Макро за копирање и залепување од еден работен лист на друг (15 методи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Содржина

Кога имаме работа со повеќе листови на Excel, понекогаш мораме да копираме податоци од една табела во друга. Спроведувањето на VBA е најефективниот, најбрзиот и најбезбедниот метод за извршување на која било операција во Excel. Во оваа статија, ќе ви покажеме како да копирате и залепите податоци од еден работен лист на друг во Excel со VBA макро .

Преземете работна книга

Можете да ја преземете бесплатната пракса Excel работна книга од овде.

Копирај и залепувај од еден работен лист на друг.xlsm

15 методи со VBA за копирање и залепување податоци од еден работен лист на друг во Excel

Во овој дел, ќе научите 15 методи за тоа како можете да копирате податоци од еден работен лист и залепете го во друг со VBA во Excel.

Погоре е датата на податоци што оваа статија ќе ја разгледа како наш пример.

1. Вметнете VBA макро за да копирате и залепите опсег на податоци од еден работен лист на друг

Опишани се чекорите за копирање и залепување опсег на податоци од еден работен лист на друг со VBA подолу.

Чекори:

 • На почетокот, притиснете Alt + F11 на тастатурата или одете во картичката Програмер -> Visual Basic за да се отвори Visual Basic Editor .

 • Во скокачкиот код прозорец, од лентата со мени, кликнете Вметни -> Модул .

 • Сега, копирајте го следниот код иФилтрирани ќелии во Excel (4 методи)
 • Грешка во времето на извршување 1004: PasteSpecial Method of Range Class не успеа
 • Како да залепите врска и да ја транспонирате во Excel (8 брзи начини)

12. Залепете ред на дното на опсегот додека ја чувате копираната формула од горенаведениот опсег

Кога сакате да копирате вредност и да ја задржите формулата внатре додека ја залепите во друг ред, а потоа со кодот VBA можете лесно да ја извршите задачата.

Чекори:

 • Прво, отворете Visual Основен уредник од табулаторот Програмер и Вметнете Модул во прозорецот со код.
 • Второ, копирајте го следново код и залепете го во прозорецот за код.
1739

Вашиот код сега е подготвен за извршување.

 • Следно, извршете овој код и погледнете ја сликата подолу.

Последниот ред се копира токму како тоа е во редот до него.

Прочитај повеќе: Како автоматски да копирате податоци од една ќелија во друга во Excel

13. VBA за реплицирање податоци од еден лист на друг лист во друга отворена, но не зачувана работна книга

Забележете го името на нашата примерна работна книга, Изворна работна книга . Ќе ги копираме податоците од листот Dataset од оваа работна книга и ќе ги залепиме во друг работен лист во друга работна книга со име Desination Workbook т.е. отворен, но не зачувансепак .

Чекори:

 • Прво, отворете Visual Basic Editor од табот Програмер и Вметни Модул во прозорецот со код.
 • Второ, копирајте го следниот код и залепете го во прозорецот за код.
6014

Вашиот код сега е подготвен за извршување.

 • Следно, Изврши овој код.

Податоци од листот Dataset во Изворна работна книга сега е копирана во листот Лист 1 во Работна книга за дестинација .

Прочитајте повеќе: Excel VBA: копирајте ја вредноста на ќелијата и ставете во друга ќелија

14. Макро за репродукција на податоци од еден лист на друг лист во друга отворена и зачувана работна книга

Овој пат, ќе ги копираме податоците од Збирката на податоци лист од Изворна работна книга и залепете во работниот лист Sheet2 во Работна книшка за дестинација . Но сега, работната книга е отворена и зачувана .

Чекори:

 • Прво, отворете Visual Basic Editor од табулаторот Програмер и Вметнете Модул во прозорецот за код.
 • Второ, копирајте го следниот код и залепете го во прозорецот со код.
9691

Вашиот код сега е подготвен за извршување.

 • Следно, Изврши овој код.

Податоци од листот Dataset во ИзворРаботната книга сега е копирана во листот Лист2 во Работна книга за дестинација . И погледнете го името, оваа работна книга е зачувана овој пат.

