Како да ги задржите водечките нули во Excel (10 соодветни методи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Во Microsoft Excel, не е можно да се задржат водечките нули со едноставно впишување број со 0 на почетокот бидејќи Excel, стандардно, ќе ги отстрани тие нули & засилувач; чувајте ги само подоцнежните делови. Сакам да илустрирам во оваа статија како можеме да ги додадеме или задржиме оние водечки нули со голем број лесни & засилувач; плодни функции & засилувач; техники.

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да ја преземете книгата за вежбање што ја користевме за да ја подготвиме оваа статија. Можете да ги менувате или менувате ќелиите & видете ги резултатите одеднаш со вградени формули.

Продолжете да водите Zeros.xlsm

10 методи за да ги задржите водечките нули во Excel

Во овој дел, ќе ви покажам 10 брзи и лесни методи за одржување на водечките нули во Excel на оперативниот систем Windows. Оваа статија содржи детални објаснувања со јасни илустрации за сè. Ја користев верзијата на Microsoft 365 овде. Сепак, можете да користите која било друга верзија во зависност од вашата достапност. Ве молиме оставете коментар доколку некој дел од оваа статија не работи во вашата верзија.

1. Форматирање на ќелии за да се задржат водечките нули

За да се задржат водечките нули во Excel, форматирањето на ќелиите ја обезбедува наједноставната опција за следење. Можете да го приспособите бројот или да го претворите во формат на текст само со неколку кликања.

1.1 Приспособување формат на броеви

Еве го списокот од 8 состојби со нивните Поштенски кодови . Сега сакамеред.

📌 Чекори:

 • Од лентата Вметни , изберете Струрна табела и дијалог ќе се појави полето со име Креирај стожерна табела .

 • Во полето Табела/Опсег , изберете го цела Табела низа (B4:C12).
 • Означете ја опцијата „ Додај ги овие податоци во моделот на податоци “.
 • Притиснете Во ред.

Со овие чекори, сега можете да ги конвертирате вашите податоци во стожерна табела каде што се достапни мерките DAX.

 • Ќе се појави нов работен лист & засилувач; од десната страна, ќе го видите прозорецот Полиња на свртена табела .
 • Десен-клик на вашиот глушец на опсегот .
 • Изберете Додај мерка.. .

Ќе се појави ново поле за дијалог со име Measure . Ова се нарекува DAX Formula Editor .

 • Впишете Поштенски шифри со водечки нули како Име на мерење или било што друго што претпочитате.
 • Под лентата со формули , напишете-

=CONCATENATEX(Range,FORMAT([Zip Codes],"00000"),",")

 • Притиснете ОК.

 • Одете во Полињата на стожерната табела повторно, ќе најдете нова опција- f x Поштенски шифри со водечки нули
 • Означете ја оваа опција & ќе го видите резултатот лево во табелата.

Прочитајте повеќе: Како да додадете водечки нули за правење 10 цифри во Excel (10 начини)

Заклучни зборови

Ова се сите лесни & ефективни начини што можете да ги следите за да додадетеили продолжете со водечките нули во податоците на Microsoft Excel. Ако знаете повеќе основни & засилувач; плодни методи што треба да ги додадам потоа известете ме преку коментари. Или можете да фрлите поглед на другите наши информативни & засилувач; интересни написи на оваа веб-локација.

чувајте го истиот формат за сите поштенски шифри со додавање 0 пред нив каде што е потребно.

📌 Чекори:

 • Прво , изберете ги сите ќелии (C5:C12) што содржат поштенски шифри.
 • Потоа, под лентата Дома , кликнете на опцијата на полето за дијалог како што е прикажано десно -долниот агол од групата наредби Број .
 • Потоа, од полето за дијалог Format Cells , изберете го Custom
 • Додајте 00000 во полето Приспособен тип формат.
 • Конечно, притиснете го копчето OK .

 • Значи, еве сега ги гледате сите поштенски кодови со ист формат со задржување на водечките 0 каде што е потребно.

1.2 Користење на вградени специјални формати

Можеме да го направиме истото со избирање на опцијата Special во полето за дијалог Format Cells . Потоа изберете ја опцијата Поштенски код , притиснете OK & засилувач; завршивте.

 • За ова, можете да побарате други вообичаени формати овде достапни како - Телефонски број, Сериски безбедносен број, итн. Сите овие се доделени на стандардните локација САД. Можете исто така да ја промените локацијата со избирање друга област или земја од паѓачкото мени Локално & тогаш ќе можете да најдете слични опции како формати на броеви за избраниот регион.

 • Како резултат на тоа, ќе видите дека ќе има водечки нули предброеви.

Прочитајте повеќе: Како да продолжите со водечките нули во Excel CSV (4 лесни начини)

1.3 Примена на формат на текст

Со користење на формат Текст , можеме да ги задржиме и првите нули по потреба.

