Excel VLOOKUP Повлечете надолу не работи (11 можни решенија)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

VLOOKUP е широко користена функција во Excel за извлекување колона на податоци од еден лист на друг. Обично бара вредност во базата на податоци и ги извлекува податоците од нашата посакувана колона што одговара на вредноста за пребарување. Сепак, оваа функција предизвикува масивна маса во пресметката. Оваа статија ќе опише 11 можни причини и решенија за проблемот со влечењето на Excel VLOOKUP не работи. Ако сте љубопитни за нив, преземете ја нашата работна книга за вежбање и следете не.

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја оваа работна книга за вежбање за вежбање додека ја читате оваа статија.

Vlookup Повлечете надолу не работи.xlsx

11 можни решенија за Excel VLOOKUP Повлечете надолу не работи

За да ги демонстрираме решенијата, разгледуваме база на податоци од 10 вработени во која било организација. Податокот содржи лични карти, имиња, области на живеење, број на членови на семејството, приходи и трошоци за живот. Значи, можеме да кажеме дека нашата база на податоци е во опсегот на ќелии B5:G14 .

Во овој контекст, ќе видиме како да го поправиме Excel VLOOKUP повлечете го надолу проблемот што не работи. Генеричкото претставување на функцијата VLOOKUP е дадена подолу;

VLOOKUP(побарувачка_вредност,табела_низа,кол_индекс_број,[опсег_преглед])

Тука,

 • lookup_value : Вредноста што ја бараме да ја задржиме во првата колона од нашата база на податоци илиформатирање.

  Решението за овој вид проблем е прикажано подолу:

  📌 Чекори:

  • Прво, одете во оригиналниот лист со податоци. Во нашата датотека, тоа е во листот Збирка податоци .
  • Потоа, изберете која било ќелија од таа колона за да го проверите форматот на податоците.
  • Потоа, проверете ги типовите на податоци од групата Број на картичката Дома .

  • Повторно, одете до листот каде што сте користеле функцијата. Во нашата работна книга, листот е насловен Ирелевантен формат на ќелија .
  • Изберете го целиот опсег на ќелии D5:D14 .
  • Сега, во Јазичето Дома , од групата Број изберете слични типови податоци. За нас, го избравме Сметководство како тип на податоци.
  • Ќе ги видите сите значајни вредности на ќелиите како оригиналната база на податоци.

  На крајот, можеме да кажеме дека можеме да ја лоцираме и поправиме компликацијата на Excel VLOOKUP влечењето надолу не работи.

  Прочитајте повеќе: Повлечете го бројот Зголемување Не работи во Excel (Решение со лесни чекори)

  Решение 11: Отстранете ја невидливата цртичка

  Замката на невидливите цртички понекогаш предизвикува пречки да се добие вредноста на ќелијата преку VLOOKUP функција. За да го решите овој проблем:

  • Прво, одете во вашата оригинална база на податоци и дознајте го субјектот во кој ќе се појави проблемот.
  • Потоа, избришете постоечките податоци и рачно внесете ги повторно.

  Напроблемот ќе биде решен и ќе ги добиете посакуваните податоци.

  Заклучок

  Тоа е крајот на оваа статија. Се надевам дека овој напис ќе ви биде корисен и ќе можете да го решите проблемот со влечењето на Excel VLOOKUP не работи. Ве молиме споделете какви било дополнителни прашања или препораки со нас во делот за коментари подолу доколку имате дополнителни прашања или препораки.

  Не заборавајте да ја проверите нашата веб-страница ExcelWIKI за неколку проблеми поврзани со Excel и решенија. Продолжете да учите нови методи и да растете!

  табела.
 • table_array : Табелата во која ја бараме вредноста.
 • column_index_num : Колоната во базата на податоци или табелата од која ние ја добиете нашата сакана вредност.
 • range_lookup : опционално барање содржи 2 случаи, TRUE за Приближно совпаѓање што е стандардно и FALSE за Точно совпаѓање .