Прочитајте повеќе: Како да копирате и залепите во Excel без да го менувате форматот

15. Примени VBA за копирање и залепување податоци од еден работен лист на друг работен лист во друга затворена работна книга

Во претходните два дела научивме како да копираме и залепуваме податоци од еден работен лист во друг во друга работна книга што е отворени. Во овој дел, ќе го научиме кодот за тоа како да копирате и залепите податоци кога работната книга е затворена .

Чекори:

 • Прво, отворете Visual Basic Editor од табулаторот Програмер и Вметнете Модул во прозорецот за код.
 • Второ, копирајте го следниов код и залепете го во прозорецот за код.
2964

Вашиот код сега е подготвен за извршување.

 • Следно, Изврши овој код.

Иако, овој пат работната книга беше затворена, но сепак по извршувањето на кодот, податоците од листот Dataset во Изворната работна книга сега се копираат во Лист 3 лист во Работна книга за дестинација .

Прочитајте повеќе: Excel VBA за копирање податоци од друга работна книга без отворање

Работи што треба да се запаметат

 • Методите од 1 до 14 бараат вашите работни книги да бидатотворено . Кога ги извршувате макро-кодовите прикажани во тие методи, не заборавајте да ги држите отворените и изворните и одредишните работни книги.
 • Додека вашите работни книги се зачувани, тогаш напишете го името на датотеката со типот на датотеката внатре во кодот. Кога работните книги не се зачувани, тогаш напишете го само името на датотеката без типот на датотеката. На пример, ако вашата работна книга е зачувана , тогаш напишете „ Дестинација. xlsx “, но ако работната книга не е зачувана , потоа напишете „ Дестинација “ внатре во кодот.

Заклучок

Овој напис ви покажа како да копирате и залепите податоци од еден работен лист на друг во Excel со VBA . Се надевам дека овој напис беше многу корисен за вас. Слободно прашајте дали имате прашања во врска со темата.

залепете гово прозорецот за код.
6916

Вашиот код сега е подготвен за извршување.

Овој код ќе го копира опсегот од B2 до F9 од листот со име Dataset и ќе ги залепи оние во опсегот B2 во CopyPaste именуваниот лист .

 • Потоа, притиснете F5 на вашата тастатура или од менито лента изберете Стартувај -> Стартувај Sub/UserForm . Можете исто така само да кликнете на мала икона Play во лентата под-мени за да го извршите макрото.

Погледнете ја следната слика .

Конечно, сите податоци од Збирка податоци листот сега се копирани во CopyPaste лист во нашата работна книга Excel.

Прочитајте повеќе: Excel VBA: Копирај опсег во друга работна книга

2 . VBA макро за копирање и залепување податоци од еден активен работен лист во друг во Excel

Во претходниот дел, не баравме работниот лист да се активира. Но, во овој дел, ќе научиме како да копираме и залепуваме податоци во активен работен лист .

Чекори:

 • На ист начин како и досега, отворете го Visual Basic Editor од табулаторот Програмер и Вметнете Модул во прозорецот за код.
 • Во прозорецот со код, копирајте го следниов код и залепете го .
8033

Вашиот код сега е подготвен за извршување.

 • Следно, Изврши кодот како што е прикажано погоре и видете го резултатот во следновослика.

Овој пат, сите податоци од листот Dataset сега се копирани во Залепете лист што го активиравме пред да ги копираме податоците.

Прочитајте повеќе: Формула на Excel за копирање текст од една ќелија на друг лист

3. Копирајте и залепете единечна ќелија од еден работен лист во друг во Excel со VBA макро

Во горните делови, научивте како да копирате и залепите опсег на податоци од еден работен лист во друг. Сега, ќе видите како да копирате и залепите кога имате единствено парче податоци во вашата табела на Excel.

Погледнете ја следната слика, <1 Листот> Опсег се состои од само една вредност.

Ќе видиме како можеме да ја копираме и залепиме оваа ќелија во друга лист во Excel со VBA .

Чекори:

 • Како што е прикажано погоре, отворете Visual Basic Editor од табулаторот Програмер и Вметнете Модул во прозорецот со код.
 • Во прозорецот со код, копирајте го следново код и залепете
2703

Вашиот код сега е подготвен за извршување.

