Најдете и заменете повеќе вредности во Excel (6 брзи методи)

  • Споделете Го Ова
Hugh West

Во Microsoft Excel, вообичаеното сценарио е да се најдат и заменат повеќе текстуални или нумерички вредности. Можете да ја користите командата Најдете и замени, да примените различни функции и формули или дури да направите алатки дефинирани од корисникот за да ги исполнуваат целите. Во оваа статија, ќе ги запознаете сите можни и брзи техники за наоѓање и замена на повеќе вредности со едноставни примери и соодветни објаснувања.

Преземете ја работната книга за вежбање

Вие може да ја преземете работната книга на Excel што ја користевме за да ја подготвиме оваа статија.

Најди и замени повеќе вредности.xlsx

6 Брзи пристапи до Најдете и заменете повеќе вредности во Excel

1. Користете ја алатката Најдете и замени за повеќе вредности во Excel

Во Excel, Најди и замени е најкорисната алатка кога ќе треба да замените вредност. Можеме да го користиме за различни цели. Ајде да видиме како оваа алатка работи за различни критериуми во следните под-секции.

i. Најдете и заменете ги вредностите на текстот

Во табелата подолу, некои текстови се наоѓаат во Колона B . Под претпоставка дека сакаме да ја замениме вредноста '2020' со '2021' во сите текстови.

📌 Чекори:

➤ Притиснете CTRL+H , ќе се отвори полето за дијалог Најди и замени .

➤ Напишете „2020“ во полето Најди што .

➤ Во полето Замени со , напишете „2021“ .

➤ Кликнете на Замени ги сите копче.

Како на сликата подолу, ќе ги најдете сите текстови со 2021 година на почетокот кои беа 2020 година претходно.

ii. Најди и замени со диви знаци

Сега имаме различни нумерички вредности на почетокот на следните текстови. Но, сите тие имаат специфичен формат „20XX“ . Она што ќе го направиме овде е да бараме џокер за тој нумерички формат и последните две цифри ќе се заменат со „21“ . Мораме да користиме два прашалници (??) како знаци за џвакање за последните две цифри во алатката Најди и замени .

📌 Чекори:

➤ Притиснете CTRL+H повторно за да го отворите полето за дијалог Најди и замени .

➤ во полето Најдете што , напишете '20?? '.

➤ Внесете ја вредноста '2021' во Замени со полето .

➤ Притиснете Замени ги сите и ќе завршиш.

Веднаш ќе ги видите следните излези .

iii. Најдете и заменете формули

Во следната табела, сега имаме некои податоци за продажбата за последователни 5 дена. Во Cell C11 , вкупната продажна вредност е присутна, но да речеме дека треба да го дознаеме просекот на податоците за продажба таму. Не мора да ја презапишуваме формулата таму со функцијата AVERAGE. Тука ќе ја користиме алатката Најди и замени за полесно да ја замениме формулата.

📌 Чекори:

➤ Отворете го Најди иЗамени дијалог прозорец.

➤ Во полето Најди што , напишете '=SUM' .

➤ Внесете ' =ПРОСЕК' во полето Замени со .

➤ Прво притиснете Најди го следното и потоа кликнете на копчето Замени .

На излезот Ќелија C11 , ќе го добиете новиот пресметан резултат одеднаш.

iv. Најдете и замени формати на ќелии

Можеме да ги промениме и форматите на ќелиите со алатката Најди и замени . Во следната табела има неколку редови со одредена боја. Ќе ја замениме бојата со друга, да речеме дека е зелена.

📌 Чекори:

➤ Отворете го Најди и Прво заменете го дијалог прозорецот.

➤ Пред полето Најди што , кликнете на опцијата Форматирај и изберете ја бојата што се користела во некои случајни ќелии во табелата.

➤ Кликнете на втората картичка Форматирај и изберете друга боја што сакате да ја замените со старата.

➤ Притиснете Замени Сите.

На сликата од екранот подолу, сега ги гледате специфичните редови во табелата со новата боја.

Прочитајте повеќе: Како да најдете и замените вредности со помош на џокери во Excel

2. Вметнете ја функцијата REPLACE за да пронајдете и замените повеќе вредности во Excel

Ако не сакате да ја користите алатката Најди и замени , тогаш можете да отидете на функцијата REPLACE . Оваа функција треба да ја примените во нова колона или во aопсег на ќелии каде податоците од стариот текст ќе бидат заменети со нови. Со процесот, можете да ги зачувате и старите текстуални податоци.

На следната слика се присутни две колони каде што колоната со заглавието Нов текст ќе ги прикаже изменетите текстови.

Во првиот излез Cell C5 , потребната формула со функцијата REPLACE ќе биде:

=REPLACE(B5,1,4,2021)

По притискање на Enter и користење на Пополнете рачка за автоматско пополнување на останатите ќелии , веднаш ќе ги добиете новите вредности на текстот. Овде, ја заменивме вредноста „2021“ со „2022“ за сите текстови.