📌 Чекори:

 • Изберете ги ќелиите каде што сакате да внесувате поштенски кодови.
 • Од групата наредби Број , изберете го форматот како Текст од паѓачкото мени.
 • Сега почнете да ги пишувате сите поштенски кодови во ќелиите & ќе видите дека првата нула не е отстранета.

 • Но, ќе најдете порака за грешка која вели „ Бројот е зачуван како текст “ од жолта паѓачка опција покрај ќелиите. Изберете „Игнорирај грешка “ за секоја ќелија & засилувач; завршивте.

 • Бидејќи на овој метод му треба одредено време за рачно извршување на сите податоци, така што овој метод е ефективен кога треба да внесете податоци наместо да форматирате опсег на складирани податоци.

Прочитајте повеќе: Како да додадете водечки нули во Excel Текст Формат (10 Начини)

2. Користење на функцијата TEXT за додавање претходни нули

Функцијата TEXT е уште еден плоден начин што можете да го користите за форматирање на броевите со додавање на првите нули .

📌 Чекори:

 • Тука. во Ќелија D5 внесете ја следната формула:

=TEXT(C5,"00000")

🔎 Разбивање на формулата:

 • Функцијата TEXT конвертира број во текст воформат на специфична вредност.
 • Овде во заградата, C5 е вредноста на ќелијата што е форматирана во текстуален формат „ 00000 “.
 • Притиснете Enter & засилувач; ќе го видите посакуваниот резултат.
 • Сега за да го сторите истото за сите ќелии, користете ја опцијата Рачка за пополнување од Cell D5 за да ја пополните до последната Ќелија D12 & засилувач; ќе ги најдете сите поштенски шифри со сличен формат.

 • Тука, ќе видите предупредување за грешка бидејќи сте вметнале броеви како внесување текст . Треба да ги игнорирате грешките со кликнување на иконата за грешка и избирање на опцијата „ Игнорирај грешка “.

3. Додавање апострофи пред броеви

Можеме да користиме и апостроф пред број & засилувач; потоа додадете нули по потреба. Ова ќе ја претвори ќелијата во текстуален формат.

 • За ова, треба рачно да додадете апострофи пред секој број и потоа да ги додадете водните нули. Така можете едноставно да ги конвертирате броевите во формат текст .

 • Бидејќи овој метод го претставува форматот на текстот, така ќе повторно пронајдете ја пораката за грешка која содржи „ Бројот е зачуван како текст “. Значи, ќе треба да изберете Игнорирај грешка за сите ќелии кои имаат пораки за грешка.

4. Комбинирање на функцијата RIGHT со Ampersand Operator

Сега, ова е уште еден совршен метод кој го враќа резултатот користејќи ги функцијата RIGHT и Ampersand оператор (&). Можете исто така да ја користите функцијата CONCATENATE наместо & оператор.

📌 Чекори:

 • Во Ќелија D5 внесете ја следната формула:

=RIGHT("00000"&C5,5)

 • Притиснете го копчето Enter .
 • Користете Рачка за пополнување за да ги пополните сите други ќелии што содржат поштенски шифри.

🔎 Распределба на формулата:

 • Тука , функцијата RIGHT го враќа наведениот број на знаци од крајот на текстуалната низа.
 • Спојуваме 00000 пред секој број со користење Амперсанд (&) помеѓу 00000 & ќелиите.
 • Сега, функцијата RIGHT дозволува само последните 5 знаци од секој добиен податок да се внесат во ќелиите.

Прочитајте повеќе: Како да додадете водечки нули во Excel со операција CONCATENATE

5. Користење на функцијата BASE

BASE функцијата се користи за претворање на број во различни системи на броеви (бинарни, децимални, хексадецимални или октални) . Можете исто така да дефинирате колку знаци сакате да видите преку оваа функција.

📌 Чекори:

 • Во Ќелија D5 внесете ја следнава формула:

=BASE(C5,10,5)

 • Притиснете Enter .
 • Користете Рачка за пополнување за автоматско пополнување на сите други ќелии по потреба.

🔎 Распределба на формулата:

Внатре во аргументите на функцијата BASE ,

 • C5 е избрана како Ќелија вредност за C5 .
 • 10 е коренот или броен систем за децимални вредности.
 • И 5 е бројот на знаци што сакаме да ги видиме како резултат.

Слични читања

 • Како да ставите загради за негативни броеви во Excel
 • Форматирајте број во илјадници K и милиони M во Excel (4 начини)
 • Како да Примени формат на броеви во милиони со запирка во Excel (5 начини)
 • Прилагоден формат на броеви: милиони со една децимална во Excel (6 начини)

6. Увоз на текстуална датотека & засилувач; Потоа додавање водечки нули со користење на Power Query Tool & Функција PadText

Можете и да увезете опсег на податоци & засилувач; потоа претворете ги во фиксен формат со додавање на водечките нули. Ако користите Microsoft Excel 2010 или повисока верзија, тогаш ќе можете да го користите овој метод со Power Query Editor .

