Како да се подреди паѓачката листа во Excel (5 лесни методи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Во ова упатство, ќе покажам неколку методи за сортирање на паѓачката листа во ексел. Честопати, кога работиме со многу податоци или податоци кои се повторуваат, ако можеме да ги подредиме по азбучен ред или каков било друг вид редослед, навигацијата низ паѓачката листа станува полесна. Така, ќе покажам како прво да ги нарачам податоците од списокот и на тој начин да го користам Валидација на податоци за да го креирам паѓачкото мени.

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да ја преземете работната книга за вежбање што ја користевме за да ја подготвиме оваа статија.

Sort Drop Down.xlsm

5 методи за подредување капки Долу во Excel

1. Примени ја функцијата SORT на Excel за да се подреди и да се создаде паѓачка листа

Прво ќе ја користам функцијата SORT да нарачате податоци по азбучен ред. На пример, имам база на податоци ( B4:C13 ) која содржи неколку имиња на овошје по случаен редослед. Сега, прво ќе ги нарачам.

Чекори:

 • Напишете ја формулата подолу во Cell E5 и притиснете Enter .
=SORT(B5:B13)

 • Како резултат на тоа, формулата ќе даде низа од списокот со овошје што е подредена според растечки азбучен редослед.

⏩ Креирање на паѓачката листа :

Чекори:

 • Прво, изберете која било од ќелиите или целиот опсег на податоци каде што сакате да ја креирате паѓачката листа.

 • Следно, од Excel Ribbon , одете во Податоци > Алатки за податоци група> Потврда на податоци > Потврда на податоци (Видете ја сликата од екранот).

 • Потоа, Ќе се прикаже полето за дијалог Валидација на податоци . Изберете Список од полето: Дозволи . Со избирање на опцијата Список ќе се прикаже полето: Извор . Кликнете на горната стрелка од полето Извор за да ги изберете изворните податоци.

 • Сега внесете ги изворните податоци и притиснете Внесете . Овде го користевме знакот „ # “ на крајот од изворните податоци бидејќи сакаме целата низа на подредените податоци да биде вклучена во паѓачката листа.

 • Потоа, кликнете OK .

 • Како последица на тоа, паѓачката листа се креира како што се очекуваше.

Поврзани содржини: Како да ги подредите броевите во растечки редослед во Excel користејќи Формула

2. Комбинација на SORT & засилувач; УНИКАТНИ функции за подредување паѓачка листа

Понекогаш списокот со податоци содржи повторувачки вредности. Во тој случај, можеби нема да сакате слични податоци повеќе пати во паѓачката листа. На пример, долунаведената база на податоци содржи Портокалова , Кокос и Јаболко повеќе пати. Значи, сега ќе ја користам комбинацијата од функциите SORT и UNIQUE за да ги подредам овие податоци.

Чекори:

 • Напишете ја формулата подолу во Ќелија E5 .
=UNIQUE(SORT(B5:B13))

 • Горената формула ќерезултира со низа што содржи уникатни имиња на овошје.

 • Слично на Методот 1 , користејќи ја Валидација на податоци опција, можете да ја имате паѓачката листа од горенаведените имиња на овошје.

Прочитајте повеќе: Како да подредите единствена листа во Excel (10 корисни Методи)

3. Функции на Excel со опција за дефинирање име за организирање на паѓачката листа

Овој пат ќе го користам Дефинирај име опција за добивање сортиран список. На пример, имам база на податоци за име на овошје ( A1:A10 ) во Лист 1 како подолу. Ајде да ги подредиме овие податоци по азбучен ред.

Чекори:

 • Одете во Формули > Дефинирајте име > Дефинирајте име .

 • Полето за дијалог Ново име ќе се појави како резултат. Напишете Овошје во полето: Име и напишете ја формулата подолу во полето: Се однесува на . Притиснете ОК после тоа.
=OFFSET(Sheet1!$A$1, 0, 0, COUNTA(Sheet1!$A$1:$A$1001))

 • Сега одете на друг лист ( Лист 2 ). Внесете ја формулата подолу во Ќелија A1 и притиснете Внесете .
=IF(COUNTA(Fruit)>=ROWS($A$1:A1), INDEX(Fruit, MATCH(SMALL(COUNTIF(Fruit, "<"&Fruit), ROW(A1)),COUNTIF(Fruit, "<"&Fruit), 0)), "")

 • Горената формула ќе врати едно име на овошје кое е прво по азбучен ред. Повлечете го надолу знакот „ + “ за да ги добиете останатите имиња на овошјето.

