Како да се отстрани страница 1 воден печат во Excel (4 лесни методи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Во ова упатство, ќе научите неколку лесни методи како да го отстраните водениот жиг на страница 1 што се појавува во excel работните книги. Иако воден печат понекогаш е корисен, тој може да го направи документот помалку читлив во многу ситуации. Значи, ако јасен е документот наша примарна цел, тогаш можеби ќе сакаме да ги отстраниме водените жигови . За ова, прво треба да разбереме каков тип на воден печат е присутен во нашиот документ. Потоа, можеме да примениме соодветен метод одоздола и да го отстраниме водениот печат.

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да ја преземете работната книга за вежбање од овде.

Отстранете ја страницата 1 Watermark.xlsx

4 лесни методи за отстранување на страница 1 воден печат во Excel

1. Променете ги прегледите на работната книга за да отстраните страница 1 воден печат во Excel

Во многу ситуации, водениот печат страница 1 се појавува во работната книга на Excel поради одреден стил што е поставен како прегледи на работната книга. Прикажав пример за ова во сетот подолу. Овој тип на воден печат лесно се отстранува едноставно со менување на стилот на приказ. Ајде да видиме како можеме да го направиме тоа.

Чекори:

 • За да започнете, одете до Прикажи ја картичката и кликнете на паѓачкото мени Прегледи на работна книга .
 • Сега, како што можете да видите подолу, тековниот стил на преглед е поставен на Преглед на прекин на страницата .
 • Овде, едноставно изберете Нормално стил на преглед.

 • Следствено, ексел ќе се исчистиводен печат од работниот лист.

Прочитајте повеќе: Како да преместите воден печат во Excel (со лесни чекори)

2. Користење на опцијата за бришење заднина за отстранување на страница 1 воден печат

Во долунаведената ексел база на податоци, можеме да го видиме водениот жиг страница 1 кој всушност е слика во заднина. Проблемот да се отстрани ова е што не можеме да го избереме овој воден печат со глувчето. Затоа, следете ги чекорите подолу за да го отстраните ова.

Чекори:

 • Прво, одете на табот Распоред на страница .
 • Следно, под ова јазиче изберете ја опцијата Избриши заднина .

 • Конечно, опцијата Избриши заднина ќе го исчисти водениот жиг на страница 1.

Прочитајте повеќе: Како да поправите воден печат во Excel (2 Корисни методи)

3. Отстранете ја страницата 1 од опцијата за заглавие на страницата во работниот лист на Excel

Во овој метод, ќе ги поминеме чекорите за отстранување страница 1 воден печат кој се применува како заглавие на страницата во работниот лист на Excel. Во повеќето случаи, овој тип на воден печат се појавува на горната десна страна на работниот лист.

Чекори:

 • За почеток, поместете го покажувачот на врвот на работниот лист. Ќе видите 3 кутија.
 • Покрај тоа, кликнете на првото поле оддесно.
 • Веднаш, Заглавие ќе се појави на горната лева страна и текстот &[Слика] внатре во избранотополе.

 • Понатаму, избришете го зборот &[Слика] користејќи Backspace .

 • Конечно, ова ќе ја избрише сликата страница 1 воден печат од Заглавие на страницата.

Прочитајте повеќе: Како да додадете нацрт воден печат во Excel (3 лесни начини)

4. Отстранете го типот WordArt страница 1 Воден печат во Excel

WordArt е функција во програмите Microsoft Office што овозможува додавање стилизирани објекти. Можеби понекогаш имате WordArt страница 1 воден печат во вашиот ексел работен лист. За среќа, можеме да го отстраниме овој тип на воден печат со само неколку кликања.

Чекори:

 • Прво, одете во картичката Дома и одете до делот Уредување .
 • Сега, кликнете на Најди & засилувач; Изберете паѓачкото мени и изберете Оди во специјални .

 • Потоа, excel ќе го најде воден печат и автоматски изберете го.

 • Потоа, едноставно притиснете го копчето Избриши на тастатурата и ексел ќе го отстрани водениот печат.

Заклучок

Навистина се надевам дека ги разбравте методите 4 што ги прикажав во ова упатство и успеавме да го отстраниме водениот жиг страница 1 во excel . Но, имајте на ум дека водените жигови се важни за некои видови документи како нацрт копии, доверливи документи итн. Затоа, ве молиме бидете многу внимателни когаодлучувајќи да ги отстраните. Исто така, имајте предвид дека excel не може да креира или печати воден жиг. Но, има функција за заднина за прикажување водени жигови на работниот лист. На крајот, за да дознаете повеќе техники на ексел , следете ја нашата веб-локација ExcelWIKI . Ако имате какви било прашања, ве молиме кажете ми во коментарите.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.