Како да се пресмета процентот на оценки во Excel (2 соодветни начини)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Microsoft Excel обезбедува голем број плодни & засилувач; лесни методи за пресметување на оценки проценти. Овде ќе ви ги покажам техниките со соодветни илустрации преку кои ќе можете да го пресметате процентот на оценки во Excel од збир на специфични податоци & засилувач; потоа доделете ги на текстуални низи врз основа на некои фиксни критериуми.

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да ја преземете нашата работна книга за да вежбате сами, што ја користевме за да ја подготвиме оваа статија .

Калкулатор на процент на оценки.xlsx

2 соодветни методи за пресметување на процентот на оценки во Excel

Да речеме, имаме оценка на ученик кој ги опишува добиените оценки по 5 различни предмети. Сакаме да го пресметаме процентот на оценки земајќи ги предвид добиените оценки на соодветниот лист со оценки.

Во графиконот од десната страна, постои систем за оценување на букви споменат под сите опсези на оценки проценти. Во овој дел, ќе најдете 2 соодветни методи за пресметување на процентот на оценки во Excel. Ќе користиме две вградени функции во Excel за да ја исполниме нашата цел. Ајде да разговараме за нив со соодветни илустрации овде.

1. Користејќи ја функцијата VLOOKUP

функцијата VLOOKUP бара барана вредност или опсег на вредности за пребарување во најлевата колона од дефинираната низа за пребарување и потоа враќа одредена вредност од индексот број на колона на низата за пребарување врз основа на точното илиделумно совпаѓање.

Синтаксата на VLOOKUP функцијата е:

VLOOKUP(lookup_value,table_array,col_index_num,[range_lookup])

Ќе ја примениме оваа функција за пребарување добиените оценки во предефинираниот опсег на оценки на букви.

Ќе одредиме две работи-

 • Оценки за сите предмети
 • Оценки на букви за сите предмети

1.1. Пресметајте ја оценката и процентот на буквите за секој предмет одделно

Да го пресметаме процентот на оценка за ученикот од односната база на податоци. За да го покажете процесот, следете ги чекорите подолу.

Чекори

 • Прво, да речеме, сакаме за да се дознае процентот на оценки по математика. Значи, изберете ќелија каде што сакате да го прикажете процентот на оценки на математика и напишете ја формулата подолу во избраната ќелија.
=C5/D5

Тука,

 • C5 = Добиени оценки
 • D5 = Вкупно оценки

 • Сега, притиснете ENTER и ќе го добиете резултатот во децимален формат.
 • Значи, треба да го претворите во формат Процентен стил . Само однесете го курсорот до иконата Процентен стил во групата Број на картичката Дома како што е наведено на сликата подолу,

 • Сега, изберете ја оваа алатка Рачка за пополнување и повлечете ја надолу до формулата Автоматско пополнување и отпуштете го копчето на глувчето.

 • Оттука, ќе добиете оценки за ситепредмети.

Ајде сега да преминеме на вториот дел. Сега треба да најдеме Оценка за букви за секој предмет.

 • Прво, треба да ја дознаеме оценката за букви само за математика. Внесете ја формулата подолу во избраната ќелија.
=VLOOKUP(E5,$D$12:$E$18,2,TRUE)

Тука,

 • E5 = Вредност за пребарување што треба да се бара во низата графикони на системот за оценување
 • D12:E18 = Низа за пребарување каде што процентите на оценките, како и поврзаните оценки на букви се впишани
 • 2 = втора колона во таа низа која треба да се отпечати како оценка на букви за одреден опсег на проценти
 • TRUE = приближното совпаѓање што го сакате да се најде, инаку одредената оценка добиена по предметот нема да биде вклучена во одреден процентуален опсег ако не се добие точно совпаѓање

Во оваа формула, мора да ја заклучите целата низа со користење на симболот '$' пред секој Број на ред & Име на колона. Ова се нарекува Апсолутни референци на ќелии & засилувач; освен ако не ги заклучите референците на ќелиите овде, пресметката нема да се враќа на оваа специфична низа секогаш кога во процесот на пребарување & засилувач; пораките за грешка, како и погрешно интерпретираните резултати, ќе бидат прикажани за некои податоци.

 • Сега, притиснете ENTER и ќелијата ќе ви ја врати оценката за букви за математика.

🔓 Отклучување на формулата

Функцијата VLOOKUP ја бара вредноста на ќелијата на E5 ( 84% ) во низата за пребарување $D$12:$E$18 .

