Како да ја видите историјата на уредување во Excel (со лесни чекори)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Додека повеќе соработници користат работна книга, можеби ќе треба да ја видите историјата на уредување во Excel. Значи, може да се види кој ги менува или модифицира податоците во таа датотека Excel. Следењето на промените во Excel понекогаш е значајно. Но, најновата верзија на Excel, која ја знаеме како Office 365 , ја отстрани функцијата Следете ги промените . Но, можете да ја следите Историјата на уредување во онлајн верзијата на Excel. Во оваа статија, ќе ви покажам како да ја гледате историјата на уредување во Excel.

Историја на верзии на Excel и функција за следење на промените

 • Excel ја отстрани функцијата „Следете ги промените“ во Office 365 верзија

Во постарата верзија на Excel, постоеше опција со име Следете ги промените користејќи Заедничка работна книга . Овде корисниците можат да ги видат промените направени од други. Но, во најновите ажурирања, Excel го отстрани и додаде друг систем.

 • Excel воведе „Историја на верзии“ во Office 365

Во Excel 365 верзија, воведе опција „ Историја на верзии“ , каде што по одредено количество уредувања се зачувува нова верзија. И од тука можете да се вратите на таа верзија. Но, ќе биде овозможено само ако ја зачувате датотеката во Onedrive .

 • Excel Online ја има функцијата „Прикажи промени“

Кога главниот корисник споделува врска со друг корисник, а второто лице ја отвора датотеката преку врската во прелистувач, тогаш може да го види Excel Online верзија. Во оваа верзија, ќе имате опција со име „ Прикажи промени“ и преку ова, корисникот може да ги следи сите уредувања направени во оваа датотека од тоа време.

 • Функцијата „Прикажи промени“ нема да дозволи поништување на промената

Во прозорецот Прикажи промени , можете да ја видите само направената историја на уредувања од сите соработници, но не можете да ги вратите .

 • Сите промени не се следат во Excel

Кога менувате или менувате какви било податоци или формула или внесувате нови податоци, тие ќе бидат следени во историјата на прозорецот „ Прикажи Промени “. Но, промените како форматирање, распоред итн. нема да се наведат во историјата.

Чекори за да ја видите историјата на уредувања во Excel онлајн

Во Excel, нема опција за историја на уредување за офлајн работните книги. Но, постои опција кога ќе ја зачувате работната книга во Onedrive и ќе ја отворите во прелистувачот со верзијата Excel Online. Значи, овде прикажувам чекор по чекори за да ја видам Историјата на уредување во Excel.

Чекор 1: Зачувајте ја работната книга во Onedrive во Excel

Најпрво, треба да зачувајте ја датотеката во Onedrive . Следете ги чекорите подолу:

 • Кликнете на опцијата Автоматско зачувување во горниот лев агол на датотеката и вклучете ја.
 • Потоа ќе ве праша за да ја изберете онаа од достапните опции за еден диск, ако сте најавени во спротивно, мора да се најавите на вашиот Onedrive.
 • Потоа, дајте име надатотека.
 • Алтернативно, можете да ја зачувате датотеката и од „Датотека > Зачувај Како“ опција

 • По зачувувањето во Onedrive , ќе видите дека копчето Зачувај се менува и се создава паѓачка опција покрај името на работната книга.

Прочитај повеќе: Како да Уредете ја паѓачката листа во Excel макро (4 лесни методи)

Чекор 2: Отворете ја историјата на верзии

За да ја видите најновата историја на уредување, треба да отидете во опцијата „Приказна на верзии“ која е достапна само во верзијата Office 365 . Следете ги чекорите подолу:

 • Кликнете на паѓачката стрелка покрај името на работната книга.
 • Потоа, ќе видите прозорец. Овде можете да го уредите името на работната книга.
 • Кликнете на опцијата Историја на верзии за да ја отворите.

Чекор 3: Картичка „Историја на верзии“

Откако ќе кликнете на опцијата „ Верзија Историја “, ќе видите дека ќе се отвори прозорец на десната страна од работната книга.

