Како да колабирате колони во Excel (6 лесни начини)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Треба да научите како да ги собирате колоните во Excel ? Функцијата во Excel за собирање колони прави да исчезнат од екранот. Можеби имате многу колони во вашата база на податоци, но не треба да работите со нив одеднаш. Ако барате такви уникатни трикови, дојдовте на вистинското место. Овде, ќе ве водиме низ 6 лесни и практични методи за собирање колони во Excel.

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да ја преземете следната работна книга на Excel за подобро разбирање и вежбајте сами.

Колабирање Columns.xlsm

6 начини за собирање колони во Excel

Колоните што се собираат ни овозможуваат лесно да се движиме низ табелата и да направиме изгледа чисто.

Да претпоставиме дека имаме оценки од среднорочни тестови од 10 студенти од одредена институција. Податокот ги вклучува ID и Имињата на учениците. Исто така, ги содржи нивните соодветни оценки Англиски , Математика и Општествени науки , како и нивните оценки Вкупно .

Сега, ќе ги собереме колоните D , E и F за да ги снема од екранот.

1. Користење на функцијата група за собирање колони во Excel

Овој метод ќе покаже како да ја користите функцијата за група за да ги собирате колоните во Excel. Ајде да ја поминеме процедурата подолу.

📌 Чекори

 • Најпрво, изберете ги колоните што ги сакатесакаат да пропаднат. За да го направите ова, поместете го курсорот во заглавието на колоната. Потоа, напредувајте го курсорот до насловот на колоната до кој сакате да го соберете. Додека го правите ова, држете го глувчето долго со еден клик. Во овој случај, избравме Колона D:F .
 • Второ, одете во јазичето Податоци .
 • Трето, изберете го Група паѓачкото мени во групата Outline .
 • Четврто, изберете Група од паѓачката листа.

 • Горенаведените чекори ќе ги направат избраните колони групирани како што е наведено на горната страна како што е прикажано на сликата подолу.

 • Сега, кликнете на знакот минус (-) прикажан на сликата.

 • Конечно, ние може да види дека колоните D:F се склопени.

 • Потоа, кликнете на плус (+) знак на врвот на Колона G .

 • Така, можете повторно да ги проширите склопените колони.
 • Во овој момент, можете да ги соберете колоните на друг начин.
 • Сега, кликнете на копчето 1 на горната лева страна на сликата подолу.

 • Повторно, ги склопивме трите колони во нашата база на податоци.
 • Сепак, можете да забележите дека Колона C и Колона G се наоѓаат една покрај друга.

Прочитај повеќе: Како да групирате и скриете колони во Excel (3 лесни методи)

2. Користење на контекстното мени за собирање колони во Excel

Вториот метод покажува како се собираат колоните во Excel користејќи го контекстното мени . Во нашата база на податоци, има три колони за ознаки од три трудови. Ајде да ги скриеме користејќи го контекстното мени.

📌 Чекори

 • Прво, изберете колони во D:F опсег.
 • Потоа, десен-клик каде било на избраниот опсег.
 • Потоа, изберете ја опцијата Скриј од контекстното мени .

 • Конечно, ги склопивме колоните D , E и F .

Прочитајте повеќе: Како да скриете повеќе колони во Excel (5 лесни методи)

3. Користење на лента за собирање колони во Excel

Лентата на картичката Дома на Excel обезбедува опција за собирање колони. Во овој метод, ќе ја истражиме таа опција.

📌 Чекори

 • Првенствено, изберете колони во Опсег D:F .
 • Потоа, одете во јазичето Дома .
 • Потоа, изберете го паѓачкото мени Формат на групата Ќелии .
 • Подоцна, кликнете на Скриј & засилувач; Откријте ја серијата во делот Видливост .
 • Конечно, изберете Скриј колони од достапните опции.

 • Оттука, тука е очекуваниот резултат, колоните D:F сега се скриени.

Прочитајте повеќе: Како да се сокријат и откријат колоните во Excel (7 брзи методи)

4. Поставете ширина на колона наСобери колони во Excel

Друг лесен начин за собирање колони во Excel е да ја поставите опцијата Ширина на колона . Ајде да го истражиме методот чекор по чекор.

📌 Чекори

 • На самиот почеток, изберете ги колоните D: F кои треба да се склопат.
 • Второ, преместете се во табулаторот Дома .
 • Потоа, изберете го капакот Формат - долу на групата Ќелии .
 • Потоа, кликнете Ширина на колона од опциите.

 • Одеднаш, го отвора полето за внесување Ширина на колона .
 • Сега, запишете 0 во полето Ширина на колона .
 • Потоа, кликнете OK .

 • Како резултат на горенаведените чекори, ги склопивме колоните D:F успешно.

