Како да се пресмета пондерирана движечка просечна вредност во Excel (3 методи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Пондериран движечки просек е една форма на подвижниот просек што се користи за да се изедначат податоците од временските серии со цел да се намалат ефектите од случајни, краткорочни флуктуации и да се дознајте ги шемите и трендовите во податоците полесно. Пондериран движечки просек ги смета моменталните точки на податоци поважни бидејќи тие имаат поголема важност од претходните податоци. Оттука, им доделува поголема тежина на неодамнешните точки на податоци и помала тежина на претходните точки на податоци. Пондерирана движечка просечна во Excel се пресметува со множење на секоја податочна точка во набљудувањето со однапред одреден фактор на тежина.

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја оваа книга за вежбање за да ја вежбате задачата додека ја читате оваа статија.

Weighted Moving Average.xlsx

3 Suitable Методи за користење на пондериран движечки просек во Excel

Да претпоставиме сценарио каде што имаме температури од 10 последователни дена во текот на есенската сезона. Наша цел е да ги изедначиме податоците и да ја одредиме температурата за 11-тиот ден . Ќе користиме Пондериран движечки просек за да ја постигнеме нашата цел. Пондериран движечки просек во Excel може да се пресмета со користење на три методи. Во првото ќе го пресметаме просекот додека сами ја развиваме формулата. Ние, исто така, ќе ја користиме функцијата SUMPRODUCT во Excel за да го пресметаме Пондериран подвижна просечна вредност .Ќе користиме Експоненцијално измазнување во третото.

Еве преглед на нашиот сет на податоци:

И визуелната претстава на Збир на податоци е ова:

1. Пресметајте го пондерираниот движечки просек користејќи сопствена формула

Чекор 1:

 • Нашиот прв чекор е да одредиме колку претходни периоди ќе вклучиме во нашата пресметка. Ќе ги вклучиме претходните три периоди во нашата пресметка. Можете да го промените бројот на периоди во зависност од нивната важност или релевантност.

Чекор 2:

 • Ќе ги пресметаме тежините за нашите точки на податоци. Лесен пристап за одредување тежини е да се користат последователни броеви од 1. Секој број ќе го поделиме со збирот на броеви за да ја дознаеме процентуалната вредност што ќе покаже колку бројот е важен или релевантен при пресметувањето на пондерираниот подвижен просек (WMA) . Користете ја формулата подолу за да го пресметате збирот на тежини.

Каде n = број на периоди.

На пример, ако ја пресметате пондерираната подвижниот просек преку 3 податочни точки, збирот ќе биде 6 со пресметување (3 * (3 + 1)) / 2 .

Така, тежините ќе бидат ,

За два периода назад, 1/6 = 0. 17

За периодот непосредно пред тековниот период, 2/6 = 0,33

За тековниот период 3/6 = 0,5

Забелешка: Вкупниот бод мора да се собере до 1

Чекор3:

 • Сега ќе го пресметаме пондерираниот подвижен просек за секој период. Колоната D на сликата подолу покажува дека го пресметавме пондерираниот подвижен просек за температурата на 3-ти ден . Колоната Е ја прикажува формулата што ја користевме за да ја пресметаме.

Чекор 4:

 • Можеме да ја користиме оваа формула за да го дознаеме пондерираниот подвижен просек за температурата на секој ден.

 • Ако создадеме графикон за види визуелен приказ на реалната температура наспроти пондерираниот подвижен просек , ќе забележиме дека линијата што претставува Пондерирана подвижна просечна вредност (WMA) е релативно помазно со помалку флуктуации .

Прочитајте повеќе:  Доделување тежини на променливите во Excel (3 корисни примери )

2. Пресметајте го пондерираниот движечки просек користејќи ја функцијата SUMPRODUCT во Excel

Excel SUMPRODUCT функцијата го множи првиот елемент од првата низа со првиот елемент од втората низа. Потоа го множи вториот елемент од првата низа со вториот елемент од втората низа. И така натаму.

И, конечно, ги додава сите овие вредности. Погледнете ја сликата подолу за да разберете како функционира оваа функција.

