Како да креирате дијаграм на текови на Swimlane во Excel (со лесни чекори)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Овој туторијал ќе покаже како да креирате табела на текови за пливање во Excel . Дијаграмот на текови на Swimlane е многу корисен за да добиете увид во одреден бизнис. Можеме лесно да направиме дијаграм на текови за пливање во Excel . Значи, нема потреба да трошите дополнителни пари за да креирате дијаграм на текови за пливање со софтвер од трета страна.

Преземете го Шаблонот

Можете да го преземете шаблонот од овде.

Шаблон за дијаграм на текови на Swimlane.xlsx

Што е табела со текови на Swimlane?

Табелата на текови на Swimlane е динамична алатка. Ги распределува задачите и ги дефинира роковите во деловниот процес. Општо земено, едно лице ќе користи пливачка патека за обработка на дијаграм на текови. Тој конкретен дијаграм на тек дава визуелен преглед на процесот на бизнисот. Видливо ги раздвојува споделувањето задачи и одговорностите за под-процесите на деловниот процес.

Компоненти на дијаграмот на текови на Swimlane

Дијаграмот за пливање се состои од различни компоненти. Секоја компонента прикажува различни фази од деловниот процес. Вообичаено, добиваме 4 компоненти на дијаграм на текови на Swimlane.

 • Почеток/крај: Овалот го прикажува почетокот и крајот на која било постапка.
 • Процес: Правоаголните полиња во дијаграмот на текови покажуваат различни процеси на активност.
 • Одлука: Обликот на дијамант во дијаграмот го претставува барањето во дијаграмот на текови.
 • Влез/Излез: Паралелограмот со криви криви покажува податоцивнесување и заминување од дијаграмот на текови.

Чекор-по-чекор напатствија за создавање дијаграм на текови на Swimlane во Excel

Овој напис ќе следи 3 чекори за да се создаде пливачка дијаграм на текови. Во секој чекор, ќе ги илустрираме постапките со соодветен дијаграм. Секој дел од дијаграмот ќе прикаже различни делови од нашиот процес.

ЧЕКОР 1: Создадете контејнери за Swimlane

Во првиот чекор, ќе создадеме контејнери за пливање. Контејнерите ќе ни овозможат да создадеме делови од различни процеси. Исто така, ќе вметнеме различни форми во контејнерите. Тие облици ќе претставуваат различни фази од нашата работна процедура. Ајде да ги видиме дејствата што ќе ги следиме во чекор 1 .

 • За почеток, креирајте два дела како следнава слика. Двата дела ќе претставуваат Име на проектот и Име на процес . Ќе дадеме информации во овие два дела според нашиот проект.

 • Покрај тоа, изберете броеви на редови 5 до 8 . Десен-клик на избраните редови.
 • Потоа, кликнете на опцијата Висина на редот .

 • Понатаму, поставете ја вредноста 50 во полето за внесување Висина на редот .
 • Сега кликнете на OK .

 • Следно, изберете ќелија ( B5:B8 ).
 • Покрај тоа, одете во Дома таб. Кликнете на иконата Граници и изберете Сите граници од паѓачкото мени.

 • Потоа, изберете ќелии ( C5:L8 ).
 • Дополнително, одете во картичката Дома . Кликнете на иконата Граници и изберете Повеќе граници од паѓачкото мени.

 • Горенаведената команда ќе го отвори полето за дијалог Форматирај ќелии .
 • Исто така, одете на Граница Изберете го стилот на границата Изглед од <1 Одделот>Presets .
 • Од делот Border изберете ја само средната хоризонтална линија.
 • Значи, добиваме приказ на нашата добиена граница во тој дел.
 • Сега, кликнете на OK .

 • Како резултат на тоа, прегледот на нашата табела за пливање е подготвени.

Прочитајте повеќе: Како да креирате дијаграм на текови во Excel (2 лесни методи)

ЧЕКОР 2: Контејнери за етикети

Вториот чекор е едноставен. Во овој чекор, ние само ќе ги означиме контејнерите на дијаграмот на текови за пливање. Ќе го извршиме следново дејство во овој чекор:

 • Прво, изберете ја ќелијата B5 . Означете Клиент во тој контејнер.
 • Слично, дајте наслов на контејнерите во ќелиите B6 , B7 и B8 . Дадовме наслови Површина 1 , Површина 2 и Област 3 .

