Како да креирате лист за присуство на студенти во Excel со формула

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Во ова упатство, ќе ви покажам како да креирате лист за присуство на студенти во Excel со формула во неколку лесни чекори. Овој тип на месечен лист за присуство ви овозможува да водите евиденција за отсутните или присутните ученици на час. Исто така, помага да се следи регуларноста на учениците и да се зачуваат овие податоци за идните барања. Во следниот дел, ќе создадеме едноставен и подготвен за употреба месечен лист за присуство со претходно дефинирани формули за да заштедите огромно време.

Преземете бесплатен шаблон

Можете да го преземете бесплатното шаблон од овде.

Тарст за присуство на студенти со Formula.xlsx

Чекор по чекор процедури за креирање лист за присуство на студенти во Excel со формула

Чекор 1: Додавање на сериски број и колона за име на ученик

Во овој прв чекор, ќе додадеме 2 колони за да го означиме серискиот број и името на ученикот. Исто така, ќе вметнеме некои примероци имиња во нашиот лист со податоци.

 • Прво, кликнете на ќелијата B5 и напишете Сериски број .
 • Следно , изберете ја ќелијата C5 и напишете Име на ученик .
 • Тука, внесете ги имињата и сериските броеви на учениците.

Чекор 2: Пишување име на месец и денови

Ќе го направиме овој лист за присуство користејќи го јануари како примерен месец. Значи, ќе вметнеме 31 колони што го претставуваат секој ден од месецот.

 • За да започнете со овој чекор, внесете го името на месецотво ќелијата D4 и спојувајте ги ќелиите од D4 до AH4 .
 • Следно, внесете ги деновите почнувајќи од ќелијата D5 .
 • Забележете дека, по пополнувањето на првите неколку дена, можете да ја повлечете Рачката за пополнување надесно за да ја пополните серијата.

Прочитајте повеќе: Како да го следите присуството во Excel (со детални чекори)

Чекор 3: Вметнување отсутни и присутни колони со формулата

Во овој чекор, ќе додадеме уште две колони за да го броиме бројот на денови кога ученикот бил отсутен или присутен. За ова, ќе ја примениме функцијата COUNTIF . Ова е претходно направена функција во ексел која го брои бројот на ќелии во опсегот што исполнуваат одреден услов.

 • Следно, кликнете на ќелијата AI и внесете го Отсутен заглавие на колоната.
 • Слично, одете во ќелијата AJ и напишете го заглавието на колоната Present .

 • Сега, кликнете двапати на ќелијата AI6 и внесете ја следната формула:
=COUNTIF(D6:AH6,"A")

 • На ист начин, кликнете двапати на ќелијата AJ6 и внесете ја следната формула:
=COUNTIF(D6:AH6,"P")

 • После тоа, ќе видите нули како вредности на двете претходни ќелии. Тоа е затоа што досега немаме податоци за нашиот лист за присуство.
 • Следно, повлечете ја Рачката за пополнување надолу од долниот десен агол на двете ќелии AI6 и AJ6 .
 • Следствено, ова ќе ја копира формулатаод двете ќелии до сите ќелии подолу.

 • Потоа, ако копирањето на формулата беше успешно, ќе забележите нули во сите ќелии на Отсутни и Присутни колумни.
 • Во овој момент, листот за присуство е комплетен и подготвен за употреба.

Прочитај повеќе: Лист за присуство во Excel со формула за половина ден (3 примери)

Чекор 4: Внесување податоци за посетеност

Сега кога нашиот лист за присуство е завршен, ќе го испробаме со вметнување податоци за присуство за секој ученик. Овде ќе користиме P за да покажеме дека студентот е присутен и A за да означи отсутен.

 • Овде, внесете ги податоците за присуство на студенти во празните ќелии за секој ден.
 • Исто така, додека ги внесувате Присутни или Отсутни податоци за студентот, формулата на колоната AI и AJ ќе почне да ги брои.

Прочитај повеќе: Лист за присуство со плата во Excel формат (со лесни чекори)

Работи што треба да се запаметат

 • Можеби ќе сакате да додадете некое условно форматирање на податоците за да ги направите повизуелни. Но, обидете се да не го направите ова премногу сложено.
 • Обидете се да ја разберете основната структура на листот и како да внесувате податоци во него.
 • Ако има некакви промени во податоците на вашиот ученик, погрижете се за да ги измените соодветно пред да ги внесете податоците за нов месец.
 • Запомнете дека, треба само да го внесете студентотинформациите еднаш и потоа копирајте ги во листовите за другите месеци.
 • Ако имате голем број студенти, можете да го проширите овој лист за да одговара на вашите потреби.

Заклучок

Се надевам дека ги разбравте сите чекори за креирање на лист за присуство на студенти во ексел со формула. Можете да ги користите истите овие чекори за да креирате листови за други месеци и да направите мали измени. Исто така, можете лесно да го преземете шаблонот што го дадов и веднаш да започнете да внесувате свои податоци во него. На крајот, за да дознаете повеќе техники на ексел , следете ја нашата веб-локација ExcelWIKI . Ако имате какви било прашања, ве молиме известете ме во коментарите.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.