Зошто моето печатење на листови во Excel е толку мало (причини и решенија)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Честа потреба ни е да печатиме листови на Excel. При печатењето, многу често се соочуваме со проблем кој е дека нашиот печатен лист изгледа помал од оригиналниот формат на листот Excel. Ако и вие сте наишле на истиот проблем и го наоѓате решението, сте слетале на совршено место. Во оваа статија, ќе ви ги покажам сите можни поправки на проблемот: „зошто ми е толку мал печатењето на листови во Excel“.

Можни причини зошто листот Excel печати многу мал

Постојат главно 4 најчести проблеми за мало печатење на листовите Excel. Како што се:

 • Мал сооднос на скалирање
 • Погрешен избор на големина на страница
 • Неправилна ориентација на страница
 • Погрешни маргини

5 решенија ако листот Excel печати невообичаено мал

1. Пристапете до картичката Распоред на страницата за да ја зголемите страницата

Една од главните причини за вашиот проблем е дека вашата страница е намалена со погрешен однос кога печатење. Можете да ги следите чекорите подолу за да го решите овој проблем.

📌 Чекори:

 • Прво и најважно, одете на <1 табот> Распоред на страница од лентата.

 • Потоа, одете во групата Скала за да одговара >> ; од опциите за алатката Ширина , изберете ја опцијата 1 страница >> од опциите на алатката Висина , изберете ја опцијата Автоматско .

Можете да видите дека Опцијата Scale е сива и таа е фиксирана на 100% . Какокако резултат, ќе видите дека вашето печатење сега ќе го има истото скалирање како и оригиналниот лист на Excel и затоа нема да биде помало.

Забелешка:

Во овој процес, висината автоматски се фиксира. Значи, ако имате голем број редови, ќе има повеќе страници при печатење. Но, ако сакате да ги добиете на една страница, треба да ги изберете опциите за алатката Висина како 1 страница . Но, тоа би ги намалило редовите на вашиот лист при печатење.

Прочитајте повеќе: Како да ја прилагодите големината на страницата за печатење во Excel (6 брзи трикови)

2. Направете промени во опциите на менито за печатење

Друго одлично решение за вашиот проблем може да биде менувањето на опциите на менито Печати . Следете ги чекорите подолу за да го испробате ова.

📌 Чекори:

 • На самиот почеток, одете во Датотеката табот од лентата на Excel.

 • Подоцна, кликнете на опцијата Печати од проширената датотека табот .

 • Во овој момент, ќе се отвори прозорецот Печати .
 • Потоа, кликнете на последната опција од групата Поставки >> изберете ја опцијата Без скалирање .

Како резултат на тоа, нема да има скалирање во печатењето и ќе го добиете отпечатокот со точна големина на вашиот Excel лист.

Прочитајте повеќе: Како да се вклопите на страницата во Excel (3 лесни начини)

3. Променете ја големината на страницата

Понекогаш, можете да го решите вашето печатењепроблем со промена на големината на страницата. Следете ги чекорите подолу за да го направите ова.

📌 Чекори:

 • Прво, одете во картичката Датотека .

 • Второ, одете во менито Печати од проширениот таб Датотека .

 • Следствено, ќе се појави прозорецот Печати .
 • Сега, кликнете на опцијата големина на страницата која е избрана како Писмо стандардно и сменете ја во некоја друга големина од паѓачкото наведено опции.

 • Можете да изберете A3 опција бидејќи оваа големина е поголема од стандардната. И како резултат на тоа, можете да добиете отпечаток од целосниот сет на податоци со точна големина на лист на Excel.

Како резултат на тоа, ќе видите дека вашата големината на печатењето не е помала од вистинскиот лист на Excel.

Прочитајте повеќе: Како да додадете A3 големина на хартија во Excel (2 брзи начини)

4. Променете ја ориентацијата на страницата

Покрај тоа, можете да го решите проблемот со големината на печатењето со промена на ориентацијата на страницата. Поминете низ чекорите подолу за да го постигнете ова.

📌 Чекори:

 • Првично, одете во картичката Датотека .

 • Подоцна, одете во менито Печати .

 • Како резултат на тоа, сега ќе се отвори прозорецот Печати .

 • Потоа, кликнете на Ориентација алатка која стандардно е поставена како Ориентација на портрет .
 • Следно, сменете ја ориентацијата во Ориентација на пејзаж акоимаат голем број колони.

Така, можете да го испечатите целиот лист Excel како точната големина на вашата датотека Excel.

Прочитајте повеќе: Excel Fit to page скалата/прегледот изгледа мал (5 соодветни решенија)

5. Приспособете ги стандардните маргини

Можете и да го приспособите стандардни маргини за печатење на вашиот лист Excel во точна големина. Следете ги чекорите подолу за да го постигнете ова.

📌 Чекори:

 • Слично на претходните две поправки, одете на табулаторот Датотека на почетокот.

 • Потоа, одете во менито Печати од проширениот таб Датотека .

 • Потоа, кликнете на опцијата Маргини која стандардно е избрана како Нормална . Сега, сменете ја оваа опција во опцијата Тесно .

Како резултат на тоа, ќе можете да ја намалите маргината на вашето печатење и да ја добиете точната големина на содржината на вашиот лист Excel.

Прочитајте повеќе: Како да се прошири табеларниот лист на Excel до печатење на целата страница (5 лесни начини)

Заклучок

Како да заклучам, во оваа статија, ги покажав 5-те највозможни решенија за да го решам проблемот „зошто печатењето на листовите во Excel е толку мало“. Би ви препорачал внимателно да ја разгледате целата статија и да вежбате темелно. Се надевам дека оваа статија ќе ви биде корисна и информативна. Ако имате дополнителни прашања или препораки, слободно коментирајте овде.

И, посетете го ExcelWIKI за многу повеќенаписи како оваа. Ви благодариме!

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.