За да го пресметаме пондерираниот подвижен просек користејќи ја оваа формула, треба да го направиме следново:

Чекор 1:

 • Ќе го напишеме следновоформула во ќелијата E7 под WMA
=SUMPRODUCT(C5:C7,$D$5:$D$7)

 • По притискање на ENTER , ќе се пресмета пондерираниот подвижен просек за 3 ден .

Чекор 2:

 • Ќе ја повлечеме ќелијата E7 надолу користејќи го копчето со стрелка во 4 насоки и пондерираниот подвижен просек за следните денови ќе биде пресметано.

Прочитај повеќе: Како да се пресмета пондерираната просечна вредност во Excel (3 лесни методи)

3. Пресметајте го пондерираниот движечки просек со користење на експоненцијално измазнување

Алатката Експоненцијално измазнување во Excel го пресметува подвижниот просек. Меѓутоа, експоненцијалното измазнување ги мери вредностите вклучени во пресметките на движечкиот просек, така што поновите вредности имаат поголем ефект врз просечната пресметка, а старите вредности имаат помал ефект. Ова пондерирање се постигнува преку константа на измазнување.

Чекор 1:

 • За да го пресметате пондерираниот подвижен просек користејќи експоненцијално измазнување, прво, кликнете на табот Data Анализа на податоци

Забелешка: Ако командата за анализа на податоци не е достапна во вашата верзија на Excel, проверете го делот „Работи што треба да се запомнат“ подолу.

 • Кога Excel ќе го прикаже полето за дијалог Анализа на податоци , изберете го Експоненцијално измазнување од списокот и потоа кликнете OK .

Чекор 2:

 • Сега когаExcel го прикажува полето за дијалог Експоненцијално измазнување , внесете го опсегот на податоци C5:C14 во влезниот опсег или со пишување адреса на опсегот на работниот лист или со избирање на опсегот на работниот лист.
 • Обезбедете константа на измазнување во влезното поле Damping facto r. Датотеката за помош на Excel предлага да користите константа за измазнување помеѓу 0,2 и 0,3. Ќе внесеме 45 како фактор на амортизација или константа на измазнување .
 • Изберете го опсегот D5:D14 како Излезен опсег каде што сакате да ги зачувате вредностите на пондерираниот подвижен просек.
 • Притиснете го копчето OK .

Чекор 3:

 • Со притискање на ENTER , ќе се пресмета пондерираниот подвижен просек за 10 дена.

 • Ќе создадеме линиска шема за да ја визуелизираме вистинската температура наспроти пондерираниот подвижен просек.

Прочитај повеќе: Како да се пресмета пондериран просек во Excel со проценти (2 начини)

Работи што треба да се запаметат

Ако командата Анализа на податоци не е достапна во вашата верзија на Excel, треба да ја вчитате програмата за додаток Analysis ToolPak . Овие упатства се применливи и за Excel 2010, Excel 2013 и Excel 2016.

 • Кликнете на јазичето Датотека , кликнете Опции и потоа кликнете на <Категорија 1>Додатоци .
 • Во полето Управување , изберете Додатоци на Excel и потоакликнете Оди .
 • Во полето Достапни додатоци , изберете го полето за избор Analysis ToolPak и потоа кликнете OK .

Совет: Ако не најдете Analysis ToolPak во полето Достапни додатоци , кликнете Прелистајте за да го лоцирате.

Ако добиете прашалник кој вели дека Analysis ToolPak моментално не е инсталиран на вашиот компјутер, кликнете Да за да го инсталирате.

Еднаш. сте го инсталирале додатокот успешно, ќе видите анализа на податоци кога ќе кликнете на картичката податоци (обично десно од лентата со алатки).

Заклучок

Во оваа статија научивме да го пресметуваме пондерираниот подвижен просек со нашата развиена формула и со користење на функцијата SUMPRODUCT и Exponential Smoothing алатката на Excel. Ако имате какви било прашања или препораки за овој напис, ве молиме оставете коментар подолу. Имајте убав ден!!!

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.