По наоѓањето на вредност во наведениот опсег на низа, ја зема вредноста на втората колона (како што го дефиниравме индексот на колоната 2 ) за приближно совпаѓање (аргумент: TRUE ) од таа низа во истиот ред од бараната вредност и го враќа резултатот во избраната ќелија.

Значи, Output=> A .

 • Потоа, повлечете ја формулата надолу и веднаш ќе се прикажат оценките на буквите за сите предмети.

Прочитај повеќе: Како да се пресмета субјектот Wise Pass or Fail со формула во Excel

1.2. Пресметајте го просечниот процент на оценка и просечната оценка на букви во Excel

Сега да го одредиме просечниот процент на оценки & засилувач; просечна оценка за букви за сите предмети.

Чекори

 • Прво, додадете две дополнителни колони со име Просечен процент на оценки & засилувач; Просечна оцена на букви на претходната група податоци.
 • Сега, примени ја функцијата ПРОСЕЧНА за да ја пресметаш просечната оценка на буквите од сите предмети.
=AVERAGE(E5:E9)

Тука,

 • E5:E9 = Опсег на вредности чиј просек треба да се пресмета

Тука, ќе го добиете просечниот процент на оценки.

 • Сега, применете ја функцијата VLOOKUP уште еднаш за да ја пронајдете Просечна оценка за букви доделена на Просечна оценкаПроцент .
=VLOOKUP(G5,D12:E18,2,TRUE)

Тука,

 • G5 = Пребарување вредност
 • D12:E18 = Низа за пребарување
 • 2 = Број на индекс на колона
 • TRUE = приближната совпаѓање
 • Притиснете Enter & засилувач; ќе добиете Просечна оценка за букви .

Прочитајте повеќе: Како да се пресмета процентот на оценки во Excel (5 едноставни начини)

Слични читања

 • Како да се пресмета процентот во Excel врз основа на бојата на ќелијата (4 методи)
 • Пресметај го процентот во Excel VBA (вклучувајќи макро, UDF и UserForm)
 • Како да се пресмета процентуалната промена со негативни броеви во Excel
 • Формула на Excel за усвојување или неуспех со боја (5 соодветни примери)
 • Како да се примени формулата за проценти во Excel за Marksheet (7 апликации)

2. Вметнување вгнездени IF формула за да дознаеме процент на оценки во Excel

Можеме да добиеме слични резултати со користење на формулата Вгнездени IF исто така ако функцијата VLOOKUP изгледа како малку ти е тешко. Функцијата IF индуцира логички тест. Значи, еве ги чекорите за користење на вгнездената функција IF за да најдете Оценки на букви откако ќе ги дознаете Оценките проценти.

Чекори

 • Прво, изберете ќелија и применете ја следнава формула за да создадете услов за наоѓање на букватаодделение.
=IF(E5<40%, $E$12, IF(E5<50%, $E$13, IF(E5<60%, $E$14, IF(E5<70%, $E$15, IF(E5<80%, $E$16, IF(E5<90%, $E$17, $E$18))))))

🔓 Отклучување со формула

Ја користиме функцијата Вгнездени IF за да додадеме повеќе услови за да ги исполниме нашите критериуми.

Ако вредноста во Ќелија E5 не го исполнува првиот услов, тогаш ќе се колеба околу сите услови додека не ги исполни точните критериуми. Откако овој процес ќе го исполни условот за E5 , ќе му се додели фиксната Оценка на буквата од ќелиите ( E12:E18 ).

Значи, Оценката на буквата за математика ќе биде A бидејќи го исполнува условот

 • Сега, повлечете ја формулата за другите ќелии & ќе ги добиете очекуваните резултати одеднаш.

Прочитајте повеќе: Процентна формула во Excel (6 примери)

Калкулатор за процент на оценки

Овде, ви давам калкулатор за процент на оценки во датотеката Excel. Само внесете вредности во жолтата означена област и овој калкулатор автоматски ќе го пресмета процентот на оценки и ќе ви ја покаже оценката на буквите.

Заклучок

Овие се некои од најефикасните методи за пресметување на процентите на оценки и потоа нивно претворање во оценки на букви во Excel што ги најдов. Се надевам дека овој напис ви помогна да водите со соодветни упатства. Ако имате какви било прашања, размислувања или повратни информации, можете да коментирате овде. Можете да погледнете и други корисни статии поврзани со Excel на нашата веб-локација.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.