 • Тука, ќе видите листа на работни книги кои го споменуваат времето.
 • Можете да кликнете на опцијата „ Отвори Верзија “ за да видете ја таа работна книга.
 • И во таа работна книга, ќе најдете опција со име Врати , можете да ја користите оваа опција за да се вратите на таа работна книга.

Слични читања

 • Како да ја уредите ќелијата во Excel со тастатура (4 практични методи)
 • Уредете копче за макро во Excel (5 ЛесноМетоди)
 • Како да уредите ќелија во Excel (4 лесни методи)
 • Уредете ќелија во Excel без двојно кликнување (3 лесни начини )

Чекор 4: Споделете ја датотеката Excel со соработниците

Значи, сега веќе сте ја зачувале датотеката во Onedrive . Како што споменав претходно, можете да ја видите историјата на уредување само во верзијата Excel Online во прелистувачот. Значи, за да ја отворите датотеката на Excel во онлајн верзијата, треба да направите врска до неа и да ја испратите до другите соработници и тие ќе ја отворат врската и ќе ја видат датотеката во Excel Online верзија.

За да ја испратите врската до соработниците користејќи пошта, следете ги чекорите подолу:

 • Кликнете на копчето Сподели во горниот десен агол на работната книга.
 • Потоа ќе се појави прозорец. Внесете ја поштата соработници ' во полето.
 • На крајот, кликнете на копчето Испрати .

Алтернативно, можете само да ја копирате врската и да ја испратите до соработниците преку кој било медиум како Фејсбук, пошта, Whatsapp или која било мрежна платформа.

 • За копирање врската на таблата со исечоци , само кликнете на копчето Копирај во прозорецот.

 • Алтернативно, вие може да ја отвори датотеката Excel од менито Excel во Onedrive .

Чекор 5: Отворете ја датотеката Excel во Excel онлајн

Користење оваа врска вие или кој било друг соработник може да ја отворите работната книга во верзијата Excel Online во која билопрелистувач. За да го направите ова, само залепете ја врската во лентата за адреси на прелистувачот и кликнете Enter . Или можете да се најавите на вашиот Onedrive и да ја отворите датотеката.

Чекор 6: Погледнете ја историјата на уредување

Сега, во Онлајн верзијата на Excel во прелистувачот, можете да ја видите историјата на уредувања направена од кој било корисници на таа работна книга.

 • Прво, одете на картичката Преглед во горната лента.
 • И, кликнете на опцијата Прикажи промени .
 • Потоа, ќе видите дека на десната страна на работната книга ќе се појави прозорец со име Промени

Така, можете да ја видите историјата на уредување во Excel. Кога некој соработник менува нешто или менува нешто или додава какви било податоци, можете да го видите од оваа листа. Но, не можете да ги вратите.

Прочитајте повеќе: Како да овозможите уредување во Excel (5 лесни начини)

Работи што треба да ги запомните

 • Мора да ја зачувате датотеката во Onedrive за да ја видите историјата на уредувањето.
 • Можете да се вратите на која било верзија на уредувањето од опцијата Историја на верзии.
 • Во верзијата на Excel Online, можете да ја видите историјата на уредувања само во списокот, но не можете да ги вратите промените.
 • Сите уредувања не се наведени во списокот со промени. Особено, форматските дела не се наведени. Но, промените во податоците, формулата итн. се наведени.

Заклучок

Во оваа статија, откривте како да ја видите историјата на уредување во Excel. Треба да ги пробате сами колку што можететреба во секое време да ја видите историјата на уредувања за да ги проверите промените или модификациите направени од други корисници. Се надевам дека оваа статија ви беше корисна. Можете да ја посетите нашата веб-локација ExcelWIKI за да дознаете повеќе содржини поврзани со Excel. Ве молиме, искажете ги коментарите, предлозите или прашањата доколку имате во делот за коментари подолу.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.