Решение 1: Променете ги опциите за пресметка

Понекогаш промената на опцијата за пресметка на Excel ни предизвикува проблеми кога влечеме функција. Мора да го промениме за да добиеме точен резултат. Сега, ако ја погледнете нашата база на податоци, ќе видите дека го покажува истиот резултат во колоната C за сите вработени.

Решението за да се поправи ова прашањата се дадени подолу:

📌 Чекори:

 • Прво, изберете која било ќелија за да ја проверите формулата од Формула Лента . Ја избираме ќелијата D6 .
 • Иако нашата формула беше точна, не го доби точниот резултат.

 • За да го решите овој проблем, изберете ја картичката Формула .
 • Потоа, кликнете на паѓачката стрелка од Опција за пресметување и изберете ја опцијата Рачно до Автоматско .

 • Во секунда ќе видите VLOOKUP функцијата ќе го извлече точниот резултат.

Така, можеме да кажеме дека нашиот метод функционираше совршено и можеме да го решиме проблемот со VLOOKUP повлечетенадолу не работи во Excel.

Прочитајте повеќе: [Поправено!] Excel Повлечете за пополнување не работи (8 можни решенија)

Решение 2: Вметнете апсолутна референца на ќелија во Низа за пребарување

Кога ја запишуваме функцијата VLOOKUP за да ги добиеме податоците, треба да обезбедиме Апсолутна референца на ќелија во табелата_низа . Во спротивно, ако се смени позицијата на податоците, функцијата може да не ни обезбеди точен резултат. Во нашата датотека, ќе видите дека функцијата дава каков било резултат за ќелиите B12 и B13 . Бидејќи позицијата на тие ќелии не се совпаѓа со нашата оригинална база на податоци, функцијата не може да ни даде никаква вредност.

Чекорите за решавање на овој проблем се дадени како што следува:

📌 Чекори:

 • Најпрво, изберете ја ќелијата D5 и ќе ја видите референцата table_array го немате знакот Апсолутна референца на ќелија .
 • Запишете ја следната формула во ќелијата D5 и обезбедете Апсолутна референца на ќелија во табела_низа . Ако не знаете како да додадете Апсолутна референца на ќелија , можете да ја додадете на неколку начини.

=VLOOKUP(B5,Dataset!$B$4:$G$14,3,TRUE)

 • Сега, притиснете Enter .

 • После тоа, двоен клик на иконата Пополнете рачка за да ја копирате формулата до ќелијата D14 .
 • Ќе видите дека функцијата ја добива точната вредност за соодветното пребарувањевредност.
работи во Excel.

Прочитајте повеќе: Како да ја повлечете формулата хоризонтално со вертикална референца во Excel

Решение 3: Отстранете ги дупликатните податоци од збирката на податоци

присуството на дупликат податоци во базата на податоци предизвикува потешкотии за нас кога ја повлекуваме функцијата VLOOKUP . Тоа е главно човечка грешка. Ние случајно ќе внесеме која било вредност двапати. Во нашата база на податоци, можете да видите дека функцијата VLOOKUP не го дава вистинскиот резултат за ќелијата B11 . Наместо Југоисток , нашата функција обезбедува Северозападна и Мерсисајд за ќелијата B11 .

На Постапката за да се поправи оваа причина е дадена подолу:

📌 Чекори:

 • На почетокот на овој процес, изберете го опсегот на ќелијата B5: B14 .
 • Сега, во табулаторот Дома , изберете ја паѓачката стрелка од опцијата Условно форматирање од <Групата 1>Стилови .
 • Потоа, изберете ги Означете ги правилата за ќелии > Опција Duplicate Values .

 • Ќе ги видите означените дупликатните вредности.

 • Потоа, внесете ја точната вредност. Во нашата база на податоци, го внесуваме точниот ID 202207 .
 • Конечно, ќе видите дека вредноста на ќелијата D11 ќе се смени на посакуваноторезултат.

