Како да поврзете Word документ со Excel (2 лесни методи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Во оваа статија, ќе ви покажам како да поврзете документ MS Word со работните листови на Excel. Често, додека работите во Excel, можеби ќе треба да ги поврзете информациите од документот Microsoft Word со листот на Excel. Во зависност од вашите барања, достапни се повеќе од еден метод за поврзување на датотеките MS Word со Excel. Значи, ќе ви ги покажам тие начини. Освен тоа, ќе објаснам како да вградите документ Word во ексел.

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да ја преземете работната книга за вежбање што ја користевме за подготовка на оваа статија.

Поврзување Word документ со Excel.xlsx

Разлика помеѓу вградување и поврзување Word документ

Пред да започнеме со поврзување и вградување Word документи за ексел, ајде да имаме погледнете ја разликата помеѓу вградување и поврзување документ.

Поврзување на MS Word датотека со работен лист на Excel значи оригиналниот Word документ и датотеката Word ставена во листот на Excel ќе одржува врска. Ако кажам подетално, ако уредувате/бришете нешто од оригиналниот Word документ, таа промена автоматски ќе се одрази во датотеката Word што е сместена во датотеката Excel. И, тоа се случува обратно.

➤ Од друга страна, Вградувањето на Word документ во работниот лист на Excel ќе ја прекине врската помеѓу датотеките Word веднаш. Тоа значи дека ако ја ажурирате оригиналната датотека Word, таа промена нема да се одразиWord датотеката вградена во листот на Excel. Едно нешто што треба да се запамети за вметнување датотеки во Excel е: „Ја зголемува големината на датотеката на Excel“.

2 лесни методи за поврзување Word документ со Excel

1. Поврзување Word документ со Работен лист на Excel со користење на опцијата „Објект“

Сега ќе поврзам документ Word со ексел користејќи ја опцијата Објект .

Чекори:

 • Одете во работниот лист на Excel каде што сакате да ја креирате врската. Го ставив курсорот на Ќелија B4 .

 • Од Excel лента , одете на Вметнете таб.

 • Следно, одете во Текст > Објект .

 • Како резултат на тоа, ќе се појави прозорецот Објект . Сега кликнете на Креирај од датотека Со кликнување на опцијата Преглед изберете го документот Word со кој сакате да се поврзете. После тоа, ставете ознаки за штиклирање на опцијата Поврзување до датотека и Прикажи како икона (видете ја сликата од екранот). Кликнете OK .

 • Конечно, датотеката Word се става на листот Excel и датотеката е поврзана со оригиналниот Word датотека.

Прочитајте повеќе: Како да поврзете датотеки во Excel (5 различни пристапи)

Слични читања

 • Како да поврзете листови во Excel со формула (4 методи)
 • Поврзете податоци од Една табела со друга во Excel
 • Како да поврзете листови со главен лист во Excel (5Начини)
 • Референца од друга работна книга на Excel без отворање (5 примери)
 • Пренесувајте конкретни податоци од еден работен лист на друг за извештаи

2. Користете ја опцијата за хиперврска за поврзување на Word документ со Excel

Можете да поврзете Word документ многу лесно со користење на Хиперврска . На пример, имам име на датотека внесено во Ќелија B4 . Сега, ќе поврзам датотека Word со името на оваа датотека.

Чекори:

 • Кликнете на Cell B4 и притиснете Ctrl + K од тастатурата за да се донесе Вметни хиперврска .

 • Кликнете на Постоечка датотека или веб-страница и изберете го документот Word од Погледнете во Притиснете OK .

 • Следствено, Ќелијата B4 е поврзана со одреден Word документ. Со кликнување на Хиперврска ќе ве упати до соодветната датотека MS Word .

⏩ Забелешка:

 • Можете да го отворите прозорецот Вметни хиперврска само со десен клик на наведената ќелија.

 • Или, можете да отидете Внеси > Врска > Вметнете врска за да го донесете прозорецот.

Прочитајте повеќе: Како да ги поврзете листовите на Excel со друг лист (5 начини)

Примени ја опцијата за објект за да го вградите документот Word во Excel

Овој пат ќе ви покажам како да вградите документ MS Word во датотека ексел.

Чекори:

 • Прво, одина соодветниот лист на Excel.
 • Потоа одете на Вметни > Текст > Објект .
 • The<1 Прозорецот> Објект ќе се прикаже. Следно, одете на Креирај од датотека Потоа кликнете на опцијата Преглед за да го изберете документот Word со кој сакате да се поврзете. Ставете ознаки за штиклирање само на опцијата Прикажи како икона (видете ја сликата од екранот) и изберете OK .

 • Како последица на тоа, датотеката Word ќе биде вградена во датотеката excel.

Слични читања

 • Како да поврзете два листови во Excel (3 начини)
 • Името на референтниот лист во формулата во Excel (3 лесни начини)
 • Како да ги поврзете податоците во Excel од еден лист на друг (4 начини)
 • Референтна ќелија во друг лист на Excel врз основа на вредноста на ќелијата!

Добрите и лошите страни на поврзувањето Word документ со Excel

Добрите

Поврзувањето Word документи со Excel има некои неверојатни предности како што се:

 • Поврзувањето датотеки на Word ја одржува големината на вашата ексел датотека помала. Ова е затоа што информациите сè уште се зачувани во датотеките Word, Excel ги прикажува само информациите.
 • Во случај да треба да ажурирате нешто во датотеките Word, поврзувањето заштедува многу време.

Конусите

За жал, постои недостаток на поврзување на Word-датотеките со Excel.

 • Патеката на датотеката мора да биде секогаш иста што значи оригиналниот збор датотеката бара да биде на истата локација. Акоја испраќате датотеката ексел до луѓе кои немаат пристап до поврзаната локација, тогаш поврзувањето нема да биде корисно.

Заклучок

Во горната статија, се обидов да разговараат за неколку методи за детално поврзување на Word документ со ексел. Се надеваме дека овие методи и објаснувања ќе бидат доволни за да ги решите вашите проблеми. Ве молам известете ме ако имате какви било прашања.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.