Excel MIN и MAX во иста формула (2 практични примери)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Можеби сте ги користеле функциите MIN и MAX одделно во Excel многу пати. Но, кога е важно да ги користите функциите во истата формула, понекогаш може да бидете скршени. Овој туторијал може да ви помогне тогаш, овде ќе ви покажеме како да ги користите MIN и MAX во истата формула.

Првите работи прво, ајде да се запознаеме за работната тетратка за вежбање која е основа на нашите примери.

Имаме табела составена од неколку сметки од три града. Користејќи ја оваа табела ќе видиме како да ги користиме функциите MIN и MAX за да се справиме со максимумот и минимумот во исто време. Имајте предвид дека податоците што ги користиме овде се лажна група на податоци. Сценариото е создадено за да ве натера да ги разберете работите едноставно. Во пракса, може да наидете на многу поголем и покомплексен збир на податоци и сценарио.

Преземете ја работната книга за вежбање

Добредојдовте да ја преземете работната книга од врската подолу.

MIN и MAX во иста формула.xlsx

Основи на MIN – MAX

1. Функција MIN

На MIN Функцијата ја враќа најмалата нумеричка вредност од збир на вредности.

MIN (number1, [number2], ...)

број 1: Број, повикување на нумеричка вредност или опсег што содржи нумерички вредности

број 2: број, референца на нумеричка вредност или опсег што содржи нумерички вредности.

Можете да вметнете исто толку броеви како што сакаш. Одвоен од бројот1, сите се опционални. Функцијата MIN ги игнорира празните ќелии.

За да дознаете повеќе за функцијата, посетете ја страницата Поддршка на Microsoft .

2. Функција MAX

Функцијата MAX ја враќа најголемата нумеричка вредност од збир на вредности.

MAX (number1, [number2], ...)

број 1: Број, повикување на нумеричка вредност или опсег што содржи нумерички вредности

број 2: број, повикување на нумеричка вредност или опсег што содржи нумерички вредности.

Можете да внесете онолку броеви колку што сакате. Освен number1, сите се опционални. Слично на функцијата MIN , функцијата MAX исто така ги игнорира празните ќелии.

За да дознаете повеќе за функцијата, посетете ја страницата Поддршка на Microsoft .

MIN & засилувач; MAX во истата формула

Разбравте дека MIN и MAX ја враќаат најмалата и највисоката вредност соодветно во дадената низа. Значи, разбирливо е дека ќе ја користите соодветната функција кога ви треба минимум или максимум.

Но кога ви требаат MIN и MAX во истата формула? Што значи тоа?

Кога треба да пресметате во опсег, тогаш со помош на функциите MIN и MAX можете да поставите најмала вредност и највисока вредност. Значи, MIN и MAX се во истата формула за поставување на опсегот. Тоа ќе го направиме со користење на формулатаподолу:

MIN(MAX(value,min_range),max_range)

1. Комбинирајте MIN & засилувач; MAX во истата формула за да добиете минимален процентуален резултат во Excel

Да претпоставиме сценарио, каде што имаме одреден број ученици со нивните резултати по математика. Овде, факултетот одлучи да ги криви процентите за неуспешните студенти (кои постигнаа помалку од 33%). Така, ќе ја напишеме формулата така што оние кои постигнале помалку од 33% ќе бидат почестени на 33%. Затоа, следете ги чекорите подолу за да користите MIN & засилувач; MAX во истата формула во Excel.

ЧЕКОРИ:

 • Прво, ќе го поставиме минималниот процент како 33%.
 • Бидејќи максималниот резултат може да биде 100, го поставивме Максималниот процент на 100%.

 • Сега, во ќелијата E5 , напишете ја формулата:
=MAX(MIN(D5,$D$13),$D$12)

 • Во рамките на функцијата MIN , избравме две вредности, процентот на ученикот и Максималниот процент. Оттука ќе ја најдеме минималната вредност.
 • Следно, функцијата MAX ќе ја спореди вратената вредност од MIN со минималниот процент.
 • Го поставивме минималниот процент во функцијата MAX , така што, ако некој постигне помалку од тоа, тогаш минималниот процент ќе биде резултатот.

 • Потоа, примени Автоматско пополнување за да се заврши серијата.
 • види следнава слика која е нашиот конечен резултат.
 • Можете да ги видите процентите кои беапомалку од 33% порано, сега е претворено во 33%.

