Како да се пресмета процентот на варијанса во Excel (3 лесни методи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Во Microsoft Excel , можете да ги користите најчестите & основна формула директно за пресметување Процент на варијанса . Овде ќе покажам како можете да ја направите оваа пресметка. Но, ајде прво да разгледаме што е процентот на варијанса & засилувач; како работи. Следно, ќе научиме како да го пресметаме процентот на варијанса во ексел со 3 лесни методи.

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да го преземете работниот лист за да вежбате сами што го користевме за да ја подготвиме оваа статија.

Пресметај го процентот на варијанса.xlsx

Што е процентот на варијанса?

Процентот на варијанса ја означува процентуалната разлика помеѓу новата вредност & засилувач; стара вредност што подлежи на старата вредност. Го претставува процентот на промена помеѓу две вредности.

Формула(и) за процент на варијанса:

=(Нова вредност – стара вредност) / стара вредност * 100%

или,

=(Нова вредност / стара вредност-1) * 100%

Процент на варијанса е широко користен во деловното сметководство & засилувач; Економија. Тоа може да го одреди процентот на профит & засилувач; загуба под дадена база на податоци. За да ги најдете разликите или промените во вредностите на температурата, продажбата на производите, буџетските проценки & засилувач; трошоци, овој термин треба да се спомене. Во Excel, можете да го најдете овој процент на варијанса за огромен опсег на податоци само за неколку минути.

3 лесни методи за пресметување на процентот на варијанса во Excel

Ајде да размислиме заделовна компанија која сака да ја знае процентуалната варијанса помеѓу Вистинската продажба & засилувач; Проценета продажба за 12 месеци во годината 2021 . Во колона Е , ќе ја пресметаме оваа процентуална варијанса .

Сега, ајде да ги пробаме следните 3 методи да се пресмета процентуалната варијанса на продажните износи.

1. Примени поедноставена формула за одредување процент на варијанса

Како што опишавме погоре, прво ќе ја примениме поедноставената формула за да го најдеме процентот на варијанса. Ајде да го видиме процесот подолу.

 • Прво, изберете ќелија E5 & напишете ја оваа формула.
=(D5-C5)/C5

 • Потоа, притиснете Enter & ќе ја добиете варијансата за јануари .

 • Сега, под Дома лента, изберете Проценти формат од паѓачкото мени во групата наредби Број .

 • Конечно, вредноста во ќелијата E5 ќе се претвори во процент и засилувач; прикажи како Процентна варијанса .
 • Следно, насочете го курсорот на глувчето на долниот десен агол на ќелијата E5 , ќе видите Плус ( + ) знак наречен Рачка за пополнување .
 • Сега, повлечете ја оваа Рачка за пополнување во ќелија E16 & пуштете го копчето.

 • Тоа е тоа, штотуку успешно ги утврдивте сите процентуални варијанти за 12 месеци .

ЧитајтеПовеќе: Како да направите анализа на варијанса во Excel (со брзи чекори)

2. Добијте процент на варијанса во Excel користејќи алтернативна формула

Сега ќе користиме истата база на податоци, но примени алтернативна формула која е прилично полесна за пишување од претходната.

 • Прво, изберете ќелија E5 и напишете ја оваа формула.
=D5/C5-1

 • Потоа, притиснете Enter .
 • Заедно со него, не Не заборавајте да ја конвертирате вредноста во формат Проценти .

 • Следно, користете ја Пополнете ја рачката еднаш повторно да се пополни до клетката E16 како порано.
 • Конечно, ќе го добиете посакуваниот резултат како што е прикажано на сликата подолу.

Прочитајте повеќе: Како да се пресмета процентуалната варијанса помеѓу два броја во Excel

Слични читања

 • Како да се пресмета збирната варијанса во Excel (со лесни чекори)
 • Пресметај варијанса на портфолио во Excel (3 паметни пристапи)
 • Како да се пресмета коефициентот на варијанса во E xcel (3 методи)
 • Пресметај средна варијанса и стандардна девијација во Excel
 • Како да се пресмета варијансата користејќи Pivot Table во Excel (со лесни чекори )

3. Вметнете ја функцијата Excel IFERROR за пресметување на процентот на варијанса

Ајде да размислиме за сценарио каде што треба да ја поделите разликата помеѓу Вистински & ; Проценета продажба од Нула ( 0 ).Ќе видите грешка како ќелија E11 на следната слика.

Можете да проверите за каков тип на грешка се работи со кликнување на <1 Опцијата>Проверка на грешка е прикачена на ќелијата E11 . Тука се прикажува Подели со нула грешка . Затоа, сега треба да ја исправиме оваа грешка.

 • Прво, напишете ја оваа формула во ќелија E5 .
=IFERROR(D5/C5-1,0)

 • Сега, притиснете Enter за да ја добиете истата вредност како процентуалната варијанса за јануари како и досега.
 • Следно, пополнете ја ќелијата E5 до ќелијата E16 користејќи Рачка за пополнување .
 • Конечно, ќе ја најдете ќелијата E11 без да имате порака за грешка бидејќи веќе сте ја поправиле формулата со оглед на оваа појава.

Во оваа формула, функцијата IFERRORсе користи за да се избегне грешката #DIV/0во базата на податоци. Тоа е корисна функција за заробување и управување со грешки. На крајот, впишавме 0во формулата за да добиеме точно совпаѓање.

Прочитајте повеќе: Како да најдете варијанса на популација во Excel (2 Лесни начини)

Како да се пресмета процентот на варијанса за негативни броеви во Excel

Во некои постари верзии на Excel, може да најдете пораки за грешка додека се делите со негативни вредности. Во тој случај, треба да ја користите функцијата ABS за да го затворите делителот. Оваа функција ја претвора негативната вредност во позитивна. Ајде да го провериме процесот подолу.

 • Прво,изберете ќелија E5 и напишете ја оваа формула.
=(D5-C5)/ABS(C5)

 • Потоа, притиснете Enter и ќе видите дека ја покажува точната вредност и покрај тоа што има негативни броеви.

 • На крај, користете го<Алатка 1> Пополнете рачка за да добиете резултати во опсегот на ќелии E5:E16 .

Тука, <Функцијата 1>ABSсе користи за враќање на апсолутната вредност на процентуалната варијанса помеѓу клетките C5и D5.

Забелешка: Функцијата ABS ќе покаже погрешни резултати ако една од вредностите во вашата база на податоци е позитивна, а друга е негативна.

Заклучок

Значи, сите овие се основни & засилувач; вообичаени техники за тоа како да се пресмета процентот на варијанса во ексел. Се обидов да ги направам упатствата што е можно поедноставни. Се надевам дека овој напис ве водеше со правилно & засилувач; пригодни инструкции. Можете да погледнете други написи поврзани со широк опсег на функции на Excel во ExcelWIKI . Ако имате какви било прашања, предлози или повратни информации во врска со овој напис, тогаш добредојдени сте да коментирате овде.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.