Како да се пресмета пондерирана просечна цена во Excel (3 лесни начини)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Пондериран просек е еден вид просек кој ги вклучува различните степени на важност на броевите во базата на податоци. Со цел да се пресметува пондерирана просечна цена во Excel , секој број се множи со однапред одредената тежина пред конечната пресметка.

За повеќе појаснување, ќе користиме Збирка на податоци што содржи колони Производ , Цена и Количина (како Тежина ).

Преземете ја работната книга за вежбање

Пресметка на пондерирана просечна цена.xlsx

3 лесни начини за пресметување на пондерирана просечна цена во Excel

1. Користење на генеричка формула за пресметување на пондерирана просечна цена

Можеме да ја пресметаме пондерираната просечна цена прилично лесно со користење на Генеричката формула . Всушност, Генеричката формула е математичка операција. Не користи ниту вградени функции или обработка.

Чекори :

 • Изберете клетка за да има Пондериран просек . Еве, ја избрав ќелијата C11 .
 • Внесете ја следната формула.
=(C5*D5+C6*D6+C7*D7+C8*D8+C9*D9)/(D5+D6+D7+D8+D9)

Тука , Цената со поврзаната Количина се множи и се пресметува сумирањето од нив. Потоа, сумирањето е поделено со збирот на тежини кој е споменат во колоната Количина .

 • Притиснете ENTER .

Резултатот можеме да го видиме наизбрана ќелија.

Прочитај повеќе: Како да се пресмета просечната цена во Excel (7 корисни методи)

2. Користење на функцијата SUM за пресметување на пондерирана просечна цена

Употребата на функцијата SUM е уште еден лесен начин за пресметување на пондерирана просечна цена .

Чекори :

 • Прво, изберете ќелија која ќе има Пондериран просек . Овде, ја избрав ќелијата C11 .
 • Искористете ја функцијата SUM.
=SUM(C5:C9*D5:D9)/SUM(D5:D9)

Овде, го избрав опсегот Цена од C5 до C9 и Количината опсегот D5 до D9 за множење. Конечно, додадениот резултат од множењето се дели со збир на Количина која се движи од D5 до D9 .

 • Потоа, притиснете ENTER ако користите OFFICE 365/2021 . Во спротивно, притиснете CTRL + SHIFT + ENTER .

Можеме да го имаме посакуваниот резултат пред очи.

Прочитајте повеќе: Како да се пресмета малопродажната цена во Excel (2 соодветни начини)

Слични читања

 • Како да Пресметајте ги трошоците за производство во Excel (3 ефективни начини)
 • Пресметајте ја цената по квадратен метар во Excel (3 практични методи)
 • Како да се пресмета продажбата Цена по единица во Excel (3 лесни начини)
 • Пресметај променлива цена по единица во Excel (со брзи чекори)
 • Како да се пресмета обврзницата Цена во Excel (4 ЕдноставниНачини)

3. Примена на SUM & засилувач; Функциите SUMPRODUCT за пресметување на пондерирана просечна цена

Примената на функцијата SUMPRODUCT заедно со функцијата SUM е уште еден интересен начин за пресметување пондерирана просечна цена .

Чекори :

 • Изберете клетка за да има Пондерирана просечна цена . Еве, ја избрав ќелијата C11 .
 • Примени ја функцијата SUMPRODUCT.
=SUMPRODUCT(C5:C9,D5:D9)/SUM(D5:D9)

Овде, го избрав Цената опсегот C5 до C9 и Количината опсегот D5 до D9 за да ја примените функцијата SUMPRODUCT . Конечно, резултатот е поделен со збир на Количина која се движи од D5 до D9 .

 • Притиснете ENTER за да го добиете резултатот.

Прочитајте повеќе: Како да се пресмета пондерирана движечка просечна вредност во Excel (3 Методи)

Дел за пракса

Можете да вежбате овде за повеќе експертиза.

Заклучок

Јас се обидоа да артикулираат 3 начини за како да се пресмета пондерирана просечна цена во Excel . Се надевам дека ќе биде корисно за корисниците на Excel. За повеќе прашања, коментирајте подолу.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.