Како да користите VLOOKUP за да пронајдете приближна совпаѓање за текст во Excel

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Во ова упатство, ќе разговарам за неколку начини како да се најде делумно совпаѓање во текст користејќи excel VLOOKUP приближно совпаѓање. Сите знаеме дека функцијата VLOOKUP наоѓа одредена вредност во најлевата колона од опсегот на податоци и ја враќа саканата вредност во истиот ред од колоната што ќе ја наведете. За разлика од делумно совпаѓачките вредности на броеви, приближното совпаѓање на вредностите на текстот е малку незгодно. Значи, ајде да истражиме неколку примери за VLOOKUP делумно совпаѓање на вредностите на текстот.

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да ја преземете работната книга за вежбање што ја користевме за подготовка на овој напис.

Vlookup Approximate Match.xlsx

4 Примери на Excel VLOOKUP за да пронајдете приближна совпаѓање за текст

Пред да пронајдете приближна совпаѓање во ексел , треба да ја погледнеме синтаксата на функцијата VLOOKUP , која е:

VLOOKUP (барачка_вредност, низа_табела, број_индекс_колона, [преглед_опсег])

Во горната синтакса, четвртиот аргумент ( range_lookup ) покажува дали бараме точно совпаѓање или приближно совпаѓање. Во основа, имаме две опции на располагање за избор.

 1. НЕТОЧНО : За да се добие точно совпаѓање на вредноста за пребарување.
 2. ТОЧНО : За да се добие приближно совпаѓање на вредноста за пребарување.

Со гледањето на горната дискусија, можеби ќе помислите дека ако го ставиме TRUE како четврти аргумент, ќе добиеме приближна совпаѓање на пребарувањевредност во опсег на податоци. Да, може да го добиете делумното совпаѓање на овој начин ако колоната за пребарување содржи броеви. Тоа е затоа што, кога ќе подредите колона за пребарување (содржи броеви) во растечки редослед, приближното совпаѓање ќе ја врати следната најголема вредност што е помала од вредноста за пребарување. Меѓутоа, ако колоната за пребарување содржи текстуални вредности, приближното совпаѓање нема да работи. Во тој случај, ќе користиме алтернативни начини како што е користење на џокер во првиот аргумент на функцијата. На пример, ќе го користам симболот ѕвездичка (*) како џокер. Запомнете, ние ќе ја користиме функцијата VLOOKUP во режим на точно совпаѓање додека ја користиме буквата.

1. Примени џокер во VLOOKUP за да најде делумно совпаѓање (Текстот започнува со)

На пример, имам база на податоци што содржи неколку имиња на продажни претставници и нивните остварени продажни износи. Сега, ќе го барам името на продажниот претставник почнувајќи со „ Бред “ и на тој начин ќе ја вратам соодветната продажна сума.

Чекори:

 • Напишете ја формулата подолу во Ќелија C14 .
=VLOOKUP(C12&"*",B5:C10,2,FALSE)

 • Притиснете Enter .
 • Како резултат на тоа, горната формула го враќа продажниот износ ( $10.000 ) заработен од Бред Милер .

🔎 Како функционира формулата?

➤ C12&”*”

Тука, Амперсандот ( & ) ја спојува вредноста на ЌелијаC12 ( Бред ) со знакот (*). Како резултат на тоа, вредноста за пребарување станува Бред* . Значи, формулата VLOOKUP што го бара текстот започнува со Бред* . Бред* значи дека формулата ќе бара кое било од имињата почнувајќи со Бред , со нула/повеќе знаци последователно (како што се Бред , Бредли , Брејден ).

➤ VLOOKUP(C12&”*”,B5:C10,2,FALSE)

Горената формула бара Brad* во опсегот B5:C10 и го враќа продажниот износ од колоната 2 . FALSE во четвртиот аргумент покажува дека Овде се користи режимот на точно совпаѓање.

Забелешка:

Бидете внимателни со дупликатите. Тоа значи дека има две имиња во мојата база на податоци кои започнуваат со Бред ( Бред Милер и Бредли Шо ). Значи, ако се најдат повеќе делумни совпаѓања, горната формула ќе ги врати резултатите само за првиот натпревар. Како што е наведено погоре, го добивме резултатот од совпаѓањето за Brad , не за Bradly .

