Како да се примени двоен формат за подвлекување на сметководството во Excel

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Microsoft Excel е моќен софтвер. Можеме да извршиме бројни операции на нашите збирки податоци користејќи Excel алатки и функции. Понекогаш, мораме да ги користиме Сметководствените формати во нашите работни листови на ексел секогаш кога се занимаваме со продажни броеви или нешто слично. Повторно, Двојно подвлечете за Сметководствените вредности се претпочитаат во многу деловни сектори или компании. Значи, од суштинско значење е да знаете како да ја извршите таа задача. Постојат повеќе начини да го направите тоа. Во оваа статија, ќе ви ги прикажеме сите 3 лесни и брзи методи за Примени двојно подвлечен формат за сметководство во Excel .

Преземи Вежбајте работна книга

Преземете ја следната работна книга за да ја вежбате сами.

Примени Double Accounting Underline Format.xlsx

3 лесни начини за аплицирање Формат за двојно подвлекување на сметководството во Excel

Двоен формат за подвлечено сметководство го прави листот Excel попристапен доколку содржи сметководствени броеви. Затоа, треба да научите како да ја извршите операцијата. Тоа е особено важно за оние кои работат како сметководители. За илустрација, ќе користиме примерок на база на податоци како пример. На пример, следнава база на податоци ги претставува Продавачот , Производот и Нето продажбата . Нето-продажбите се во формати на сметководствени броеви . Овде, ќе ви ги покажеме можните начини за двојно подвлекување на Нето продажбата износи.

1. Користете го делот за фонт на Excel за да внесете двоен формат за подвлечено сметководство

Excel обезбедува многу различни опции со стандардно да ги направи потребните измени на нашата база на податоци. Има бројни карактеристики и функции за извршување на различни операции. Во нашиот прв чекор, ќе го користиме делот Фонт во картичката Дома за да внесеме Двоен формат за подвлекување на сметководството . Затоа, поминете ги чекорите подолу внимателно за да ја извршите задачата.

ЧЕКОРИ:

 • Прво, изберете го опсегот D5:D10 .

 • Потоа, одете во картичката Дома .
 • После тоа, изберете го Подвлечете ја паѓачката икона.
 • Подоцна, изберете ја опцијата Двојно подвлечено од паѓачкото мени.

 • Така, ќе ги врати продажните броеви со двојно подвлекување.
 • Погледнете ја следната слика за подобро да разберете.

Прочитајте повеќе: Како да се примени еден формат за подвлекување на сметководството во Excel

2. Вметнете двојно подвлекување за сметководство со дијалог-кутија за формати на ќелии во Excel

Покрај тоа, можеме да го користиме дијалогот Format Cells за да вметнеме Double Accounting Underline . Постојат повеќе начини да се добие неговиот дијалог прозорец. Ќе ги прикажеме сите овде. Полето за дијалог Форматирај ќелии ни дава широк опсег на опции за уредување и форматирање на ќелиите и вредностите на ќелиите. Значи, следете го подолупроцес за двојно подвлекување на сметководствените броеви користејќи ја оваа опција Форматирајте ќелии .

ЧЕКОРИ:

 • Прво, изберете го опсегот D5:D10 .
 • Сега, кликнете со глувчето со десното копче на глувчето.
 • Како резултат на тоа, ќе го добиете Контекстното мени .
 • Следно, кликнете на опцијата Форматирај ќелии .

 • Следствено, полето за дијалог Форматирај ќелии ќе излезете надвор.
 • Меѓутоа, можете исто така да ги притиснете копчињата Ctrl и 1 истовремено за да го добиете полето за дијалог Format Cells .
 • Потоа, кликнете на јазичето Фонт .
 • Потоа, од паѓачкото мени Подвлечено , изберете Двојно сметководство .
 • На крај, притиснете OK .

 • Оттука, ќе ги видите двојните подвлекувања во Net Продажба .

Прочитајте повеќе: Како истовремено да примените формат на сметководствени броеви во Excel

3. Примени кратенка на тастатура за да добиеш двоен подвлечен формат за сметководство

Сепак, постои кратенка на тастатурата што може да ја примениш ако не сакате да поминете низ сите оние со кликнување на различни опции. Затоа, научете ги следните чекори за да добиете Двоен формат за подвлекување на сметководството со кратенка на тастатурата.

ЧЕКОРИ:

 • Прво, изберете го опсегот Net Sales .
 • Во овој пример, изберете D5:D10 .

 • Второ, притиснете ги копчињата Alt , H , 1 и D едно подруг.
 • Така, ќе добиете двојни подвлекувања во продажните износи.

Прочитај повеќе: [Поправен] Форматот на сметководство во Excel не работи (2 брзи решенија)

Заклучок

Отсега натаму, ќе можете да примените Двоен формат за подвлечен сметководство во Exce l следејќи ги погоре опишаните методи. Продолжете да ги користите и кажете ни дали имате повеќе начини да ја извршите задачата. Следете ја страницата ExcelWIKI за повеќе статии како оваа. Не заборавајте да кажете коментари, предлози или прашања доколку имате во делот за коментари подолу.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.