Како да конвертирате децимални стапки во стапала и инчи во Excel (4 практични методи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Конверзијата на единици е вообичаена задача во нашиот секојдневен живот. Во безброј ситуации, можеби ќе треба да ги конвертирате децималните стапки во стапки-инчи, и тука се истакнува Microsoft Excel. Со оваа намера, овој напис сака да ви покаже 4 методи за претворање на децимални стапки во стапки-инчи со помош на Excel.

Преземете ја работната книга за вежбање

Конвертирај децимални стапки во стапки Inch.xlsx

4 методи за конвертирање на децимални стапки во стапки и инчи во Excel

Со цел да се конвертираат децимални стапки до стапки-инчи, постојат 4 методи кои можете да ги користите. Значи, без понатамошно одложување, да ги видиме во акција.

Во текот на овој напис, ќе ја користиме табелата подолу која ги прикажува Имињата на вработените и нивните соодветни Висини во стапала , во овој случај, нашата цел е да конвертираме Висината од стапки во стапки-инчи.

1. Користење на INT & MOD Functions

За нашиот прв метод, ќе ги користиме функциите INT и MOD во Excel, затоа следете ги овие чекори.

Чекори:

 • Прво, изберете ќелија, како пример ја избрав ќелијата D5 .

 • Второ, внесете ја оваа формула во ќелијата D5 за директно да ги конвертирате децималните стапки во стапки-инчи. Спротивно на тоа, можете да ја копирате и залепите оваа формула од овде.

=INT(C5)+(12*MOD(C5,1)>=11.5)&"'"&IF(12*MOD(C5,1)>=11.5,0,ROUND(12*MOD(C5,1),0))&""""

Во овој случај, C5 ќелија се однесува на Висина во децимални стапки . Дополнително на ова, користењето на функцијата INT во врска со функцијата MOD е популарен начин за претворање на децимални стапки во стапки-инчи.

 • Следно, прикажете ги резултатите со притискање на ENTER .
 • На крајот, користете ја алатката Пополнете рачка за да ја завршите конверзијата на Висина во децимални стапки во стапки-инчи.

Прочитајте повеќе: Како да конвертирате стапала во инчи во Excel (4 брзи методи )

Слични читања

 • Како да конвертирате MM во CM во Excel (4 лесни методи)
 • Конвертирање CM во инчи во Excel (2 едноставни методи)
 • Како да конвертирате CM во стапала и инчи во Excel (3 ефективни начини)
 • Конвертирај кубни стапки во кубни метри во Excel (2 лесни методи)

2. Користење на функцијата ROUNDDOWN за конвертирање на децимални стапки во стапки и инчи во Excel

Нашиот втор метод ја користи функцијата ROUNDDOWN во Excel за да ги конвертира децималните стапки во стапки-инчи. Тоа е едноставно & засилувач; лесно затоа, само следете го.

Чекори 01: Добијте ги стапалата од висина

 • За почеток, изберете ќелија, за овој пример, имам ја избравте ќелијата D5 .
 • Следно, внесете ја функцијата ROUNDDOWN и наведете ги 2-те потребни аргументи. Овде, ќелијата C5 се однесува на Висина во стапала додека 0 ја кажува функцијата ROUNDDOWN да се прикажесамо цел број.

Чекори 02: Извлечете инч од висината

 • Второ, изберете ја E5 ќелија и внесете го следниов израз, кој можете да го копирате од овде.

=ROUND((C5-D5)*12,0)

 • Сега, кликнете ENTER за да ги добиете резултатите.

Чекори 03: Комбинирајте стапала & засилувач; Инч

 • Трето, повторете го истиот процес за ќелијата F5 додека ја пишувате следната формула.

=CONCATENATE(D5,"ft"," ",E5,"in")

 • За возврат, ова ги поврзува стапалата и инчот во една колона.

 • На крајот, користете ја Рачката за пополнување за да ја повлечете и пополните табелата надолу.

 • На крајот, Висината во децимални стапки се претвора во стапки-инчи.

Прочитајте повеќе: Како да конвертирате инчи во стапки и инчи во Excel ( 5 практични методи)

3. Користење на INT & засилувач; Функции на TEXT

Третиот метод користи INT & TEXT функциите за трансформирање на децимални стапки во стапки-инчи затоа, следете ги овие едноставни чекори.

Чекори:

 • За да започнете, изберете целна ќелија, на пример, ја избрав ќелијата D5 .

 • Второ, копирајте ја и залепете ја оваа формула и внесете во ќелијата D5 .

=INT(C5) & " ft " & TEXT(MOD(C5,1)*12, "# ??/16") & "in"

Во горниот израз, C5 ќелијата ја претставува Висината во стапала и функцијата TEXT ви овозможува даформатирајте го бројот.

 • Потоа, притиснете ENTER за да ги прикажете резултатите и искористете ја алатката Рачка за пополнување за пополнување надвор од редовите.

Прочитајте повеќе: Како да конвертирате инчи во квадратни стапки во Excel (2 лесни методи)

4. Користејќи ги функциите IF, ROUNDDOWN и MOD

На крај, но не и најмалку важно, ги комбинираме IF , ROUNDDOWN и MOD функционираат за да ги добијат децималните стапки до стапки-инчи. Затоа, ајде да го видиме процесот во детали.

Чекори:

 • За почеток, одете до ќелијата D5 и вметнете ја изразот даден подолу.

=IF(NOT(ISNUMBER(C5)),”n/a”,IF(OR(C5>=1,C5<=-1),ROUNDDOWN(C5,0)&"'-"&TEXT(MROUND(MOD(ABS(C5*12),12),1/16),"0 ##/###")&"""",TEXT(MROUND(ABS(C5*12),1/16)*SIGN(C5),"# ##/###")&""""))

Во овој случај, ќелијата C5 ја претставува Висина во Нозе .

 • Потоа, користете ја Рачка за пополнување за да ја копирате формулата во ќелиите подолу.

На крајот, вашите резултати треба да изгледаат како сликата од екранот прикажана подолу.

Заклучок

Да резимираме, овој напис опишува како да конвертирате децимални стапки во стапки-инчи користејќи Microsoft Excel. Погрижете се да ги преземете датотеките за вежбање & засилувач; направи го сам. Ве молиме информирајте не во делот за коментари доколку имате какви било прашања. Ние, тимот на Exceldemy , со задоволство ќе одговориме на вашите прашања.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.