Поделете ја низата по знаци во Excel (6 соодветни начини)

  • Споделете Го Ова
Hugh West

Понекогаш може да имате база на податоци каде што различни видови податоци се вметнуваат во ќелија и се одделуваат со знак како разграничувач, цртичка, цртичка, итн. Во оваа статија, ќе ви покажам 6 начини на кои ќе можете да поделите низа по знаци во Excel

Да речеме, имаме база на податоци каде што Името, адресата на е-пошта и бројот за контакт се внесени како единечни низа и одделени со знак, односно запирка (,). За да ви покажеме едноставно, сме поставени да се делиме со запирка.

Преземете работна книга за вежбање

Поделете низа по знаци во Excel. xlsx

6 начини да се подели низа по знаци во Excel

1. Поделете низа по знаци со користење на функциите LEFT и FIND

Користење на функциите LEFT и функциите FIND заедно ни овозможуваат да поделиме низа со знак од левата страна на низата. Внесете ја следната формула во празна ќелија ( B6 )

=LEFT(A6,FIND( ",",A6)-1)

Овде, функцијата FIND ја враќа позицијата на првата запирка ( “,“ ) од низата A6 и функцијата LEFT ги извлекува знаците од низата што е пред конкретниот знак (прва запирка). Запомнете, треба да одземете 1 за да извлечете без запирка.

Притиснете ENTER и ќе го добиете името во ќелијата B6 .

Повлечете ја ќелијата до крајот на вашата база на податоци за да ја примените формулата на сите други ќелии во колоната A . Ќе ги добиете имињата од сите записи.

2. MID и FIND функции за да се подели низата

Ако сакате да ги добиете текстовите помеѓу два специфични знаци можете да ги користите функцијата MID и функцијата FIND заедно. Внесете ја следнава формула во празна ќелија ( C6 )

=MID(A6,FIND(",",A6)+1,FIND(",",A6,FIND(",",A6)+1)-FIND(",",A6)-1)

Тука, FIND(“,“, A6)+ 1 ја враќа почетната позиција на првиот знак по првата запирка. FIND(“,“, A6,FIND(“,“, A6)+1) ја враќа почетната позиција на првиот знак по втората запирка. -FIND(“,“, A6)-1 покажува дека сите знаци од низата по втората запирка ќе бидат исклучени. Конечно MID ги дава знаците помеѓу овие две запирки.

Притиснете ENTER . Како резултат на тоа, ќе ја добиете адресата на е-пошта во ќелијата C6 .

Повлечете ја ќелијата B7 до крајот на вашата база на податоци и ќе ги добиете сите адреси на е-пошта.

3. Функции RIGHT, LEN и FIND за да се подели низата по знаци

Со користење на RIGHT функција , функцијата LEN и FIND функцијата целосно, можете да ја поделите низата и да го добиете вистинскиот дел по одреден знак од таа низа. Внесете ја следнава формула во празна ќелија( D6 )

=RIGHT(A6,LEN(A6)-FIND(",",A6,FIND(",",A6)+1))

Тука, LEN(A6) ја пресметува вкупната должина на низата во ќелијата A6 . FIND(“,“,A6,FIND(“,“, A6)+1 ја наоѓа последната запирка и RIGHT ги извлекува знаците по последната запирка.

Притиснете ENTER и ќе го добиете контактниот број во ќелијата D6 .

Повлечете ќелија D6 и ќе ги добиете сите броеви за контакт со делење на низите од колоната A.

Слични читања :

  • Поделете ја низата по должина во Excel (8 начини)
  • Како да се подели текстот на повеќе ќелии во Excel

4. SEARCH и LEFT функции за да се подели стринг

Можете да ја користите функцијата SEARCH наместо функцијата FIND за да ја разделите низа.

За да го разделите Името од низата на ќелијата A6, напишете ја следнава формула во празна ќелија ( B6 )

=LEFT(A6,SEARCH( ",",A6)-1)

Овде, функцијата SEARCH ја враќа позицијата на првата запирка ( “,“ ) од низата A6 и функцијата LEFT ги извлекува знаците од низата што е пред конкретниот знак (прв в омма). Запомнете, треба да одземете 1 за да ја исклучите запирката.

Притиснете ENTER и ќе го добиете името во ќелијата B6 .

Повлечете ја ќелијата до крајот на вашата база на податоци за да ја примените формулата на сите други ќелии во колоната A . Ќе го добиетеИмиња од сите записи.

5. Пополнете блиц за да се подели низа по знаци

Користењето Пополнување блиц е друга техника за подели низа по знаци. Прво, рачно внесете го делот од низата во ќелијата ( C6 )

Потоа, одете на Податоци > Алатки за податоци и изберете Пополнување на блиц .

Сега можете да видите дека Excel автоматски ја дал поделената низа во сите други ќелии од таа колона.

Прочитајте повеќе: Разделување текст во Excel со помош на Flash Fill

6. Команда текст во колони

Можете да ја користите и командата Text to Columns за да поделите низа по знак. Прво, изберете го податочниот податоци.

Потоа, одете на Податоци > Data Tools и изберете Text to Columns .

Сега ќе се појави прозорец со име Convert Text to Columns Wizard . Проверете Ограничено и притиснете Следно .

Во вториот чекор, изберете Запирка и притиснете на Следно .

Ако вашата низа е одделена со кој било друг знак како Tab, точка-запирка или празно место, треба да го изберете тој знак. Можете исто така да внесете други знаци во полето Друго . Во последниот чекор, изберете Општо и кликнете на Заврши .

Сега ќе видите различни делови од низата кои беа одделени со знакот запирка, беа поделени во различни ќелии.

Заклучок

Со следење на кој било од горенаведените методи, можете да поделите низа по знаци. Ако се соочите со каква било конфузија, ве молиме оставете коментар и дајте ни можност да ја отстраниме вашата конфузија.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.