Како да се ажурира опсегот на стожерната табела (5 соодветни методи)

  • Споделете Го Ова
Hugh West

Не може да се негира дека Pivot Table е една од најмоќните алатки во Excel за брзо анализирање на поголема база на податоци и ефикасно извлекување на потребните податоци. За жал, може да имате проблем додека работите со Стартната табела бидејќи ја нема функцијата за автоматско ажурирање. Сепак, можеме лесно да се ажурираме ако ги знаеме ефикасните методи. Во оваа статија, ќе покажам како да се ажурира Стажната табела со користење на опсегот на 5 соодветни методи со потребното објаснување.

Преземете ја работната книга за вежбање

Методи за ажурирање на опсегот на Pivot Table Range.xlsm

5 Соодветни методи за ажурирање на опсегот на Pivot Table во Excel

Ова е нашата денешна база на податоци каде што Категорија на производи е даден врз основа на состојби. Исто така, дадени се и Количина и Продажба .

Пред да навлезете во методите за ажурирање, секако, имате можност за да креирате Сточна табела . Меѓутоа, ако сакате да го знаете процесот, можете да ја посетите статијата Како да се создаде Pivot Table .

Направив Pivot Table за горната база на податоци , проверете ја следнава слика од екранот.

Поважно е да претпоставиме дека сме додале 3 реда (нови податоци) кои ќе се ажурираат во опсегот Стажната табела рачно и автоматски.

Ајде да нурнеме во ефикасните методи

1. Рачно ажурирање на опсегот на Pivot Table со промена на изворот на податоци

Прво насè, ќе го видиме процесот на ажурирање на опсегот Pivot Table рачно што значи со менување на изворот на податоци.

Само следете ги чекорите подолу.

⏩ Изберете ќелија во креираната Сточна табела .

⏩ Кликнете на Променете го изворот на податоци... од Променете го изворот на податоци во Стажната табела Анализирај го табот .

⏩ Потоа, ќе добиете дијалог-кутија имено Премести стожерна табела . Исто така, поправете го новиот опсег на изворни податоци како $B$4:$E$15 и притиснете OK .

⏩ На крајот, излезот ќе изгледа вака каде што се создава нова колона на состојби, имено Аризона , а исто така и податоците се ажурираат.

Прочитајте повеќе: Pivot Table не собира податоци во Excel

2. Ажурирање на опсегот на Pivot Table со кликнување на копчето Освежи

Всушност, тоа е едноставно метод. За користење на методот, треба да изберете клетка во Стажната табела и потоа да кликнете со десното копче на глувчето или да притиснете ALT+F5 (кратенка на тастатурата за освежување Табела за освежување ).

Следната слика од екранот го опишува процесот последователно.

Откако ќе го направите тоа, Pivot Table автоматски ќе се ажурира како следнава слика.

Прочитајте повеќе: Како да ги освежите сите Pivot табели во Excel

3 Ажурирање на опсегот на стожерната табела со конвертирање во табела Excel

Друг начин за ажурирање на Стажната табела со создавање на Excelтабелата ќе се дискутира чекор по чекор.

Чекори:

⏩ Изберете клетка во базата на податоци и вметнете табела со кликнување на картичката Вметни > Табела .

⏩ Исто така, можете да притиснете CTRL+T (кратенка на тастатура за креирање табела).

⏩ Потоа ќе го видите полето за дијалог имено Креирај табела .

⏩ Поправете ја локацијата на табелата (тука: $B$4:$E$12 ) и исто така штиклирајте го полето пред опцијата Мојата табела има заглавија .

⏩ Ако го направите тоа, ќе ја видите следната табела .

⏩ Сега треба да вметнеме Стартна табела за горната табела.

⏩ Осигурајте се дека Табела /Опсег е Табела1 и притиснете ОК .

⏩ Така, создадовме динамичен Сточен Опсег на табела .

⏩ Ако внесеме какви било нови податоци, горната Сточна табела автоматски ќе се ажурира вклучувајќи ги податоците.

На пример, сакаме да додадеме следните 3 реда.

⏩ Потоа, ако изберете ќелија во Сточна табела и кликнете со десното копче на глувчето, а потоа изберете ја опцијата Освежи (или притиснете ALT+F5 ).

⏩ Значи, излезот ќе биде како што следува со новата колона Аризона состојба.