2. Создавајте месечна кирија со вгнездување на Excel MIN и MAX во истата формула

За подобро да ја разберете формулата, претпоставуваме друго сценарио. Од табелата, да замислиме сценарио каде што треба да направите минимален износ на плаќање и максимален износ на плаќање. За секој град, минималното плаќање ќе биде нивната соодветна кирија. Оттука, научете ги следните чекори за примена на Excel MIN и MAX во истата формула.

ЧЕКОР 1: Подгответе збирка податоци

 • Прво, имаме поставете ја максималната исплата на $4000.
 • Минималната исплата ќе се смени во однос на името на градот. Овде за градот Њу Јорк, минималната исплата е 2500 долари.

 • Слично, за градот Чикаго, минималната исплата ќе биде на киријата на куќа оттаму (2200 долари).
 • Сега, да видиме колку ни треба да платите во рамките на овие ограничувања.

 • Имаме сценарио каде што треба да ја платите барем вашата кирија во однос на градот во кој живеете .
 • Повторно, ако вашата вкупна кирија не надминува 4000 долари, тогаш треба да ја платите вкупната сметка за вода, сметка за телефон, сметка за Интернет и кирија за куќа.

ЧЕКОР 2: Формула за внесување

 • Тука, ќе го поставиме опсегот (минимална и максимална исплата) користејќи ги MIN иФункциите MAX .
 • Сепак, треба да провериме дали збирот на сите закупнини ја надминува ознаката од 4000 долари или не.
MIN(MAX(SUM(rents),Minimum Payment),Maximum Payment)

 • Можеби се прашувате зошто ја вметнавме минималната исплата во функцијата MAX .
 • Бидејќи ние треба да го започнете опсегот од таму, ако поради која било причина нашата вкупна уплата е помала од минималната исплата, тогаш Минималната исплата ќе биде резултат на функцијата MAX .
 • И од функцијата MIN , ако вкупната вредност ја надминува Максималната исплата тогаш резултатот ќе биде износот Максимална исплата , а не вкупниот износ на изнајмување.
 • Значи, во ќелијата E12, внесете ја формулата:
=MIN(MAX(SUM(INDEX(C6:E9,,MATCH(C11,C5:E5,0))),C12),C13)

 • Вие забележавме дека ја користевме функцијата INDEX-MATCH овде во функцијата SUM .
 • Оваа формула може да ја земе вредноста од градот што ќе го избереме.
 • Овде, за градот Чикаго, за кој имаме минимум плаќање од 2200 УСД (еднакво на киријата на куќа).
 • Во функцијата MAX , ја направивме вкупната кирија на овој град и ја споредивме со минималната исплата. Бидејќи е повисока од Минимална исплата, функцијата MAX го врати вкупниот број.
 • Потоа, во рамките на функцијата MIN , ја имаме вкупната кирија и Максимална исплата. Со споредба на овие две, функцијата MIN ќе го вратиминимум.

ЧЕКОР 3: Променете го градот

 • Ќе го промениме градот и изберете Лос Анџелес.
 • За градот Лос Анџелес, имаме Минимална исплата од 3500 УСД и Максимална исплата од 4000 УСД.
 • Исто како и претходно, функцијата MAX ја враќа вкупната кирија бидејќи таа ќе биде повисока од минималната исплата (единствено Изнајмување куќа).
 • Вкупна кирија за градот Лос Анџелес би било – $150+$500+$200+$3500 = $4350.
 • Сега во рамките на функцијата MIN , ја имаме вкупната кирија и Максимално плаќање. Овде Максималната исплата е минималната вредност, па функцијата ќе го врати тој износ. Не вкупната кирија.

 • Можеби се сомневате дали може да се изврши само операцијата SUM додека користите MIN-MAX во истата формула. Не воопшто. Таму можете да направите која било од вашите посакувани операции.
 • Од формулата, можеби сте разбрале дека концептот ќе биде ист, само презентацијата е различна.

Заклучок

Тоа е сè за денес. Се обидовме да ја наведеме употребата на MIN и MAX во истата формула користејќи неколку сценарија. Се надевам дека ова ќе ви биде корисно. Слободно коментирајте ако нешто ви изгледа тешко разбирливо. Дозволете ни да ги знаеме сите други пристапи што сме ги пропуштиле овде. Можете исто така да коментирате за сценариото со кое сте заглавени,ние сме тука да помогнеме.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.