Како да ги поправите линиите што недостасуваат во Excel (5 начини)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Мрежни линии се нарекуваат клеточни делители. Тешко е правилно да се идентификуваат ќелиите без мрежните линии кога имаме голема база на податоци. Решетките им даваат на клетките стабилен изглед за да се разликуваат една од друга. Но, понекогаш гледаме дека мрежните линии недостасуваат. Во оваа статија, ќе покажеме како да ги поправите линиите што недостасуваат во Excel.

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја оваа работна книга за вежбање за да вежбате додека ја читате оваа статија.

Поправете ги линиите што недостасуваат.xlsx

5 начини да ги поправите линиите што недостасуваат во Excel

Без мрежните линии, листовите на Excel изгледа непознато. Овде, ќе разговараме за 5 решенија за да ги поправиме линиите што недостасуваат во Excel.

На горната слика, можеме да видиме дека има лист на Excel без мрежните линии . Следете ги решенијата подолу за да го решите овој проблем.

1. Овозможете преглед на мрежните линии од преглед или картичка за распоред на страница

Една од причините за исчезнатите линии на мрежата може да биде исклучена. Постојат две опции за да се овозможи мрежните линии од Опции за лента во Excel.

1.1 Овозможи мрежни линии од картичката „Прикажи“

Можеме лесно да ги вклучиме линиите на мрежата од табот Преглед .

📌 Чекори:

 • Одете во Преглед табот.
 • Потоа, проверете ја опцијата Gridlines .

 • Погледнете го листот сега.

Мрежни линии се таму!

1.2 Овозможете мрежни линии од распоред на страница

Има уште една картичка волентата за прикажување на мрежните линии од Изглед на страница .

📌 Чекори:

 • Одете на Распоред на страницата табот.
 • Проверете ја опцијата Преглед .

Прочитајте повеќе: [ Поправено!] Зошто некои од моите линии на мрежата не се прикажуваат во Excel?

2. Направете промени во стандардната боја на мрежните линии

Линовите на Excel имаат стандардна сивкава боја. Понекогаш тие сивкави бои не се гледаат правилно. Можеме да ја поставиме саканата боја на линиите на мрежата од списокот.

📌 Чекори:

 • Одете во Датотека >> Опции .
 • Се појавува прозорецот Excel Options .
 • Одете во јазичето Напредно .
 • Дознајте го делот Опции за приказ за овој работен лист .
 • Проверете ја опцијата Прикажи решетки .
 • Кликнете на стрелката надолу од Боја на решетката .
 • Се прикажува список на бои. Изберете ја нашата сакана боја од списокот.

 • Конечно, притиснете OK .

Можеме да видиме дека упатствата се прикажуваат совршено.

Прочитај повеќе: Како да се прикажат линиите на мрежата по употреба на бојата за полнење во Excel (4 методи)

3. Променете ја бојата за полнење на ќелиите што се преклопува со линиите на решетката

Овде, не можеме да ги видиме линиите на мрежата бидејќи ќелиите се полни со боја.

Поради поради оваа причина, упатствата се исчезнати. За да го решите ова, следете ги чекорите подолу.

📌 Чекори:

 • Прво, притиснете Ctrl + A одтастатурата за да го изберете целиот лист.

 • Одете во опцијата Пополнете боја од Дома картичката.
 • Кликнете на стрелката надолу таму.
 • Потоа, изберете Без пополнување од списокот.

 • Погледнете го работниот лист.

Мрежни линии се појавуваат сега.

Прочитајте повеќе: Поправка на Excel: мрежните линии исчезнуваат кога се додава боја (2 решенија)

4. Отстранете го условното форматирање

Поради применетите правила на Условното форматирање понекогаш мрежните линии исчезнуваат. Ако е така, тогаш треба да ги исчистиме правилата за форматирање на условите.

📌 Чекори:

 • Одете на Условно форматирање од картичката Дома .
 • Изберете ја опцијата Исчисти правила од списокот.
 • Ќе добиеме повеќе опции под овој дел. Ќе избереме Исчисти правила од целиот лист .

5. Проверете дали бојата на линиите на решетката е бела и нанесете различна

Понекогаш мрежните линии не се прикажуваат дури и кога линиите на мрежата се овозможени.

Поради линиите на мрежата тоа се случува во бела боја. Тоа време треба да ја смениме бојата на линијата на мрежата.

📌 Чекори:

 • Одете во Датотека >> Опции .
 • Потоа, изберете ја опцијата Напредно за овој прозорец Excel опции .
 • Одете во делот Прикажи опции за тие работни листови .
 • Притиснетестрелката надолу од Боја на решетката .
 • Ќе се прикаже список со бои.
 • Изберете боја што ќе се појави убаво.
 • На крајот притиснете Во ред .

 • Погледнете го работниот лист.

Мрежните линии се прикажуваат токму овде.

Прочитајте повеќе: [Поправени] мрежните линии на Excel не се прикажуваат по стандардно (3 решенија)

Заклучок

Во овој напис, разговаравме за решенијата 5 за да се поправат линиите што недостасуваат во Excel. Се надевам дека ова ќе ги задоволи вашите потреби. Ве молиме погледнете ја нашата веб-локација Exceldemy.com и дајте ги вашите предлози во полето за коментари.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.