Како да се пресмета пондерираната средна вредност во стожерната табела на Excel

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Во оваа статија, ќе разговарам за тоа како да се пресметува пондерираната просечна вредност во Excel Стортната табела . Наоѓањето на пондериран просек во Стажната табела е малку сложено. Обично, во работниот лист на Excel можете да примените функции за да најдете пондерирани просеци. Од друга страна, не можете да примените ексел функции во Сточна табела . Значи, во овој случај, мораме да примениме алтернативна техника.

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да ја преземете работната книга за вежбање што ја користевме за подготовка на оваа статија .

Пондерирана просечна свртена табела.xlsx

Лесен метод за наоѓање пондериран просек во Стожерна табела Excel

Пресметајте го пондерираниот просек во стожерната табела Excel со додавање дополнителна колона (помошна колона)

Пондерираниот просек се смета како просек каде што тежината се одредува за секоја количина што е потребна за да се просекува. Овој тип на просечна пресметка ни помага да ја одредиме релативната важност на секоја сума во просек. Пондерираниот просек може да се смета за попрецизен од кој било општ просек бидејќи сите броеви во множеството податоци се доделуваат на иста тежина.

Во основа, ние го пресметуваме пондерираниот просек во Excel користејќи ја комбинацијата на Функција SUMPRODUCT заедно со функцијата SUM . Меѓутоа, во овој метод, ќе користиме алтернативен начин бидејќи функциите не можат да се користат во Сточна табела . Значи, ќе додадеме дополнителна колона на Стартната табела изведува податоци и на тој начин пресметува пондерирани просеци.

Вовед во збирка податоци

На пример, имаме база на податоци што содржи различни датуми на намирници- мудра продажба. Сега, ќе ја пресметам пондерираната просечна цена за секоја од намирниците во Сточна табела .

Значи, овде се чекорите поврзани со процесот.

Чекор 1: Додавање дополнителна колона

 • Прво, додадете дополнителна колона (колона за помош), „ Износ на продажба ' во горната табела. Следно, напишете ја формулата подолу во првата ќелија од оваа нова колона.
=D5*E5

 • Сега, ќе го добиете резултатот подолу. Потоа, користете ја алатката Рачка за пополнување ( + ) за да ја копирате формулата во остатокот од колоната.

 • Како резултат на тоа, ќе го добиете следниов резултат.

Чекор 2: Креирање на стожерна табела на Excel

 • Првично, кликнете на ќелијата од збирката податоци ( B4:F14 ) за да ја креирате Стартната табела .

 • Следно, одете во Вметни > Стартна табела > Од табела/опсег.

 • Потоа, ќе се појави прозорецот „ Табела од табела или опсег “. Сега, ако вашето поле „ Табела/Опсег“ е точно, притиснете OK .

 • После дека, Стартната табела се креира на нов лист. Подоцна, изберете ги полињата PivotTable како подолуслика од екранот.

 • Како последица на тоа, ќе ја добиете следнава Сточна табела .

Чекор 3: Анализирање на пондерираната просечна табела на Excel

 • Прво, изберете на Стажната табела .
 • Потоа, одете во Анализа на свртена табела > Поле, ставки, & Поставува > Пресметано поле .

 • Подоцна, прозорецот Вметни пресметано поле ќе се појави.
 • Сега, напишете „ Пондериран просек “ на полето Име .
 • Потоа, ја поделивме помошната колона по тежина ( Износ/тежина на продажба ) за да го добиете пондерираниот просек.
 • Следно, кликнете на OK .

 • Конечно, ја добивме пондерираната просечна цена за секоја од намирниците во потвкупниот редовите на нашата Сточна табела .

Прочитајте повеќе: Пресметајте условен пондериран просек со повеќе услови во Excel

Заклучок

Во горната статија , се обидов детално да го разгледам методот на пресметка на пондерирана просечна табела во Стортната табела . Покрај тоа, овој метод е многу едноставен. Се надеваме дека објаснувањата ќе ви помогнат да најдете пондерирани просеци во Стожерните табели. Ве молиме известете ме ако имате какви било прашања во врска со статијата.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.