2. Најдете приближно совпаѓање каде што вредноста на ќелијата завршува со посебен текст

Сега, ќе го совпаднам името на продажниот претставник што завршува со одреден текстуален дел „ сине “ и на тој начин ќе го добијам заработениот продажен износ.

Чекори:

 • Напишете ја формулата подолу во Ќелија C14 .
=VLOOKUP("*"&C12,B5:C10,2,FALSE)

 • Горната формула го бара името на претставникот за продажба завршува со текстот „ син “ и го враќа соодветниотпродажен износ ( 7.500$ ) откако ќе притиснете Enter .

Тука, „*“&C12 , овој дел од формулата резултира *син . Тоа значи дека горната формула ќе ги бара имињата што завршуваат со текстуалната вредност *син (како што се син , Џонсон , Ричардсон ) . Остатокот од формулата работи како што е споменато во Метод 1 .

Слични читања:

 • VLOOKUP Делумен текст од Единечна ќелија во Excel
 • Како да користите VLOOKUP за делумно совпаѓање во Excel (4 начини)
 • Користете IF делумно совпаѓање во Excel (4 Основни Операции)
 • Како да се изврши делумна низа за совпаѓање во Excel (5 методи)
 • COUNTIF делумно совпаѓање во Excel (2 или повеќе пристапи)

3. Две џокери во VLOOKUP за да се добие „Содржи тип“ делумно совпаѓање во текстот

Во претходните два методи, покажав како да најдам текст што започнува/завршува со одредена текстуална вредност. Сега, ќе погледнам дали некое од имињата на продажниот претставник содржи текст „ Јас “ на која било позиција и на тој начин ќе ја дознаам сумата за продажба.

Чекори:

 • Напишете ја формулата подолу во Ќелија C14 .
=VLOOKUP("*"&C12&"*",B5:C10,2,FALSE)

 • Како последица на тоа, горната формула ќе го бара името на продажниот претставник што го содржи „ Me “ каде било во името и на тој начин ќе ја прикаже заработената сума од продажба ( 11.000$ ) откако ќе притиснете Enter .

Тука, „*“&C12&“*“ , овој дел од формулата резултира *Me* . Тоа значи дека горната формула ќе бара во колоната за пребарување ако некое од имињата го содржи текстот „ *Me* “.

Прочитај повеќе: Пребарување Делумно совпаѓање на текст во Excel (5 методи)

4. Добијте приближно совпаѓање на повеќе текстови со помошна колона и функцијата VLOOKUP

Овој пат делумно ќе поклопам повеќе текстови. На пример, ја имам долунаведената база на податоци, која содржи Претставник за продажба , продажен производ, и продажба износ .

Чекори:

 • Прво, ќе создадам „колона за помош“ на најлевата страна од мојата база на податоци за да ги поврзам вредностите на колоните C и D пишување на формулата подолу во Ќелија B5 .
=C5&D5

 • Притиснете Enter . Користете Автоматско пополнување ( + ) за да ја копирате формулата во останатите ќелии и помошната колона ќе ја прикаже поврзаната вредност на Продажба и Продажба Ставка .

 • Сега ќе ја барам вредноста на Cell C12 и C13 во помошната колона. За да го направите тоа, напишете ја следнава формула во Cell C15 . Слично на претходните методи, овој пат ги користев џокерите ( * ) и VLOOKUP точно се совпаѓаат (тука, 0 значи НЕТОЧНО ) исто така.
=VLOOKUP(C12&"*"&C13&"*",$B$5:$E$10,4,0)

 • Притиснете Enter . Како резултат на тоа, тука ја добив продажната сума која се совпаѓа со даденатауслови.

Прочитај повеќе: Excel Делумно одговара на две колони (4 едноставни пристапи)

Алтернативи на Vlookup за добивање приближна совпаѓање за текст

Покрај користењето на функцијата VLOOKUP , можеме да користиме некои други опции за делумно усогласување на текстовите. На пример:

➥ Додаток за нејасно пребарување за Excel

Мајкрософт има бесплатен додаток кој се користи за Нејасно пребарување . Нејасното пребарување е слично на приближното пребарување.

Заклучок

Во горната статија, се обидов да дискутирам за неколку примери за текст за приближно совпаѓање VLOOKUP во ексел детално. Се надеваме дека овие примери и објаснувања ќе бидат доволни за да ги решите вашите проблеми. Ве молам известете ме ако имате какви било прашања.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.