Како да креирате формулар со паѓачка листа во Excel

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Во Microsoft Excel, можете да креирате различни форми како што се внесување податоци, калкулатор итн. Овие типови на формулари ви помагаат лесно да ги внесувате вашите податоци. Исто така ви заштедува многу време. Друга корисна карактеристика на Excel е паѓачката листа. Пишувањето ограничени вредности, повторно и повторно, може да го направи процесот бурен. Но, со паѓачката листа, можете лесно да изберете вредности. Во ова упатство, ќе научите да креирате формулар со паѓачка листа во Excel.

Овој туторијал ќе биде на место со водич чекор-по-чекор и соодветни илустрации. Затоа, прочитајте ја целата статија за да го збогатите вашето знаење.

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја работната книга за вежбање.

Креирајте формулар со Drop Down List.xlsx

Кратки информации за нашиот формулар

Овде, ќе создадеме форма на сложена камата. Ќе ви земе одредена вредност и ќе ви го даде конечниот резултат.

Нашиот формулар ќе изгледа вака:

Пред да започнеме, треба да имаат некоја основна идеја за сложената камата. Прочитајте го следниот дел за да дознаете повеќе за тоа.

Што е сложениот интерес во Excel?

Сложената камата значи заработка или плаќање камата на камата. Во основа, тоа е еден од оние популарни финансиски термини. Кога размислуваме за сложената камата, ја сметаме за стекнување пари. Тоа ги зголемува нашите заштеди по ограничен период.

Во едноставна камата, каматата се проценува самоод директорот. А исто така каматата не се додава на главнината. Но, со сложена камата, по одделно сложениот рок, каматата акумулирана во тој распон се додава на главницата, така што следната проценка на каматата ја вклучува вистинската главнина плус претходно стекнатата камата.

Да претпоставиме дека сте депонирале 1000 долари во банка за 2 години. И банката обезбедува сложена камата од 3% секоја година.

По една година, вашето салдо ќе биде 1030 долари. Бидејќи 3% од 1000 долари се 30 долари. Тоа е прилично едноставно.

Но, во втората година, каматата нема да се смета на тие 1000 долари. Наместо тоа, ќе се смета на вашето тековно салдо од 1030 долари. Тоа ќе ви даде салдо од 1060,9 долари.

Чекор по чекор за да креирате формулар со паѓачка листа во Excel

Во следните делови, ќе создадеме формулар во работниот лист на Excel со паѓање долу листа. Вежбајте ги овие чекори со нас. Тоа сигурно ќе го збогати вашето знаење за Excel.

1. Направете Област за формулари

Прво, изберете област на вашиот работен лист каде што ќе ја креирате вашата прилагодена форма.

Потоа, изберете ја бојата на позадината. Овде, избираме црно за нашата форма.

Поврзани содржини: Креирај филтер за Excel користејќи паѓачка листа врз основа на вредноста на ќелијата

2. Додавање на елементи на формата во Excel

Сега, време е да се креираат елементите на формата. Следете ги овие чекори:

📌 Чекори

 • Прво, спојте ги ќелијата C5 и D5 за да ја направите единечна ќелија. Ова е само за естетски цели.

 • Сега, спојте ја ќелијата E5 и тоа ќе биде нашето поле за внесување.

 • На сличен начин, креирајте ги следните полиња:

 • Тука , треба да ги обезбедиме овие полиња со нивните имиња. Како што создаваме формулар за сложена камата, потребни ни се овие информации од корисник:

Поврзани содржини: Како да Креирајте листа од опсег во Excel (3 методи)

3. Креирајте паѓачка листа во формуларот

Сега, време е да креирате паѓачка листа во формуларот. Следете ги овие чекори.

📌 Чекори

 • Прво, кликнете на Ќелија E7 .

 • Потоа, одете во Податоци Од групата Алатки за податоци , кликнете на Потврда на податоци .

 • Од полето за дијалог Потврда на податоци , изберете Список во Дозволи. И во полето Извор , напишете ги каматните стапки. Овде дадовме четири каматни стапки.

 • Потоа, ќе видите паѓачка листа во полето Годишна каматна стапка.

 • Сега, ќе ја додадеме паѓачката листа во полето Број на сложени години. За да го направите тоа, кликнете на Ќелија E9 .

