Како да најдете & засилувач; Брои ако ќелијата не е празна (со примери)

  • Споделете Го Ова
Hugh West

Додека работиме во Excel за деловни цели или за која било друга цел, може да останат некои празни ќелии. Понекогаш треба да ги одредиме и броиме. Постојат многу методи за тоа. Во оваа статија, ќе научите неколку брзи и лесни методи за одредување и броење дали ќелијата не е празна.

Преземете ја книгата за вежбање

Можете да го преземете бесплатниот образец за Excel од овде и да вежбате на свој.

Непразни ќелии.xlsx

4 методи за да се утврди дали ќелијата не е празна

Ајде да се запознаеме со нашата база на податоци прво. Поставив некои нарачани имиња на книги на онлајн продавница и датуми на нивна испорака во 2 колони и 7 реда. Погледнете дека некои книги сè уште не се испорачани, затоа датумите се празни. Сега ќе ги одредиме непразни ќелии со 4 лесни начини.

Метод 1: Користете ја функцијата IF за да одредите дали ќелијата не е празна

За да го прикажам статусот, додадов нова колона на десната страна од мојата база на податоци. Во нашиот прв метод, ќе одредиме непразна ќелија користејќи функцијата IF . Се користи за враќање на една вредност ако условот е вистинит и друга вредност ако е неточен. Овде, ќе се прикаже „Готово“ ако најде непразна ќелија и ќе покаже „Во очекување“ ако добие празна ќелија.

Чекор 1:

⏩ Активирајте Ќелија D5

⏩ Внесете ја формулата дадена подолу-

=IF(C5"","Done","Pending")

⏩ Потоа само притиснете го копчето Enter додобијте го излезот.

Чекор 2:

⏩ Сега кликнете двапати на Пополнете Рачка иконата за да ја копирате формулата за останатите ќелии.

Наскоро потоа ќе го видите излезот како на сликата подолу-

Прочитајте повеќе: Ако ќелијата е празна, тогаш прикажете 0 во Excel (4 начини)

Метод 2: Искористете ја функцијата ISBLANK

Функцијата ISBLANK се користи за враќање TRUE кога ќелијата е празна и FALSE кога ќелијата не е празна. Тоа е нашата задача во основа, така што ќе ја користиме овде за нашата работа. Тоа е прилично лесно.

Чекори:

⏩ Внесете ја формулата во Ќелија D5

=ISBLANK(C5)

⏩ Потоа притиснете го копчето Enter .

⏩ Конечно, користете ја алатката Пополнете рачка за да ја копирате формулата.

Сега погледнете го излезот -

Прочитајте повеќе: Како да се пресмета во Excel Ако клетките не се празни: 7 примерни формули

Метод 3: Вметнете ги функциите IF и ISBLANK

Можеме да ја извршиме истата задача на подобар начин со комбинирање на IF <Функциите 2>и ISBLANK . Комбинацијата ќе ги прикаже Во очекување за празна ќелија и Готово за непразна ќелија.

Чекори:

⏩ Напишете ја дадената формула во Ќелија D5 и кликнете на копчето Enter -

=IF(ISBLANK(C5),"Pending","Done")

⏩ Потоа користете ја алатката Пополнете рачка за да ја копирате формулата .

Сега ќе видите дека сите непразни ќелии сеопределено.

Распределба на формулата:

ISBLANK(C5)

Функцијата ISBLANK ќе провери Ќелија C5 дали е празна или не. За празна ќелија, ќе се врати TRUE а за непразна ќелија, ќе се врати FALSE

FALSE

IF(ISBLANK(C5),”Pending”,”Done”)

Тогаш функцијата IF ќе се прикаже Готово за НЕТОЧНО и се чека за ТОЧНО . Така ќе се врати како-

„Готово“

Метод 4: Комбинирајте IF, NOT, And ISBLANK функции

Ајде да користиме друга комбинација на функции да се утврди дали ќелијата не е празна. Кои се функциите IF , NOT , и ISBLANK . Исто така, ќе го прикаже излезот како претходниот метод. Функцијата НЕ го враќа спротивното од дадената логичка или Булова вредност.

Чекори:

⏩ Во Ќелија D5 напишете ја дадената формула-

=IF(NOT(ISBLANK(C5)),"Done","Pending")

⏩ Подоцна, само притиснете го копчето Enter и користете ја алатката Пополнете рачка за да ја копирате формулата.

Тогаш ќе го добиете излезот вака -

Разложување на формулата:

ISBLANK(C5)

Функцијата ISBLANK ќе провери Ќелија C5 ако е празна или не. За празна ќелија, ќе се врати TRUE а за непразна ќелија, ќе се врати FALSE

FALSE

NOT(ISBLANK(C5))

Тогаш ќе се врати функцијата NOT спротивната вредност на излезот од функцијата ISBLANK . Така ќе се врати како-

TRUE

IF(NOT(ISBLANK(C5)),“Готово“,” Во очекување“)

Конечно, функцијата IF ќе се прикаже Готово за TRUE и Во очекување за FALSE . Тоа ќе се врати како-

„Готово“

3 методи за броење на бројот на не-празни ќелии во Excel

Во нашите претходни методи, научивме да одредуваме дали ќелијата е празна или не празна. Сега ќе научиме како да ги броиме сите непразни ќелии во опсегот на податоци со 3 брзи методи.

Метод 1: Користете ја функцијата COUNTA за броење на непразната ќелија

Ајде да започнеме со функцијата COUNTA . Функцијата COUNTA се користи за броење на непразни ќелии. Ќе го користиме за броење на непразните ќелии од Колона C.

Чекори:

⏩ Активирајте Ќелија D14 .

⏩ Напишете ја дадената формула во неа-

=COUNTA(C5:C12)

⏩ подоцна, притиснете го копчето Enter за излезот.

Метод 2: Примени ја функцијата COUNTIF

Функцијата COUNTIF се користи за броење на бројот на ќелии што исполнуваат критериуми. Ќе ги броиме непразни ќелии од Колона C користејќи ја.

Чекори:

⏩ Внесете ја дадената формула во Ќелија D14

=COUNTIF(C5:C12,"")

⏩ Конечно, притиснете го копчето Enter за излезот.

Метод 3: Вметнете ја функцијата COUNTIFS за пресметување на непразниот број на ќелија

Можеме да го користиме Функција COUNTIFS за да ги брои и ќелиите што не се празни. Функцијата COUNTIFS се користи за броење на бројот на ќелии во опсег за повеќе критериуми.

Чекори:

⏩ Во Ќелија D14 напишете ја дадената формула-

=COUNTIFS(C5:C12,">100",C5:C12,"")

⏩ Конечно, само притиснете го копчето Enter за излезот.

0>

Заклучок

Се надевам дека сите методи опишани погоре ќе бидат доволно добри за да се утврди дали ќелијата не е празна. Слободно прашајте го секое прашање во делот за коментари и ве молам да ми дадете повратна информација.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.