Како да користите SUMIF со текст во Excel (9 лесни начини)

  • Споделете Го Ова
Hugh West

Во нашиот секојдневен живот, веројатно сакаме брзо да ги сумираме ќелиите врз основа на критериумите за текст. На пример, ако имате листа на производи и сакате да ја пресметате вкупната добивка по тип на производ, или можеби да сумирате со имиња што содржат конкретен текст . Функцијата Excel SUMIF е моќна алатка за тоа. Оваа статија ќе ве води како да ја користите оваа функција врз основа на специфичен текст.

Преземете ја книгата за вежбање

Можете да го преземете бесплатниот образец Excel од овде и да вежбате на свој.

SUMIF Text.xlsx

9 лесни начини за користење SUMIF со текст во Excel

Метод 1: SUMIF со специфичен текст

Ајде прво да се запознаеме со нашата база на податоци. Го подредив мојот сет со имиња и профити на некои производи. Сега ќе ја користам функцијата SUMIF за да го сумира профитот за производот „Кошула“. Функцијата SUMIF се користи за сумирање ќелии кои исполнуваат специфични критериуми.

Чекори:

Активирај Ќелија C14

Потоа напишете ја формулата дадена подолу-

=SUMIF(B5:B11,"*Shirt*",C5:C11)

Притиснете го копчето Enter .

Сега ќе забележите дека профитот за ставката Кошула е сумирано.

Прочитај повеќе: Како да се сумираат имиња во Excel (4 соодветни начини)

Метод 2: SUMIF со референца на ќелија на текст во Excel

Сега ќе ја направиме истата операција како и претходниот метод само користејќи референца на ќелијата.Ајде да погледнеме во ставката Кошула во Ќелија C13 . Ќе ја користам оваа референца на ќелијата за мојата формула.

Чекори:

Во Ќелија C14 напишете ја формулата дадено подолу-

=SUMIF(B5:B11,"*"&C13&"*",C5:C11)

Потоа притиснете го копчето Enter за резултатот.

Набргу потоа ќе забележите дека операцијата со помош на референцата на ќелијата е завршена.

Прочитај повеќе: Како да се додели вредност на текстот и сумата во Excel (2 лесни методи)

Метод 3: Примени ја функцијата Excel SUMIFS со специфичен текст

Сега ние' Ќе ја користи функцијата SUMIFS за да ги сумира ќелиите со специфичен текст. Повторно ќе го најдеме збирот на профитот за ставката Кошула користејќи ја функцијата SUMIFS . Функцијата SUMIFS се користи за сумирање ќелии кои исполнуваат повеќе критериуми.

Чекори:

Напишете ја формулата во Cell C14 :

=SUMIFS(C5:C11,B5:B11,"*Shirt*")

Подоцна, притиснете го копчето Enter .

Тогаш ќе го добиете очекуваниот резултат како на сликата подолу.

Прочитај повеќе: Збир ако една клетка Содржи текст во Excel (6 соодветни формули)

Метод 4: Користење на SUMIFS со повеќе и критериуми во Excel

За овој метод, додадов нова колона со име „Продавач“. Повторно ќе ја користиме функцијата SUMIFS за да ги сумираме ќелиите што ги исполнуваат следниве критериуми: Hat и Tom.

Чекори:

Внесете ја формулата во ЌелијаD15:

=SUMIFS(D5:D11,B5:B11,"*Hat*",C5:C11,"Tom")

Следно, притиснете го копчето Enter само.

Сега ќе забележите дека пресметката со И критериумите е завршена.

Прочитај повеќе: Како да се сумираат ќелии со текст и броеви во Excel

Метод 5: Користење на SUMIF со повеќе ИЛИ критериуми во Excel

Тука , ќе го сумираме профитот со ИЛИ критериум користејќи ја функцијата SUMIF . Всушност, функцијата SUMIF ќе работи одделно за производот „Хат“ и продавачот „Том“.