 • Следно, Изврши овој дел од кодот и забележете ја следнава слика.

Тој единствен податок „ Копирај ја оваа ќелија “ во Ќелијата B4 во листот Збирка податоци сега се копира во листот CopyRange во Ќелија B2 .

Прочитај повеќе: Excel VBA само за копирањеВредности на дестинацијата (макро, UDF и UserForm)

4. Залепете копирани податоци од еден работен лист на друг со методот PasteSpecial во Excel макро

Можете да копирате податоци од еден работен лист и да ги залепите на различни начини со PasteSpecial<2 на Excel> метод со VBA . Чекорите за да го направите тоа се дадени подолу.

Чекори:

 • Прво, отворете го Visual Basic Editor од Developer табот и Вметнете Модул во прозорецот за код.
 • Второ, копирајте го следниот код и залепете во прозорецот со код.
9421

Вашиот код сега е подготвен за извршување.

 • Следно, Изврши ова парче код.

Погледнете ја горната слика. Податоците од листот Dataset сега се префрлени во листот PasteSpecial во Excel.

Прочитај повеќе : ВБА Вметни специјално за копирање вредности и формати во Excel (9 примери)

5. Макро за копирање и залепување податоци под последната ќелија од еден работен лист во друг во Excel

Веќе имаме некои податоци во листот Збирка податоци (прикажано во делот за вовед). Сега, погледнете го претстојниот дел од овој дел. Сега имаме нови податоци во друг лист со име Последна ќелија .

Она што сакаме да го направиме овде е, ќе копирајте конкретни податоци (ќелии B5 до F9) од Збирка податоци листот и залепете оние во под последната ќелија од овој Последна ќелија лист.

Чекори:

 • Прво, отворете Visual Basic Editor од табулаторот Developer и Вметнете a Module во прозорецот на кодот.
 • Второ, копирајте го следниов код и залепете го во прозорецот за код.
2987

Вашиот код сега е подготвен за извршување.

 • Следно, Изврши овој код. Погледнете ја сликата подолу.

Тука, само избраните податоци од Податоци листот сега се копирано под последната ќелија во Последна ќелија лист во Excel.

Прочитајте повеќе: Формула за копирање и залепување вредности во Excel ( 5 Примери)

6. VBA макро за да се исчисти работниот лист Прво, потоа копирајте и залепете на друг работен лист

Што ако имате погрешни податоци во постоечкиот лист и сакате да ги извлечете оригиналните податоци таму.

Погледнете ја следната слика. Ќе ги исчистиме податоците од листот Исчисти опсег и тука ќе ги складираме податоците од листот Збирка податоци со VBA код.

Чекори:

 • Прво, отворете го Visual Basic Editor од картичката Developer и Вметнете а Модул во прозорецот со код.
 • Второ, копирајте го следниов код и залепете го во прозорецот со код.
2983

Вашиот код сега е подготвен за извршување.

 • Следно, Изврши овој дел од кодот. Погледни воследнава слика.

Претходните податоци во листот Clear Range сега се заменети со податоците од <Лист 1> Збирка податоци .

Прочитајте повеќе: Макро за копирање податоци од една работна книга во друга врз основа на критериуми

7. Макро за копирање и залепување податоци од еден работен лист на друг со функцијата Range.Copy

Сега, ќе го научиме VBA шифрата за тоа како да копирате и залепите податоци од еден работен лист во друг со функцијата Range.Copy во Excel.

Чекори:

 • Прво, отворете Уредувач на Visual Basic од табулаторот Програмер и Вметни Модул во прозорецот со код.
 • Второ, копирајте следниот код и залепете го во прозорецот за код.
1656

Вашиот код сега е подготвен за извршување.

 • Следно, Изврши овој дел од кодот и погледнете ја следната слика.

Успешно ги дуплиравме податоците од листот Dataset во листот Copy Range со функцијата Range.Copy .