ЧЕКОР 3: Креирајте дијаграм на текови на Swimlane

Овој чекор е најважниот дел за креирање дијаграм на текови на Swimlane во Excel . Следете ги чекорите подолу во овој дел.

 • Прво, одете во картичката Вметни .
 • Второ, изберете Илустрации > Форми > Овална форма.

 • Трето, кликнете на ќелијата C5 за да ја вметнете таа форма Овална во контејнерот Customer .

 • Дополнително, десен клик на Овалната форма во ќелијата C5 . Изберете ја опцијата Уреди текст од контекстното мени.

 • Потоа, напишете Start во форма Овал .

 • Слично, вметнете „ Правоаголник : Заоблени агли ' покрај Почеток .

 • До поврзете ги двете форми што ќе ги вметнеме стрелка.
 • Значи, за да вметнеме стрелка ќе одиме во Вметни > Илустрации > Облик .
 • Потоа, изберете ја формата Стрела за линија од паѓачкото мени.

 • Вметнете ја стрелката за да ги поврзете Овалната форма и Правоаголната форма .

 • Следно, кликнете со десното копче на линиската стрелка . Изберете ја опцијата Форматирај ја формата .

 • Потоа, од Форматирај форма кутија поставете ја вредноста на width како 2 за Line Arrow .
 • Исто така, поставете ја бојата на Line Arrow до црна боја.

 • Значи, ќе ја добиеме линијата Стрелката ми се допаѓа следнава слика.

 • Покрај тоа, вметнете „ Правоаголник : Форма Заоблени агли и форма Дијамант во контејнерот „ Површина 1 “. Поврзете ги формите со Стрелката на линијата како следнава слика.

 • Подоцна, разгледајте го „ Контејнер од областа 2 '. Вметнете Правоаголник , Правоаголник : Заоблени агли , Цилиндар во тој сад.
 • Потоа, преименувајте ги формите Не , Чекор 3, и Систем
 • Покрај тоа, поврзете ги облиците со Линиска стрелка како на сликата подолу.

 • Повторно, во контејнерот „ Плоштина 3 “ вметнете Правоаголник , Правоаголник : Заоблени агли , Табела на тек : Форма на документ .
 • Преименувајте ги формите Да , Чекор 3, и Документи последователно.
 • Потоа, креирајте форма Крај во 'контејнер 1 '. Поврзете ја оваа форма со „ контејнер 3 “ и „ Контејнер 4 “ со Линиска стрелка .
 • На крајот, можеме да ја видиме нашата конечна табела за пливање на следната слика.

Прочитајте повеќе: Како да направите дијаграм на текови „Да Не“ во Excel (2 корисни методи)

Приспособливост на дијаграмот на текови за пливање во Excel

Во овој дел, ќе ја видиме приспособливоста на дијаграмот на текови на пливачката линија. Ова значи, што ќе се случи ако вметнеме еден или повеќе контејнери со повеќе чекори во нашата постоечка шема на текови. Ајде да ја доживееме приспособливоста на дијаграмот на текови за пливање.

ЧЕКОРИ:

 • За почеток,изберете Ред 6 .
 • Покрај тоа, кликнете со десното копче на избраниот ред.
 • Понатаму, изберете ја опцијата Вметни .

 • Како резултат на тоа, добиваме нов ред во нашата табела за пливање. во дијаграмот на текови совршено ќе се прилагоди како следнава слика.

Заклучок

Како заклучок, ова упатство покажува како да креирате дијаграм на текови за пливање во Excel . Исто така, можеме да ја видиме приспособливоста на таа шема на текови на крајот од овој напис. Користете го шаблонот што доаѓа со овој напис за да ги ставите на тест вашите вештини. Ако имате какви било прашања, ве молиме оставете коментар подолу. Нашиот тим ќе вложи максимални напори да реагира на вас што е можно побрзо. Внимавајте на поинвентивни Microsoft Excel решенија во иднина.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.