Како да се пресмета растојанието помеѓу две GPS координати во Excel

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Во нашиот секојдневен живот, ја чувствуваме потребата од мерење на растојанието во толку многу пати. Не е толку тешко да се пресмета растојанието помеѓу две GPS координати во Excel . Ќе објаснам 2 едноставни начини за пресметување на растојанието помеѓу две GPS координати во Excel .

За повеќе појаснување, ќе користам база на податоци што ги содржи Latitude и Географски вредности на локациите Прага, Чешка и Салцбург, Австрија .

Преземете ја работната книга за вежбање

Пресметка на растојание помеѓу две GPS координати.xlsm

2 едноставни начини за пресметување растојание помеѓу две GPS координати во Excel

1.  Користење аритметичка формула да се пресмета растојанието помеѓу две GPS координати

Употребата на аритметичката формула е најбрзиот и наједноставниот начин за пресметување на растојанието помеѓу две GPS координати . Сега, следете ги следните чекори за оваа намена.

Чекори :

 • Креирајте нов ред со наслов Растојание (милји) .
 • Изберете клетка за да ја примените следната формула:
=ACOS(COS(RADIANS(90-C5))*COS(RADIANS(90-C6))+SIN(RADIANS(90-C5))*SIN(RADIANS(90-C6))*COS(RADIANS(D5-D6)))*3959

Тука,

 • На Радијанска функција ја конвертира вредноста во Степен единици во вредност од Радијанска единица.
 • Функцијата ACOS го враќа инверзниот косинус на број.

ФормулаРаспределба

COS(RADIANS(90-C5))*COS(RADIANS(90-C6))+SIN(RADIANS(90-C5))*SIN(RADIANS(90-C6) ))*COS(RADIANS(D5-D6)) – овој дел ја дава вредноста со помош на тригонометриски оператори.

Излез: 0,999092512926254

ACOS (0,999092512926254) Функцијата ACOS ја враќа инверзната косинус вредност.

Излез: 0,0426057358212635

0,042605267358>– Множењето на 3959 ја конвертира вредноста во Мајли .

Излез: 168.676108116382

 • Конечно, притиснете ENTER за да го добиете резултатот.

Така, можеме да го пресметаме растојанието помеѓу две GPS координати прилично лесно .

Прочитајте повеќе: Како да се пресмета растојанието помеѓу два града во Excel

2. Користење VBA за пресметување растојание помеѓу две GPS координати

Можеме да користиме и VBA за да го пресметаме растојанието помеѓу две GPS координати . Тоа е најпаметниот начин да го направите тоа.

Чекори :

 • Прво, одете во картичката Програмер .
 • Изберете Visual Basic од лентата.

 • Сега, кликнете на Вметни .
 • Потоа, притиснете на Модул .

 • Сега, внесете го следниот VBA код на празното место :
6618

Прво, овде користев процедура за јавна функција DistCalc . Потоа, поставив некои променливи M, N, O, P, и Q со одредени вредности. Јасспомна соодветна врска помеѓу променливите за дефинирање на функцијата DistCalc .

 • Сега, изберете ќелија за да го имате измерениот резултат (т.е. C8 ).
 • Сега, примени ја следнава формула:
=DistCalc(C5,D5,C6,D6)

Тука, функцијата DistCalc го проценува растојание помеѓу двете точки .

 • Конечно, притиснете ENTER .

Ова е најкул начин за пресметување на растојанието помеѓу две GPS координати .

Прочитајте повеќе: Како да се пресмета растојанието помеѓу два Адреси во Excel (3 начини)

Дел за вежбање

Можете да вежбате овде за повеќе експертиза.

Заклучок

Во оваа статија, се обидов да артикулирам 2 едноставни начини за пресметување на растојанието помеѓу две GPS координати во Excel . Се надевам дека ќе биде корисно за сите. За какви било дополнителни прашања, коментирајте подолу.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.