Како да го отстраните белиот простор во Excel (6 лесни начини)

  • Споделете Го Ова
Hugh West

Додека работите во Excel, проблемот со дополнителен простор е прилично чест проблем. Во оваа статија, ќе научите како да го отстраните белиот простор во ексел со неколку лесни и корисни методи.

Преземете ја книгата за вежбање

Можете да ја преземете бесплатната пракса Excel шаблон од овде и вежбајте сами.

Отстранете го белиот простор во Excel.xlsm

6 лесни методи за отстранување на белиот простор во Excel

Метод 1: Користете ја функцијата за намалување за да го отстраните белиот простор во Excel

Прво да се запознаеме со нашата база на податоци. Овде, поставив некои случајни имиња на вработени и нивните канцелариски идентификатори.

Сега ќе вметнам неколку дополнителни празни места покрај нивните имиња и презимиња и ќе покажам како да отстранете ги со функцијата TRIM . Функцијата TRIM се користи за нормализирање на целото растојание.

Чекор 1:

➤ Активирајте Cell D5 и напишете го формула:

=TRIM(C5)

➤ Потоа притиснете го копчето Enter .

Чекор 2:

➤ Сега користете ја иконата Пополнете ја рачката за да ја копирате формулата за другите ќелии.

Прочитајте повеќе: Како да отстраните празни места во Excel со формула (5 брзи начини)

Метод 2: Применете го „Најди и замени Алатка за отстранување на белиот простор во Excel

Сега ќе ја користиме алатката Најди и замени за да отстраниме двојни бели празни места покрај имињата.

Чекори:

➤ Притиснете Ctrl+H за да го отворите Најдии Замени дијалог прозорец.

➤ Кликнете на копчето Простор двапати во лентата Најди што .

➤ Задржете го Заменете со лента празна.

➤ Потоа притиснете Замени ги сите .

И ќе видите дека сите двојни празни места се отстранети сега и известувањето го прикажува резултатот од операцијата.

Прочитајте повеќе: Како да ги отстраните празните места во Excel (7 начини)

Метод 3: Користете ја функцијата SUBSTITUTE за да го отстраните белиот простор во Excel

Во нашата изменета база на податоци, има некои дополнителни празни места помеѓу броевите за ID на канцеларијата. Во овој дел, ќе ја користам функцијата SUBSTITUTE за отстранување на празни места. Функцијата SUBSTITUTE го заменува текстот во дадена низа со совпаѓање.

Чекори:

➤ Внесете ја дадената формула во Ќелија D5:

=SUBSTITUTE(B5," ","")

➤ Притиснете го копчето Enter .

Потоа користете ја опцијата AutoFill за да ја копирате формулата за останатите ќелии.

Прочитајте повеќе: Како да Отстранете ги празнините во ќелијата во Excel (5 методи)

Метод 4: комбинирајте ги функциите TRIM, LEFT и LEN за да го отстраните празното место заостанува.

Сега јас Операцијата ќе ја изврши користејќи ја комбинацијата на функциите TRIM , LEFT, и LEN . Функцијата LEFT во Excel го враќа наведениот број знаци од почетокот на низата. И функцијата LEN е текстуална функција во ексел која ја враќа должината на aниза/текст.

Чекори:

➤ Во Ќелија D5, напишете ја дадената формула и притиснете го копчето Enter -

=TRIM(LEFT(C5,LEN(C5)-1))&""

Конечно, користете ја алатката Пополнете рачка за да ја копирате формулата.

👇 Распределба на формулата:

👉 LEN(C5)

Ќе го најде бројот на знаци во Ќелија C5 . И ќе се врати како-

{19}

👉 LEFT(C5,LEN(C5)-1)

Оваа функција ќе ги задржи знаците на Cell C5 според дадената должина од почетокот на текстот. Ќе се врати како-

{Алфред    Молина  }

👉 TRIM(LEFT(C5,LEN(C5)-1) )&””

Конечно, функцијата TRIM ќе ги отстрани дополнителните празни места. Тогаш резултатот ќе биде како подолу-

{Алфред Молина}

Прочитај повеќе: Како да се отстранат празнините заостанати во Excel ( 6 лесни методи)

Слични читања

  • Како да се отстрани просторот на картички од Excel (5 лесни методи)
  • Отстранете го просторот помеѓу редовите во Excel (5 методи)
  • Како да го отстраните просторот по бројот во Excel (6 лесни начини)
  • Отстранете го водечкиот простор во Excel (5 корисни начини)
  • Како да го отстраните просторот во Excel по текст (6 брзи начини)

Метод 5: Комбинирајте ги функциите CLEAN, TRIM и SUBSTITUTE за да ги отстраните сите празни места од ќелија во Excel

Овде, ќе користиме друга комбинација на функции за да отстраниме дополнителнибели празни места: функциите CLEAN , TRIM и SUBSTITUTE . Функцијата CLEAN зема текстуална низа и враќа текст што е „исчистен“ од прекини на линии и други знаци што не се печатат.

Чекори:

➤ Со активирање Cell D5 напишете ја формулата дадена подолу-

=TRIM(CLEAN(SUBSTITUTE(B5," ","")))

➤ Притиснете го копчето Enter потоа .

За да ја копирате формулата за другите ќелии, само користете ја алатката Пополнете рачка .

👇 Распределба на формулата:

👉 SUBSTITUTE(B5,” “,””)

Оваа функција ќе го замени дополнителниот простор без простор. Тоа ќе се врати како-

{HL236744}

👉 CLEAN(SUBSTITUTE(B5,“ „,““))

Функцијата CLEAN потоа ќе ги исчисти знаците што не можат да се печатат ако останати и ќе се врати како-

{HL236744}

👉 TRIM(CLEAN(SUBSTITUTE(B5,” “,””)))

Конечно, функцијата TRIM ќе ги намали дополнителните простори и ќе се врати како-

{HL236744}

Прочитајте повеќе: Отстранете ги сите празни места во Excel (9 методи)

Метод 6: Вметнете Excel VBA за да го отстраните белиот простор

Во овој последен метод, ќе видиме како да ги користиме шифрите на Excel VBA за отстранување на празни места.

Чекор 1:

➤ Изберете ги ќелиите каде што ќе примените VBA .

Десен-клик вашиот глушец до насловот на листот.

➤ Изберете ја опцијата Прегледај код од контекстот мени .

Ќе се појави прозорец VBA .

Чекор 2:

➤ Напишете ги шифрите дадени подолу:

2661

➤ Притиснете го копчето Play за да ги извршите шифрите.

Ново поле за дијалог со име 'Macro' ќе се отвори.

Чекор 3:

➤ Кликнете на опцијата Изврши .

И ќе видите дека дополнителните бели празни места се отстранети.

Заклучок

Се надевам дека сите методи опишани погоре ќе бидат доволно корисни за да се отстрани белиот простор во Excel. Слободно поставувајте какви било прашања во делот за коментари и ве молам да ми дадете повратни информации.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.