Конечно, можеме да кажеме дека нашиот процес на корекција функционираше совршено и можеме да го решиме проблемот со VLOOKUP да не влечеме надолу работа во Excel.

Прочитајте повеќе: Како да го пополните последниот ред со податоци во Excel (3 брзи методи)

Решение 4: Податоците да се совпаѓаат со приближно совпаѓање

Понекогаш наоѓањето на точното совпаѓање на податоците предизвикува проблеми да се добие вредноста преку функцијата VLOOKUP . Имаме сличен случај во нашата база на податоци во ќелијата D11 .

Чекорите за решавање на проблемот се објаснети подолу:

📌 Чекори:

 • Изберете ја ќелијата D11 за да ја проверите формулата во Лентата со формули .
 • Сега, сменете го типот на совпаѓање од ТОЧНО во НЕТОЧНО . Формулата ќе се допаѓа како што е прикажано подолу:

=VLOOKUP(B5,Dataset!$B$4:$G$14,3,FALSE)

 • Притиснете Внесете .
 • Ќе видите дека функцијата ќе ја добие вредноста од главната база на податоци.

На крајот, ние може да каже дека нашата процедура функционираше совршено и дека можеме да го решиме проблемот со VLOOKUP повлекувањето надолу што не работи во Excel.

Прочитајте повеќе: Како да влечете формула и да ги игнорирате скриените ќелии во Excel (2 примери)

Решение 5: Елиминирање на празни ќелии од збир на податоци

Понекогаш случајно ја бришеме вредноста на ќелијата од оригиналната база на податоци. Како резултат на тоа, предизвикува компликации за Excel да ја извлече вредноста со функцијата. Еисто така човечка грешка. Можете лесно да го најдете. Во овој случај, функцијата покажува 0 од која можеме да предвидиме дека тука нешто тргне наопаку. Во нашата база на податоци, ќелијата D13 покажува таков резултат.

Процесот за решавање на овој проблем е даден подолу:

📌 Чекори:

 • Одете на главниот лист Збирка податоци од Лентата за име на листот .
 • Сега, внесете вредноста на избришаната ќелија рачно. Ако имате голема база на податоци, можете да ги пронајдете саканите податоци со избирање на опсегот на податоци.
 • Внесете ги податоците рачно со тастатурата и притиснете Enter .

 • Потоа, вратете се на претходниот лист и ќе видите дека проблемот е решен.

Значи , можеме да кажеме дека можеме да го поправиме проблемот со влечење на VLOOKUP што не работи во Excel.

Прочитај повеќе: [Решено]: Пополнете ја рачката не работи во Excel (5 Едноставни решенија)

Решение 6: Внесете точна вредност за пребарување

Внесувањето погрешна референца на ќелијата за пребарување, понекогаш предизвикува маса за Excel да ја добие вредноста според нашата желба. Во таква појава, функцијата VLOOKUP не може правилно да ја изврши својата задача. За да можеме да кажеме дека влечењето надолу исто така нема да работи. Во нашата база на податоци, имаме таква #N/A грешка во целиот опсег на ќелии D5:D14 .

Чекорите за решавање на оваа компликација се дадени подолу:

📌 Чекори:

 • Прво,изберете ја ќелијата D5 за да го проверите аргументот на функцијата. Можете да кликнете на референцата на ќелијата за да ја видите избраната ќелија во табелата.
 • Можете да видите дека наместо ќелијата B5 , избираме A5 во функцијата.

 • Сега, притиснете го копчето Backspace за да ја избришете референцата на ќелијата и изберете ја ќелијата B5 . Изменетата формула е прикажана подолу:

=VLOOKUP(B5,Dataset!$B$4:$G$14,3,TRUE)

 • Притиснете Enter .

 • Потоа, двоен клик на иконата Пополнете рачка за да ја копирате новата формула до ќелијата D14 .
 • Ќе ги добиете сите посакувани вредности.

