Како да се групирате јазичињата под главен таб во Excel (со брзи чекори)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Понекогаш треба да работиме со неколку работни листови. За да ги одржуваме ефективно, можеме да ги групираме тие јазичиња и да работиме под главната картичка во Excel. Главното јазиче е главно работен лист каде што можете ефективно да ги користите сите други листови. Во Microsoft Excel, можете лесно да ги групирате јазичињата под главниот таб. Оваа статија конкретно ќе се фокусира на тоа како да се групираат јазичињата под главниот таб во Excel. Се надевам дека ќе го најдете навистина информативно и ќе стекнете многу знаење во врска со проблемот.

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја работната книга за вежбање.

Групни картички Под Master Tab.xlsx

Чекор-по-чекор постапка за групирање јазичиња Под Master Tab во Excel

За групирање јазичиња под главната картичка во Excel, ќе покажеме чекор-по-чекор постапка преку која можете лесно да ја завршите работата. Ние го користиме барањето за напојување за да го решиме овој проблем. После тоа, кога менувате какви било податоци во работниот лист, тој автоматски ќе ги промени во главниот лист. Тоа значи дека ќе ви обезбеди компактно решение. Следете ги чекорите внимателно.

Чекор 1: Создадете повеќе јазичиња

На почетокот, треба да создадеме неколку јазичиња или листови. После тоа, мораме да ги групираме под главниот таб. За да го прикажеме процесот, земаме база на податоци што содржи податоци за продажбата на неколку земји. Треба да создадеме поединечни податоци за продажбата на земјата во еден работен лист, а потоа да ги комбинираме во главниот лист.

 • На почетокот, имамеда се создаде база на податоци за Соединетите држави и нејзините податоци за продажба.

 • Потоа, сакаме да ја пресметаме вкупната продажба на Соединетите држави.
 • За да го направите тоа, изберете ќелија F9 .

 • Потоа, запишете ја следнава формула за да ја пресметате вкупно користејќи функцијата SUM .
=SUM(F5:F8)

 • Потоа , притиснете Внесете за да ја примените формулата.

 • Следно, одете на нов таб каде што сакаме да создадеме податоци за продажбата за Канада.
 • Во овој дел со податоци за продажба, ги вклучуваме датумот, производот, категоријата и износот за Канада, исто како и во претходната картичка.

 • Потоа, сакаме да ја пресметаме вкупната продажба на Канада.
 • За да го направите тоа, изберете ќелија F9 .

 • Потоа, запишете ја следнава формула за да го пресметате вкупниот број користејќи функцијата SUM .
=SUM(F5:F8)

 • Потоа, притиснете Enter за да ја примените формулата.

 • Следно, одете на друго er работен лист каде што сакаме да ги создадеме податоците за продажбата за Шпанија.
 • Во овој дел со податоци за продажба, ги вклучуваме датумот, производот, категоријата и износот за Шпанија исто како и во другите јазичиња.

 • Потоа, сакаме да ја пресметаме вкупната продажба за Шпанија.
 • За да го направите тоа, изберете ја ќелијата F9 .

 • После тоа, запишете ја следната формула за да го пресметате вкупниоткористејќи ја функцијата SUM .
=SUM(F5:F8)

 • Потоа, притиснете Внесете за да ја примените формулата.

Чекор 2: Создадете табела од збирки на податоци присутни во секоја картичка

По креирањето на неколку работни листови, треба да ги претвориме во табели за понатамошни цели. Како што користиме барање за напојување, така, треба да ги имаме сите податоци во формат на табела.

 • Најпрво, изберете го опсегот на ќелиите B4 до F9 .

 • Потоа, одете на јазичето Вметни во лентата.
 • Од Табели група, изберете ја опцијата Табела .

 • A Креирај табела дијалог прозорец ќе се појави.
 • Како што прво ја избираме базата на податоци, така, нема потреба да ја избираме базата на податоци. Тој автоматски ќе се појави во тој дел.
 • Проверете на Мојата табела има заглавија .
 • Конечно, кликнете на OK .

 • Како резултат на тоа, ќе создаде табела со податоците за продажбата на Соединетите Држави.

 • Потоа, треба да го сториме истото и за податоците за продажбата на Канада и Шпанија, исто така.
 • Во однос на табелата со податоци за продажба во Канада. Ќе ја добиеме следната табела.

