Како да се користи VALUE функцијата во Excel (5 идеални примери)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Excel обезбедува неколку текстуални функции за да ги извршувате саканите задачи поврзани со текст лесно и брзо. Една од нив е текстуална функција наречена: VALUE . Денес ќе ви покажеме како да ја користите функцијата Excel VALUE . За оваа сесија, користиме Excel 2019 , слободно користете ја вашата (барем верзија 2003).

Преземете ја работната книга за вежбање

Добредојдени сте да ја преземете работната книга за вежбање од врската подолу.

Користење на VALUE Funtion.xlsx

5 соодветни примери на функцијата VALUE во Excel

Пред да нурнеме во примерите, ајде детално да ја разгледаме функцијата Excel VALUE .

Резиме:

Конвертира текстуална низа што претставува број до број.

Синтакса:

VALUE(текст)

Аргументи:

текст – Вредноста на текстот што треба да се претвори во број.

Верзија:

Работен од Excel 2003.

Сега, ајде да ги погледнеме примерите.

1. Променете го форматот на текст во број

По грешка ( понекогаш намерно) број може да се форматира како текстуална вредност. Тогаш тешко можеме да ги извршиме генеричките нумерички операции. Значи, треба да ја измениме формацијата.

Чекори:

 • Одете на D5 и запишете ја следната формула
=VALUE(B5)

 • Потоа, притиснете ENTER за да го добиете излезот.

 • После тоа, користете ПополнетеРачка до Автоматско пополнување до D7 .

2. Претворете ја валутата во број

Можеме да ја претвориме валутата во обичен број. На пример, наведовме неколку валутни вредности. Ајде да ги конвертираме.

Чекори:

 • Одете на D5 и запишете ја следната формула
=VALUE(B5)

 • Потоа, притиснете ENTER за да го добиете излезот.

 • Потоа, користете Рачка за пополнување до Автоматско пополнување до D7 .

3. Промена на датум-време во број

Вредноста на датумот и времето може да се конвертира во формат на броеви користејќи VALUE . Овде наведовме неколку вредности за датум и време во различни формати. Ајде да ги конвертираме овие вредности во формат на броеви.

Чекори:

 • Одете во D5 и запишете ја следната формула
=VALUE(B5)

 • Потоа, притиснете ENTER за да го добиете излезот.

 • Потоа, користете Рачка за пополнување до Автоматско пополнување до D7 .

Забелешка

Excel има вградени нумерички вредности за времиња и датуми. Значи, тие нумерички вредности ќе ги добиеме како излез при примена на функцијата VALUE . На пример, нумеричката вредност за 19:30 е 0,8125 .

4. Комбинирајте VALUE со LEFT функции

Понекогаш може да најдете податоци со комбинација на броеви и текстуални низи. За враќањебројот и уверете се дека вредноста е во формат на броеви што треба да користиме друга помошна функција заедно со VALUE .

Тука наведовме неколку ставки заедно со количината на почетокот на низата. Ќе ја земеме вредноста на количината.

Чекори:

 • Бидејќи нумеричките вредности се лево од низата , ќе ја користиме LEFT Оваа функција враќа одреден број знаци од левата страна на низата. За да дознаете за тоа, посетете ја статијата: LEFT .
 • Сега нашата формула ќе биде
=VALUE(LEFT(B5,2))

Објаснување на формулата

Да ви помогнеме да го разберете механизмот. Прво, функцијата LEFT ги извлекува 2-те знаци од низата, а потоа VALUE ги претвора во број.

 • Го најдовме саканиот резултат користејќи ја оваа формула.

 • Направете го истото и за останатите вредности.

5. Спојување на функциите VALUE и IF

Да набљудуваме напредна употреба на функцијата VALUE . Не грижете се, во споредба со претходните примери, тоа ќе биде малку сложено, но самата операција е многу едноставна.

Овде имаме база на податоци од неколку вработени со нивното време на влез и излез. Времетраењето на нивното работно време се наоѓа со одземање на времето за излез и влез.

Да речеме дека HR сака да провери дали вработените работатцели 8 часа или нешто помалку од тоа. За да провериме дали треба да ја користиме функцијата АКО . Проверете ја написот IF , во случај да сакате да знаете за функцијата.

Чекори:

 • Одете на F5 и запишете ја следната формула
=IF(E5>=VALUE("8:00"),"Complete","Short")

 • Тука вметнавме „ 8:00 “ во рамките на VALUE и го конвертирав, а потоа ја провери логиката. Кога вредноста на времетраењето ( E5 ) е поголема или еднаква на 8:00 формулата ќе се врати „ Целосно “, во спротивно „ Кратко “.

 • Тука времетраењето е поголемо од 8 часа, така што излезот е „ Заврши “. Кога времетраењето е помало од 8 часа , излезот ќе биде „ Краток “. Ајде да ја напишеме формулата за останатите вредности и да го најдеме резултатот.

Прочитај повеќе: Како да го поправите Конвертирањето во Бројна грешка во Excel (6 методи)

Брзи белешки

 • Покрај референцата на ќелијата, можеме директно да ги вметнеме вредностите во VALUE . Ќе ја врати вредноста како број.
 • Не двоумете се да внесете негативна нумеричка вредност (помалку од 0) во рамките на VALUE. Ќе го најдете негативниот број.
 • Постојат неколку функции за датум-време ( СЕГА , ДЕНЕС ) во Excel. Можете да вметнете која било од оние во VALUE .
 • Ако користиме текстуална низа, ќе ја најдеме #VALUE грешка.
 • Само за ваша информација, ако ја вметнеме текстуалната низа без двојни наводници, тогаш ќе ја најдеме грешката #NAME? .

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.