 • Конечно, по влечење надолу „ Знакот + ', ќе го добиеме списокот со имиња на овошје подредени по азбучен ред.

 • Следно, тиможе да ја креира паѓачката листа користејќи ја опцијата Валидација на податоци , следејќи го Методот 1 . Запомнете овој пат, треба да ја изберете горната листа на сортирани имиња на овошје како изворни податоци.

Прочитај повеќе: Како да подредите по име во Excel (3 примери)

Слични читања:

 • Како да подредите опсег користејќи VBA во Excel ( 6 Примери)
 • Подреди броеви во Excel (8 брзи начини)
 • Како да подредиш низа со Excel VBA (и растечки и опаѓачки редослед)
 • [Поправи] Excel Сортирање по датум не работи (2 причини со решенија)
 • Excel Подредување и игнорирање празни места (4 начини)

4. Користете Excel Power Query за подредување паѓачки податоци

Сега, ќе користам Excel Power Query за сортирање листа на податоци. За полесно работење, го конвертирав мојот сет во табела со притискање Ctrl + T .

Чекори:

 • Прво, изберете ја табелата ( B4:C13 ).

 • Потоа, одете на Податоци > Од табела/опсег .

 • Како резултат на тоа, Моќта Уредувач на барања ќе се отвори прозорец заедно со табелата.

 • Сега, кликнете со десното копче на табелата и кликнете на Отстрани Други колони бидејќи не ни требаат дополнителни колони.

 • Кликнете на паѓачката икона од колоната со овошје и повторно кликнете на Подреди растечки .

 • ОвошјетоСписокот ќе биде подреден по азбучен редослед.

 • Откако ќе завршите со сортирањето, изберете Затвори & Вчитај > Затвори & Вчитај од Power Query Editor .

 • Како последица на тоа, табелата што содржи сортирани имиња на овошје се прикажува како подолу.

 • Подоцна, можете да ја креирате паѓачката листа од податоците на adobe табелата.

Поврзани содржини: Excel автоматско сортирање кога податоците се менуваат (9 примери)

5. Нарачајте паѓачка листа користејќи VBA во Excel

Овде, ќе користам VBA за да ги подредам имињата на овошјето по азбучен ред. На пример, имаме паѓачка листа каде имињата на овошјето не се подредени по никаков редослед.

Значи, ќе покажам како да ја подредите горната паѓачка листа по азбучен ред .

Чекори:

 • Прво, ќе одам на листот каде што се изворните податоци на горната паѓачка листа. Овде, моите изворни податоци се наоѓаат во Лист 8 .

 • Потоа, кликнете со десното копче на името на листот и изберете го Прегледајте го кодот .

 • Како резултат на тоа, ќе се појави прозорецот Microsoft Visual Basic за апликации . Внесете го кодот подолу во Модулот . Запомнете, правилно ги внесовте Име на листот , Име на табелата и Име на колона .
1451

 • Сега, одете во табелата со изворни податоци и напишете каков било вид на овошје„ Датуми “ во Ќелија B14 , по последните податоци од табелата ( B4:B13 ). Притиснете Enter после тоа.

 • Следствено, податоците во горната табела се подредени по азбучен ред.

 • Слично на тоа, плодовите во паѓачката листа создадена порано се премногу подредени по азбучен ред.

Прочитајте повеќе: Како да го подредите ListBox со VBA во Excel (целосен водич)

Заклучок

Во горната статија, имам се обиде да разговара за неколку методи за детално сортирање на паѓачката листа во ексел. Се надеваме дека овие методи и објаснувања ќе бидат доволни за да ги решите вашите проблеми. Ве молам известете ме ако имате какви било прашања.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.