 • Потоа, табелата со податоци за продажба на Шпанија може да се појави на следниот начин. Погледнете ја сликата од екранот.

Чекор 3: Искористете го Power Query за да ги групирате јазичињата под главната картичка

Во овој чекор, ќе го искористиме МоќностБарање за да се создаде главниот таб. Потоа, ако ги смениме другите јазичиња, тоа автоматски ќе се смени во главниот таб. Следете ги чекорите внимателно.

Чекори

 • Пред да отидете на Power Query, треба да го поставите името на вашата маса.
 • Најпрво , изберете опсег на ќелии B5 до F9 .
 • Потоа во Поле за име , сменете го името и поставете го како Табела1 .
 • Потоа, притиснете Enter .

 • Потоа, направете го истото за другите две табели и поставете ја табелата со име Табела2 и Табела3
 • Сега, изберете го опсегот на ќелиите B4 до F9 во јазичето Соединетите Американски Држави.

 • Потоа, одете во картичката Податоци во лентата.
 • Потоа, од на Земете & засилувач; Трансформирајте ја групата податоци , изберете Од табела/опсег .

 • Како резултат на ова, најдовме табела 1 во интерфејсот за напојување. Погледнете ја сликата од екранот.

 • Потоа, одете во картичката Дома во барањето за напојување.
 • Од групата Комбинирајте , изберете Додај прашања .

 • Потоа, Додај ќе се појави дијалог-кутија.
 • Следно, изберете го Две табели
 • Потоа, од делот Табела за додавање , изберете Табела1(тековна) .
 • Овде, можеби ќе имате прашање зошто повторно ја додаваме истата табела. Причината зад ова е главно затоа што треба прво и потоа да се додадаткои ги вчитуваат другите табели користејќи Напреден уредувач .
 • Конечно, кликнете на OK .

 • Како резултат на ова, дупликат табела од табела1 ќе се појави под табелата 1.

 • Потоа, одете во картичката Home во Power Query .
 • Од групата Query , изберете Advanced Editor .

 • Ќе се појави полето за дијалог Напреден уредник .
 • Тука ќе најдете еден извор. Треба да го уредите ова и да ги вклучите другите два извора за други табели.

 • Потоа, вклучете ги Souce2 и Извор3 за Табела2 и Табела3 соодветно. Погледнете ја следната слика од екранот.
 • На крајот, кликнете на Готово .

 • Ќе ги вклучи сите табели од вашиот извор и прикажете ги во една табела.

 • Потоа, одете во картичката Home во Power Query.
 • После тоа, изберете го Затвори & засилувач; Вчитај паѓачката опција.
 • Оттаму, изберете го Затвори & засилувач; Вчитај во Ова е корисно за да се вчита резултантната табела во претпочитаниот работен лист.

 • Потоа, Увези податоци ќе се појави дијалог прозорец.
 • Потоа, проверете ја опцијата Постоечки работен лист и изберете ја претпочитаната клеточна точка од каде што ќе започне резултантната табела.
 • Конечно, кликнете на Во ред .

 • Како резултат на тоа, ќе го добиеме посакуваното решение војазичето Главна картичка . Видете ја сликата од екранот.

 • Главната придобивка да го направите ова е што ако промените какви било податоци во другата картичка, тие ќе ги ажурираат во главниот табот автоматски.
 • На пример, ако постои состојба каде што портокаловиот износ на продажба се зголемува од 2564$ на $3210 .
 • Прво, променете го во работниот лист на Соединетите Американски Држави.

 • Сега, одете на главната картичка.
 • Потоа, кликнете со десното копче на која било ќелија во главниот таб.
 • Од Контекстното мени , изберете Освежи .
 • Главната причина за кликнување на опцијата Освежи е тоа што повторно ќе го вчита Power Query и ќе ја ажурира резултантната табела.

 • Како резултат на тоа, ќе добиеме ажурирана решение. Видете ја следнава слика од екранот.
 • Без промена на податоците, можете и да го зголемите редот на табелата и тој автоматски ќе се ажурира во главната картичка. Тоа значи дека што и да правите во другите јазичиња, ова ќе се ажурира во главната картичка.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.