3. Примени вгнездена SUBSTITUTE формула за наоѓање и замена на повеќе вредности

Функцијата SUBSTITUTE го заменува постоечкиот текст со нов текст во текстуалната низа. Можеме да ја вмет Табелата од десната страна ги претставува вредностите што треба да се заменат со нови.

Во првиот излез Cell C5 , поврзаната формула ќе be:

=SUBSTITUTE(SUBSTITUTE(SUBSTITUTE(B5:B10, E5, F5), E6, F6), E7, F7)

Сега притиснете Enter и ќе добиете низа со новиот текст вредности одеднаш. Во оваа формула, трипати ја користевме функцијата SUBSTITUTE бидејќи моравме да замениме три различни вредности што се наоѓаат под заглавието Најди во Колона Е.

🔎 Како функционира формулата?

  • Највнатрешната функција SUBSTITUTE ја заменува вредноста '2018' со '2019' .
  • Втората SUBSTITUTE функцијата бара '2020' и ја заменува со '2021' .
  • Надворешната функција SUBSTITUTE пребарува '2022' и го заменува со '2023' .

Слични читања:

  • Како да се замени специјалниот Знаци во Excel (6 начини)
  • Заменете повеќе знаци во Excel (6 начини)

4. Користете ја функцијата XLOOKUP за пребарување и замена на повеќе вредности во Excel

Ако сте корисник на Excel 365 тогаш можете да се обратите за функцијата XLOOKUP . Функцијата XLOOKUP пребарува опсег или низа за совпаѓање и ја враќа соодветната ставка вториот опсег или низа.

Во следната база на податоци, има некои текстуални вредности во Стар текст колона. Втората табела од десната страна ги претставува податоците што треба да се бараат и оние со кои треба да се заменат истовремено. Ако функцијата не може да ги најде дадените вредности, тогаш старите текстови ќе останат исти како претходно во колоната Нов текст .

Значи, потребната формула со функцијата XLOOKUP во првиот излез Ќелија C5 треба да биде:

=XLOOKUP($B5,$E$5:$E$10,$F$5:$F$10,$B5)

По притискање на Enter и автоматско пополнување на целата колона, ќе бидетеведнаш ги прикажа следните излези.

5. Комбинирајте ги функциите IFNA и VLOOKUP за да пронајдете и замените повеќе вредности

Сега ќе користиме алтернативна формула за функцијата XLOOKUP и оваа формула е достапна и во сите верзии на Excel. Тука треба да ги комбинираме функциите IFNA и VLOOKUP .

Функцијата VLOOKUP бара вредност во најлевата колона од табелата и потоа враќа вредност во истиот ред од наведената колона. Бидејќи функцијата VLOOKUP не носи никаква порака во случај да не се најде вредноста за пребарување, така што ќе врати грешка #N/A . За да го решиме тој проблем, треба да ја користиме функцијата IFNA за да ја приспособиме и дефинираме пораката за грешка.

Значи, потребната формула која ги вклучува и IFNA и VLOOKUP функциите на излезот Ќелија C5 ќе бидат:

=IFNA(VLOOKUP($B5,$E$5:$F$10,2,FALSE),B5)

По притискање на Внесете и пополнувајќи ги останатите ќелии во Колона C , ќе ги добиеме сите нови текстуални податоци како што е прикажано на сликата подолу.

6. Вметнете VBA кодови за да направите UDF за наоѓање и замена на повеќе вредности

Во последниот дел, ќе ги примениме шифрите VBA за да формулираме функција дефинирана од корисникот. Во следната база на податоци, текстуалните вредности во Колона B ќе бидат изменети со замена на нумеричките вредности на почетокот. Вредностите што треба да се заменат и новите вредностилежат во табелата надесно.

Сега да ги поминеме следните постапки за да ги направиме алатките и функциите дефинирани од корисникот:

📌 Чекор 1:

➤ кликнете со десното копче на глувчето на Листот најпрво.

➤ Изберете ја опцијата 'Преглед Кодови' . Ќе се појави прозорец VBA .

➤ Сега залепете ги следните кодови таму:

5117

➤ Притиснете F5 и полето за дијалог како што е прикажано на ќе се појави скриншот подолу.

➤ Сега изберете ги старите текстови што треба да ги измените и притиснете OK .

📌 Чекор 2:

➤ Вториот дијалог прозорец сега ќе се отвори и треба да го изберете целиот опсег на табелата (D5:E7) што лежи на десно на сликата.

➤ Притиснете OK .

Како на скриншот подолу, ќе го видите новиот и изменети текстови во Колона B под Текст заглавие.

Заклучни зборови

Се надевам дека сите овие методи споменати погоре сега ќе ви помогнат да ги примените во вашите табели на Excel кога треба ефективно да замените повеќе текстуални податоци. Ако имате какви било прашања или повратни информации, ве молиме известете ме во делот за коментари. Или можете да ги проверите нашите други написи поврзани со функциите на Excel на оваа веб-локација.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.