 • Потоа, одете на Податоци од групата Алатки за податоци , кликнете на ПодатоциВалидација . Од полето за дијалог Потврда на податоци , изберете Листа во полето Дозволи . И во полето Извор , наведете три типа сложена камата.

1 : Ќе ја пресмета годишната сложена камата.

12 : Ќе пресметува месечна сложена камата.

365 : Ќе пресметува дневна сложена камата.

 • Сега, кликнете на OK . И ќе ја видите паѓачката листа во полето.

Прочитајте повеќе: Како да креирате зависна паѓачка листа во Excel

Слични читања:

 • Како да креирате зависна паѓачка листа со повеќе зборови во Excel
 • Извадете податоци врз основа на избор на паѓачка листа во Excel
 • Како да додадете ставка во паѓачката листа во Excel (5 методи)
 • Додајте празна опција на паѓачката листа во Excel (2 методи)
 • Како да направите зависна паѓачка листа со празни места во Excel

4. Додавање формула за пресметување во формуларот Excel

Речиси го завршивме формуларот. Сега, рековме претходно, нашата форма ќе ја пресмета сложената камата. Од таа причина, мораме да ја вметнеме формулата за пресметување на сложената камата.

Генеричката формула за пресметување на сложената камата:

Проценето салдо = Почетно салдо* (1 + Годишна каматна стапка / Здружени периоди годишно) ^ (Години * Здружени периоди погодина)

Сега, стекнатата камата е дополнителната сума што ќе ја заработите за каматната стапка.

Генеричката формула за пресметување на стекнатата камата:

Стекната камата = Проценето салдо Почетно салдо

Тука, во ќелијата E14 , напишете следнава формула за пресметување на сложената камата:

=E5*(1+E7/E9)^(E9*E11)

Потоа, во ќелијата E15 , напишете ја следнава формула за да се пресмета сложената камата:

=E14-E5

Прочитајте повеќе: Како да направите паѓачка листа Врз основа на формулата во Excel (4 начини)

5. Обезбедете вредност во формуларот Excel со паѓачката листа

Сега, еве го сценариото. Сакате да инвестирате 10000$ 10 години во банка. Оваа банка обезбедува годишни, месечни, и дневни сложени камати . Тие исто така обезбедуваат 5%, 7%, 8% и 10% интерес во различни прилики. Сега, сакате да знаете која сложена камата ќе биде најдобра за каматната стапка од 7% .

Ајде да ја провериме една по една. Прво, изберете 7% од полето Годишна каматна стапка . За да го пресметате проценетиот биланс за Годишната сложена камата, изберете 1 од паѓачката листа.

Како што можете да видите, вашето проценето салдо ќе биде 19.671,51 $ по 10 години.

Сега, за да го пресметате проценетиот биланс за месечна сложена камата, изберете 12 од паѓачката листа.

Како што можетеВидете, вашето проценето салдо ќе биде 20.096,61 УСД по 10 години.

Конечно, за да го пресметате проценетиот биланс за дневна сложена камата, изберете 365 од паѓачката листа.

<. 30>

Како што можете да видите, вашето проценето салдо ќе биде 20.136,18 долари по 10 години.

Значи, од овие резултати, лесно можеме да утврдиме дека за оваа сума пари, Дневната сложена камата ќе биде најдобрата опција. Нашата форма работи правилно. Значи, успешно создадовме формулар со паѓачка листа во работниот лист на Excel.

Прочитајте повеќе: Како да креирате паѓачка листа со уникатни вредности во Excel (4 методи)

💬 Работи што треба да се запаметат

✎ Овој формулар може да го користите и како Калкулатор на сложена камата во Excel . Ќе работи на двата начина.

Заклучок

Како да заклучиме, се надевам дека ова упатство ви обезбеди парче корисно знаење за да креирате формулар со паѓачка листа во Excel. Ви препорачуваме да ги научите и да ги примените сите овие упатства во вашата база на податоци. Преземете ја работната книга за вежбање и пробајте ги сами. Исто така, слободно дајте повратни информации во делот за коментари. Вашите вредни повратни информации не одржуваат мотивирани да создаваме вакви упатства.

Не заборавајте да ја проверите нашата веб-локација Exceldemy.com за различни проблеми и решенија поврзани со Excel.

Продолжете да учите нови методи и да растете!

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.