте преку полето Виши & засилувач; изберете го саканиот формат.
 • Овде го избрав форматот „Март-12“ кој може да се објасни како „Целосно име на месецот-последни две цифри од годината“ .

 • По изборот на саканата шема, вашата претходно избрана база на податоци ќе биде форматирана Автоматски .

Поврзана содржина: Како да конвертирате датум во ден од неделата во Excel (8 методи)

Работен лист за вежбање

Овде дадов работен лист за вежбање за вас. Можете да експериментирате со него & засилувач; научете ги методите прикажани погоре.

Заклучок

Читајќи ја статијата погоре, лесно ќе научиме како да Конвертираме датум во месец & ; Година во Excel & тие лесни методи ќе направат вашата база на податоци да изгледа удобно & засилувач; олесни си ја работата. Се надевам дека уживавте во читањето на оваа статија. Ако имате прашања, ве молиме слободно оставете коментар.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.