Така, можеме да кажеме дека сме во можност да идентификувајте и поправете го проблемот со VLOOKUP повлечете надолу што не работи во Excel.

Решение 7: Зачувајте ја вредноста за пребарување во најлевата колона

Функцијата VLOOKUP не може да работи правилно ако не ја внесеме крајната лева ќелија од нашата оригинална база на податоци како lookup_value . Во овој случај, функцијата враќа одредена жична вредност во резултатот како на сликата прикажана подолу.

Пристапот за да се поправи оваа тешкотија е опишан подолу:

📌 Чекори:

 • Изберете ја ќелијата D5 и изменете ја референцата lookup_vaue на ќелијата од C5 на B5 .

=VLOOKUP(B5,Dataset!$B$4:$G$14,3,TRUE)

 • Потоа, притиснете Enter . Функцијата ќе ја прикаже нашата посакувана област во ќелијата.

 • Сега, двоен клик наиконата Пополнете рачка за да ја копирате формулата до ќелијата D14 .
 • Проблемот ќе се реши и ќе добиете вредност за сите вработени.

На крај, можеме да тврдиме дека можеме да го решиме проблемот со влечење на VLOOKUP што не работи во Excel.

Решение 8: Вметнете правилен индекс на колона Број

Додавањето нова колона може да предизвика маса со функцијата VLOOKUP . Го менува column_index_num , како резултат на тоа, функцијата VLOOKUP не го враќа посакуваниот резултат. Нашите податоци се соочија со сличен проблем и сите бројки дојдоа до 0 .

Начинот за решавање на овој проблем е објаснет подолу:

📌 Чекори:

 • Најпрво, изберете ја ќелијата D5 во Лентата со формули и внесете ја точната column_index_num.
 • Во нашиот случај, новата колона_индекс_број е 5 . Формулата ќе се допаѓа како што е прикажано подолу:

=VLOOKUP(B5,$K$4:$Q$14,5,TRUE)

 • Сега, притиснете Enter .

 • После тоа, двоен клик на иконата Пополнете рачка за да ја копирате формулата до ќелија D14 .
 • Конката ќе се реши и ќе добиете вредност за сите ентитети.

Така, ние може да тврди дека нашата формула функционирала прецизно и можеме да го решиме проблемот со повлекувањето на VLOOKUP што не работи во Excel.

Решение 9: Изберете правилна табела

Внесување неточна референца табела_низа еуште една причина да добиете грешка од функцијата VLOOKUP . Во таков настан, ќе покажеме #N/A грешка во базата на податоци. Бидејќи функцијата не може правилно да ја изврши својата задача, така можеме да потврдиме дека влечењето надолу исто така нема да работи. Во нашата датотека, имаме таков сличен тип на грешка #N/A во целиот опсег на ќелии D5:D14 .

Начинот за решавање на овој проблем е даден подолу:

📌 Чекори:

 • На почетокот, изберете ја ќелијата D5 до проверете го аргументот на функцијата во Лентата со формули .
 • Потоа, запишете ја соодветната функција со точна табела_низа како подолу:

=VLOOKUP(B5,Dataset!$B$4:$G$14,3,TRUE)

 • Сега, притиснете го копчето Enter .

 • Следно , кликнете двапати на иконата Пополнете ја рачката за да ја копирате новата формула до ќелијата D14 .
 • Ќе ги добиете сите посакувани вредности на турата .

Конечно, можеме да кажеме дека нашата техника за решавање грешки функционираше правилно и можеме да го решиме проблемот со VLOOKUP да не влечеме надолу работи во Excel.

Решение 10: Поставете релевантен формат на ќелија

Понекогаш претходно поставен формат на ќелија може да ни создаде проблеми додека ги увезуваме податоците од еден лист на друг преку VLOOKUP функцијата . Кога се обидовме да ја добиеме вредноста на Приходот за сите вработени, добивме некои непредвидливи вредности во нашата база на податоци како сликата. Ова се случува поради погрешна ќелија

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.