Прочитајте повеќе: Конвертирај опсег во табела во Excel

Слични читања

  • Како автоматско освежување на стожерната табела во Excel (2 методи)
  • Стружената табела не се освежува (5 проблеми & засилувач;Решенија)
  • Уредете стожерна табела во Excel (5 методи)
  • Како да ја конвертирате табелата во листа во Excel (3 брзи начини)

4. Ажурирање на опсегот на Pivot Table Користење на функцијата OFFSET

Позначајно, ако сакаме да создадеме динамички опсег за ажурирање на опсегот Pivot Table автоматски, може да го искористиме Управникот со имиња и комбинацијата од OFFSET & Функциите COUNTA .

Чекори:

⏩ Кликнете на картичката Формули > Управник со имиња опција од лентата Дефинирани имиња .

⏩ Потоа ќе видите прозорец за дијалог имено Управник со имиња

⏩ Притиснете на Нова опција.

⏩ Потоа поправете го Името како Изворни_податоци и вметнете ја следнава формула во Се однесува на делот

=Dynamic_Range!$B$4:$E$15_Range!$B$4,0,0,COUNTA(Dynamic_Range!$B:$B),COUNTA(Dynamic_Range!$4:$4))

Тука, тековното име на листот е Динамички_опсег, $B$4:$E $15 е необработени податоци, B4 е почетната ќелија на податоците, $B:$B е за колоната Б и $4:$4 е за редот 4.

⏩ Под услов изворните податоци да се спремни, можеме да преминеме да вметнеме Сточна табела .

Во следниов дијалог прозорец, бидете внимателни за Табела/Опсег како Изворни_податоци .

Забелешка: Ако опцијата Табела/Опсег не е точна, Excel ќе ви покаже „изворот на податоци не е валиден“ и сигурно нема да се создаде Старна табела .

⏩ Конечно, ја имаме динамикатаОпсегот Стартна табела како што е прикажано на следната слика.

⏩ Сега, ако внесеме нови податоци во необработените податоци, Стажната табела ќе се ажурира автоматски.

⏩ Под претпоставка дека сакаме да ги додадеме следните нови податоци во табелата.

⏩ Откако ќе ги додадеме тие нови податоци со необработените податоци, притиснете ALT+F5 во Стартната табела .

⏩  И ќе ги видите ажурираните податоци како следнава слика од екранот.

Прочитајте повеќе: Која е разликата помеѓу табела и опсег во Excel?

5. Ажурирање на опсегот на Pivot Table Користење на VBA код

Сега, ајде да видиме како можете да го примените кодот VBA за да ја добиете листата со имиња на листови во Excel.

Чекор 1:

Прво, отворете модул со кликнување на Програмер > Visual Basic .

Второ, кликнете двапати на Листот10 .

Чекор 2:

9432

Чекор 3:

Конечно, извршете го кодот.

Забелешки:

Внимавајте на следните факти додека користите VBAкод.

  • Изберете го проектот како Табели10 (Dataset_VBA) каде што се достапни необработените податоци.
  • Работниот лист пред PivotTables е Табели 9 (PivotTable_VBA) каде што е достапна PivotTable .
  • Копирајте го стандардното име на PivotTable на пр. PivotTable10 (исто така можете да ја прилагодите стандардно име).

Потоа, ако ја промените продажбата на Зеленчук од1500 $ до 2000000 $, која ќе биде промената во Стажната табела ?

По промената на продажбата, ќе ја видите Стажната табела автоматски ги ажурира податоците (црвено правоаголно поле на следната слика).

Прочитајте повеќе: Како да користите табела Excel со VBA

Работи што треба да се запаметат

Имено, макрото не може да ги врати податоците од историјата на враќање. Во тој случај, можете да ги извлечете податоците за поништување и Стажната табела ако ја вклучите опцијата Освежи ги податоците при отворање на датотеката .

За да го направите ова , треба да кликнете Анализа на PivotTable > Опции .

Потоа штиклирајте го полето пред Освежи ги податоците кога отворање на опцијата датотека .

Заклучок

Во горната статија, се обидов да ги опфатам методите како да се ажурира опсегот на Pivot Table. Очигледно, верувам дека овие методи може да бидат корисни за вас. Во секој случај, ако имате какви било прашања и предлози, не заборавајте да ги споделите во следниот дел за коментари.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.