📌 Чекори:

 • Под лентата Податоци , кликнете на опцијата Од текст/CSV .
 • Ќе се појави поле за дијалог од каде треба да ја внесете датотеката што ги содржи податоците.
 • Изберете ја датотеката & потоа притиснете Увези.

 • Ќе се појави ново поле за дијалог со увезените податоци & треба да кликнете на Трансформирајте податоци .

 • Сега, ќе се појави прозорецот Power Query .
 • Под лентата Додај колона , изберете ПрилагоденоКолона .

 • Додајте го името на колоната под опцијата Ново име на колона .
 • Сега под Формула за приспособена колона , напишете-

=Text.PadStart([Column1],5,"0")

 • Притиснете OK .

Новата колона ќе ја најдете со форматирани поштенски шифри.

 • Изберете Затвори & Вчитај опција.

Сега, ќе се појави нов работен лист & новодобиените податоци од Power Query Editor ќе се трансформираат овде со стожерната табела како што е прикажано подолу.

Прочитајте повеќе: Excel Convert Број до текст со водечки нули: 10 ефективни начини

7. Спојување REPT & засилувач; LEN функционира заедно

Употребата на REPT & Функциите на LEN заедно е уште еден плоден метод што можете да го прифатите.

📌 Чекори:

 • Во Cell D5 , напишете-

=REPT(0,5-LEN(C5))&C5

 • Притиснете Enter & засилувач; веднаш ќе ви се прикажат форматираните вредности.

🔎 Распределба на формулата:

<15 Функцијата>
 • REPT доаѓа од зборот Повтори & засилувач; оваа функција го повторува текстот даден број пати.
 • LEN функцијата го враќа бројот на знаци од текстуалната низа.
 • Сега, внатре во аргументите, 0 Прво е додадено бидејќи ова е вредноста на текстот што сакаме да ја повториме како водечки нули пред броевите како што се бара.
 • 5-LEN(C5) го означува бројот на првите нули( 0's) тоатреба да се додаде или повтори.
 • На крајот, C5 Cell се додава на целата функција со користење Ampersand(&) бидејќи оваа вредност на ќелијата треба да се постави по водечките нули.
 • Прочитајте повеќе: Како да ставите 0 во Excel пред броеви (5 практични методи)

  8. Додавање фиксен број на водечки нули со користење на функцијата CONCATENATE

  Ако сакате да додадете одреден број на водечки нули пред број или текст, тогаш функцијата CONCATENATE сама ќе ја заврши работата за тебе. Еве различни типови на броеви во Колона B & засилувач; ќе додадеме две наредни нули пред секој број.

  📌 Чекори:

  • Во Ќелија C5 , напишете-

  =CONCATENATE("00",B5)

  • Притиснете Enter .
  • Користете Пополнете Рачка за автоматско пополнување на другите ќелии до C12 .

  Значи, на сликата подолу, ги гледате сите броеви со две водечки 0-ки.

  Прочитајте повеќе: Како да ги споите броевите со водечките нули во Excel (6 методи)

  9 . Користење на VBA за одржување на водечки нули

  Можеме и да ги задржиме или додадеме водечките нули со користење на VBScript.

  📌 Чекори:

  • За ова, прво, одете на горната лента и притиснете на Developer , а потоа притиснете на опцијата Visual Basic од менито.
  • Можете да користите ALT + F11 за да го отворите прозорецот „Microsoft Visual Basic за апликации“ ако го нематеДодадена е картичката за програмери.

  • Сега, ќе се појави прозорец со име „Microsoft Visual Basic за апликации“ . Тука од горната лента со мени, притиснете на „Вметни“ И ќе се појави мени. Од нив, изберете ја опцијата „Module“ .

  • Сега, нов „Module“ ќе се појави прозорец. И Залепете го овој VBA код во полето.
  2867

  • Притиснете F5 и ќе стартувајте ги шифрите или макрото.
  • Притиснете Alt+F11 повторно за да се вратите на вашата табела на Excel & ќе го видите резултатот како што е прикажан на следната слика.

  🔎 Објаснување на VBA кодот:

  • Прво го додаваме делот Потпрограма & засилувач; именувајќи го нашето макро како KeepLeadingZeros .
  • Со командата Range , се избира првата ќелија која треба да се форматира.
  • Со Крај (xldown) & засилувач; Изберете под-команди, го избираме целиот опсег на ќелии што ги содржат поштенските шифри.
  • Во следната линија, преку под-командата NumberFormat , ние го дефинираме бројот на цифри (5) со 0.

  Прочитајте повеќе: Како да ги отстраните водечките нули во Excel (7 лесни начини + VBA)

  10. Задржување или додавање водечки нули во Стожерната табела

  Во Сточна табела , можеме да ја користиме формулата DAX (Искажување за анализа на податоци) за да ги задржиме или додадеме водечките нули со форматирање колона или

  Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.