Прочитајте повеќе: Формула на Excel за копирање на вредноста на ќелијата во друга ќелија

Слични читања

 • Excel VBA за копирање редови на друг работен лист врз основа на критериуми
 • Користете VBA за залепување вредности онл y без форматирање во Excel
 • Како да копирате и залепите видливи ќелии само во Excel (3 лесни начини)
 • Копирате и залепетене работи во Excel (9 причини и решенија)
 • Како да копирате повеќе редови во Excel користејќи макро (4 примери)

8. Имплементирајте макро код за дуплирање податоци од еден работен лист на друг со својство USEDRANGE

Овој пат, ќе го научиме кодот VBA за тоа како да копирате и залепите податоци од еден работен лист на друг со атрибутот UsedRange во Excel.

Чекори:

 • Прво, отворете Visual Basic Уредувач од табулаторот Програмер и Вметнете Модул во прозорецот за код.
 • Второ, копирајте го следниот код и залепете го во прозорецот со код.
9464

Вашиот код сега е подготвен за извршување.

 • Следно, Изврши ова парче код.

Како што можеме да видиме на горната слика, успешно го копиравме и залепивме податоци од Збирка податоци листот во листот UsedRange со својството USEDRANGE .

Прочитајте повеќе: Како да ја копирате истата вредност во повеќе ќелии во Excel (4 методи)

9. VBA макро за копирање и залепување избрани податоци од еден лист на друг во Excel

Можете да копирате и залепите само некои избрани податоци од еден работен лист на друг со VBA . Чекорите за да го направите тоа се прикажани подолу.

Чекори:

 • Прво, отворете Visual Basic Editor од Developer табот и Вметни Модул вопрозорецот на кодот.
 • Второ, копирајте го следниот код и залепете го во прозорецот со код.
9364

Вашиот код е сега подготвен за извршување.

Овој код ќе го копира само опсегот од B4 до F7 од листот Dataset и ќе ги залепи оние во опсегот B2 во листот со име PasteSelected .

 • Следно, Изврши овој код.

Конечно, само избраните податоци од листот Збирка податоци се успешно копирани и залепени во листот Paste Selected во работната книга Excel.

Прочитајте повеќе: Како да се примени VBA PasteSpecial и Задржете го форматирањето на изворот во Excel

10. Макро код за дупликат податоци од еден работен лист на друг во првиот празен ред

Тука, ќе видиме како да копирате податоци од групата на податоци лист и залепете ги оние во првата празна ќелија во друг работен лист во Excel со VBA .

Чекори:

 • Прво, отворете го Visual Basic Editor од картичката Developer и Вметнете Модул во прозорецот со код.
 • Второ, копирајте го следниот код и залепете го во прозорецот со код.
3121

Вашиот код е сега е подготвен за извршување.

 • Следно, Изврши овој дел од кодот.

Видете на горната слика. Листот13 беше целосно празен. Како резултат на тоа, извршениот код е залепенкопираните податоци од Збирка на податоци листот во самата прва ќелија во листот Лист 13 во Excel.

Прочитајте повеќе: Копирајте и залепете ги вредностите на следниот празен ред со Excel VBA (3 примери)

11. Вметнете VBA за да ги копирате и залепите автоматски филтрираните податоци од еден лист на Excel на друг

Можеме да го филтрираме изворниот сет и да ги копираме и залепиме само филтрираните податоци во друг работен лист во Excel. Следете ја оваа статија за да дознаете како да го направите тоа чекор по чекор со VBA .

Чекори:

 • Прво, отворете го Visual Basic Editor од табулаторот Developer и Insert a Module во прозорецот на кодот.
 • Второ, копирајте го следен код и залепете го во прозорецот за код.
2821

Вашиот код сега е подготвен за извршување.

 • Следно, Изврши овој код. Само редот што има „ Dean “ ќе биде филтриран и копиран во друг лист.

Забележете на горната слика. Само филтрираните податоци „ Dean “ од B колоната сега се копирани и залепени во листот Sheet15 .

Прочитајте повеќе: Како да копирате и залепите во Excel користејќи VBA (7 методи)

Слични читања

 • Како автоматско филтрирање и копирање видливи редови со Excel VBA
 • Копирате уникатни вредности на друг работен лист во Excel (5 методи)
 • Како да се копира споени и

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.