Прочитајте повеќе: Како да ги скриете избраните колони во Excel (5 лесни методи )

Слични читања

 • Excel VBA за сокривање колони со помош на број на колона (6 примери)
 • Откријте ги колоните во кратенката на Excel не работи (6 решенија)
 • Excel VBA за да ги скриете колоните врз основа на критериуми (6 корисни примери)
 • Скриј или Откриј ги колоните врз основа на Dr op Долу Избор на листа во Excel
 • Како да се откријат колоните во Excel (8 методи)

5. Примена на кратенка на тастатура

Во овој случај, јас сум свесен за вашите мисли. Дали постојат копчиња за кратенки ? Ти си среќен! Да, копчињата за кратенки постојат за повеќе да се собираат колонитебрзо. Следете ги чекорите подолу.

📌 Чекори

 • На самиот почеток, кликнете на која било ќелија од Колона D .
 • Потоа, истовремено притиснете го CTRL+SPACEBAR .
 • Така, ќе се избере целата колона.

 • Потоа, притиснете го копчето SHIFT и допрете го копчето ДЕСНА СРЕЛКА ( ) двапати за да изберете од Колона D до Колона F .

 • Конечно, притиснете CTRL+0 на вашата тастатура за да го добиете посакуваниот резултат.

Прочитајте повеќе: Како да скриете колони без десен клик во Excel (3 начини)

6. Користење на VBA код

Употребата на кодот VBA е секогаш неверојатна алтернатива. Следете ги чекорите подолу за да можете да го решите проблемот на овој начин.

📌 Чекори

 • Првично, притиснете го копчето ALT+F11 копче.

 • Одеднаш, Microsoft Visual Basic за апликации ќе се отвори прозорец.
 • Потоа, одете на јазичето Вметни .
 • Потоа, изберете Модул од опциите.

 • Го отвора модулот за код каде што треба да го залепите кодот подолу.
1603

 • Потоа кликнете на копчето Стартувај или притиснете го копчето F5 на вашата тастатура.

 • После тоа, вратете го работниот лист VBA .
 • Веднаш, работниот лист изгледа како онојподолу.

Прочитај повеќе: Excel VBA: Скриј колони врз основа на вредноста на ќелијата (15 примери)

Како да ги проширите колоните во Excel

Во овој дел, ќе разговараме за тоа како да ги проширите колоните во Excel. Во нашиот претходен дел, ги склопивме колоните D:F на многу начини. Сега ќе ги прошириме тие колони и повторно ќе ги направиме видливи на екранот. Значи, без дополнително одложување, да скокнеме во пристапот чекор по чекор.

📌 Чекори

 • Прво, изберете Колона C и Колона G .
 • Потоа, одете во јазичето Дома .
 • Потоа, изберете го Формат паѓачкото мени на групата Ќелии .
 • Подоцна, кликнете на Скриј & засилувач; Откриј серијата во делот Видливост .
 • Конечно, изберете Откриј колони од достапните опции.

 • Така, еве го очекуваниот резултат, колоните D:F сега се проширени.

Прочитајте повеќе: Откријте ги колоните не работи во Excel (4 прашања и решенија)

Како да ги соберете редовите во Excel

Овој дел ќе објасни како да се склопат редовите во Excel со соодветни примери чекор по чекор.

Чекор-1: Подгответе соодветна и структурирана група на податоци

Ајде прво да ја претставиме базата на податоци.

Имаме листа на нарачки од куп Производи од две Категории Овошје и Зеленчук . Базата на податоци го обезбедува и името на Клиент и Цена за секоја од нарачките.

Сега, ќе ги собереме редовите што ги содржат нарачките на Овошје . Тоа значи редови 5:10 .

Чекор-2: Користете групна функција

 • Најпрво, изберете ги редовите што содржат нарачки за Категоријата Овошје т.е. редови 5:10 .
 • Второ, одете во јазичето Податоци .
 • Потоа, изберете ја опцијата Group во групата Outline .

Чекор-3: Префрлете се помеѓу (+) и ( -) Потпишете

 • Горенаведените чекори ќе ги направат избраните редови групирани како што е наведено на левата страна како што е прикажано на сликата подолу.

 • Сега, кликнете на знакот минус (-) прикажан на сликата подолу.

 • Конечно, можеме да видиме дека редовите 5:10 се склопени.

 • Повторно, можете да ги проширите овие редови следејќи ги чекорите што ги Прикажав горе .

Прочитајте повеќе: Како да ги скриете колоните во Excel со знакот минус или плус (2 брзи начини)

Оддел за вежбање

За вежбање сами дадовме дел Вежба како подолу во секој лист на десната страна . Ве молиме направете го тоа сами.

Заклучок

Овој напис дава лесни и кратки решенија за како да се склопат колоните во Excel . Не заборавајте да ја преземете датотеката Вежба . Ви благодариме што ја прочитавте оваа статија, се надеваме на овабеше од помош. Ве молиме известете не во делот за коментари доколку имате какви било прашања или предлози. Ве молиме посетете ја нашата веб-локација Exceldemy за да истражите повеќе.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.