Чекори:

Внесете ја формулата во Ќелија D15

=SUMIF(B5:B11,"*Hat*",D5:D11)+SUMIF(C5:C11,"Tom",D5:D11)

Подоцна, само кликнете на Внесете го копчето за резултатот.

Набргу потоа ќе ја забележите сумата со ИЛИ критериуми.

Метод 6: Употреба на SUMIF кога ќелиите започнуваат со специфичен текст во Excel

Да претпоставиме дека сакате да ги сумирате профитите за производите кои започнуваат со одреден текст, тогаш тоа е можно е да се направи со Excel Булдкарта . Знаците на џокер во Excel се некои специјални знаци кои се користат за да го заземат местото на знаците во формулата. Овде, ќе ги сумираме профитите за производите што започнуваат со „Црвено“.

Чекори:

По активирањето на Ќелија C14 напишете ја формулата како што е дадена подолу-

=SUMIF(B5:B11,"Red*",C5:C11)

Потоа само притиснете Enter копче.

Сега ќе го добиете излезот како на сликатаподолу.

Метод 7: SUMIF кога ќелиите завршуваат со специфичен текст во Excel

Исто така, можеме да сумираме ако ќелиите завршуваат со специфичен текст користејќи го Excel Булдкарта . Ќе ги сумираме профитите на оние производи што завршуваат со Hat.

Чекори:

Активирајте Cell C14 и напишете ја дадената формула-

=SUMIF(B5:B11,"*Hat",C5:C11)

Следно, само притиснете го копчето Enter .

Тогаш ќе забележите дека го добивме нашиот очекуван излез.

Метод 8: Excel SUMIF со текст и ѕвездичка

Во овој метод, ќе ги сумираме само профитите на оние производи кои содржат Ѕвездичка користејќи ја функцијата SUMIF . Ѕвездичката (*) претставува кој било број на знаци. На пример, „Sh*“ враќа Shirt или Short. Tilde(~) се користи за означување на знаците со ѕвездичка и прашалник какви што се, како * или ? , наместо знакот за џвакање во формулата. На пример, „Sh~*“ враќа Sh*, но не и Shirt или Short. „*~**“ во нашата формула значи дека функцијата SUMIF ќе ја најде Ѕвездичката(*) во која било позиција на ќелијата, ако се најде тогаш функцијата ќе ги сумира поврзаните профити на тие ќелии.

Чекори:

Напишете ја формулата дадена подолу во Cell C13

=SUMIF(B5:B11,"*~**",C5:C11)

Потоа притиснете го копчето Enter за излезот.

Сега ќе забележите дека ги сумиравме профитите од тие ќелиикои содржат ѕвездичка.

Забелешка : Да се ​​сумира профитот на ќелиите каде што Ѕвездичката се наоѓа само на крајот од текстот , потоа само користете „*~*“ наместо „*~**“ .

Прочитајте повеќе: Како да Збир на текстуални вредности како броеви во Excel (3 методи)

Метод 9: SUMIF со текст и прашалник за исчезнати знаци во одредена позиција

Во нашата последен метод, ќе научиме да сумираме со помош на прашалник ( ? ). Прашалникот(?) претставува еден единствен знак. На пример, „H?t“ враќа капа, колиба или топла. Ќе забележите во мојата ажурирана база на податоци, постојат два вида јакни, тоа се - Jacket1 и Jacket2. Можеме да ги сумираме поврзаните профити на тие ќелии користејќи прашалник( ? ) со тоа што ќе го впишеме по Jacket во формулата SUMIF .

Чекори:

Напишете ја формулата во Ќелија C14

=SUMIF(B5:B11,"Jacket?",C5:C11)

Конечно, кликнете на копчето Enter .

Набргу потоа ќе забележите дека го најдовме очекуваниот резултат.

Заклучок

Се надевам дека сите методи опишани погоре ќе бидат доволно добри за да се сумираат ако ќелиите содржат специфичен текст. Слободно поставувајте какви било прашања во делот за коментари и ве молам да ми дадете повратни информации.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.